Zapytanie o zegarek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich użytkowników.
Jak widać jestem nowy na forum. Chciałem Was poprosić o podrzucenie propozycji z zegarkiem sportowym do biegania z HR z nadgarstka. Biegam 2-3 razy w tygodniu i zaznaczam że ma to być zegarek tylko do biegania, nie chodzenia na co dzień. Sam dużo czytałem i przyglądam się modelom: Polar m430, M600, Garmin Forrunners 235, Xiaomi Amazfir Pace. Są to modele o których użytkownicy wypowiadają się pozytywnie. Natomiast oprócz Xiaomi którego nowego można mieć za mniej niż 400zł tak reszta zegarków to kwota 800-1400 zł. Wiem, że HR z nadgarstka nie jest idealny, że najlepszy to HR z paska na klatę, ale mam złe doświadczenia z paskiem na klatę (być może mam kiepski model). Nie mniej jednak proszę Was o propozycję coś w dobrej cenie i w miarę dobre odczyty tętna z nadgarstka.
Pozdrawiam
Jak widać jestem nowy na forum. Chciałem Was poprosić o podrzucenie propozycji z zegarkiem sportowym do biegania z HR z nadgarstka. Biegam 2-3 razy w tygodniu i zaznaczam że ma to być zegarek tylko do biegania, nie chodzenia na co dzień. Sam dużo czytałem i przyglądam się modelom: Polar m430, M600, Garmin Forrunners 235, Xiaomi Amazfir Pace. Są to modele o których użytkownicy wypowiadają się pozytywnie. Natomiast oprócz Xiaomi którego nowego można mieć za mniej niż 400zł tak reszta zegarków to kwota 800-1400 zł. Wiem, że HR z nadgarstka nie jest idealny, że najlepszy to HR z paska na klatę, ale mam złe doświadczenia z paskiem na klatę (być może mam kiepski model). Nie mniej jednak proszę Was o propozycję coś w dobrej cenie i w miarę dobre odczyty tętna z nadgarstka.
Pozdrawiam
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Poczekaj może na nowego Polar Vantage M. Polar radzi sobie dość dobrze z pomiarem pulsu z nadgarstka.
Wszystko zależy jaką chcesz kasę przeznaczyć na taki zakup.
Wszystko zależy jaką chcesz kasę przeznaczyć na taki zakup.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
No i właśnie jak to każdy Polak ma we krwi "wydać jak najmniej a być zadowolonym z zakupu". Słyszałem również że Polar dobrze sobie radzi z HR z nadgarstka.
Dzięki za opinię rozważę ją
Dzięki za opinię rozważę ją

- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Z tym zadowoleniem to różnie bywa. Czasami wydasz sporo i nie będziesz zadowolony.
Ważne to wstrzelić się dobrze w swoje potrzeby i trafić na dobry jakościowo produkt oraz by dany egzemplarz nie miał jakiś wad ukrytych.
Ważne to wstrzelić się dobrze w swoje potrzeby i trafić na dobry jakościowo produkt oraz by dany egzemplarz nie miał jakiś wad ukrytych.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
Na marginesie: Polar m430 to 650-700zł a nie 800 

- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Bierz. Będziesz zadowolony. Polar ma też fajną platformę treningową Flow.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Może coś jeszcze kojer odpisze, bo ma tego Polara 

Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44.06
- Życiówka w maratonie: 3.39.01
Z tym radzeniem sobie z HR z nadgarstka to bym nie przesadzal, bo jak dla mnie to sobie nie daje rady nawet na BSach. Po pół roku dokupilem do niego pas HR. Przy 6 diodach i ciągłym monitorowaniu tętna włączonym 24/7 bateria trochę krotko trzyma.(niecały tydzień przy raptem 3-4godz. treningu w tygodniu).
Wysłane z mojego ALE-L21 .
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
AFC - pisałem to w kontekście serii Vantage. Pisałem na podstawie wstępnych testów od DC Rainmaker:
https://www.dcrainmaker.com/2018/09/the ... -know.html
Ogólnie to wiadomo, że pomiar z nadgarstka, na razie nie jest tak dokładny jak z pasa napiersiowego.
Kolega KicekPL jednak nie biega dużo i pas mu nie odpowiada
Ogólnie to wiadomo, że pomiar z nadgarstka, na razie nie jest tak dokładny jak z pasa napiersiowego.
Kolega KicekPL jednak nie biega dużo i pas mu nie odpowiada

Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44.06
- Życiówka w maratonie: 3.39.01
Spoko, ja tylko napisałem o doswiadczeniach własnych z m430:)keiw pisze:AFC - pisałem to w kontekście serii Vantage. Pisałem na podstawie wstępnych testów od DC Rainmaker:
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
Cóż, przeciwników pomiaru z nadgarstka raczej nie przekonam ale używam takiego pomiaru od lat i nie narzekam, a w zasadzie nie narzekałem.keiw pisze:Może coś jeszcze kojer odpisze, bo ma tego Polara![]()
Bo co raz częściej zaczęło pojawiać się dziwne zachowanie, czyli przez pierwszych kilka minut treningu puls nie rośnie a potem jest nagły skok, wcześniej zdarzało się to sporadycznie a teraz powoli robi się normą (no chyba, że to mój organizm

Jak miałem Tomtoma Multisport Cardio (pierwsza wersja jeszcze z czujnikiem Mio) to takie coś zdarzało się tylko przy niskich temperaturach, gdy skóra się wychłodziła (przy wyjściu bezpośrednio z domu i włączeniu treningu problemu nie było).
A teraz wygląda to tak:
Zawody w sobote (źle) https://flow.polar.com/training/analysis/2897460804 Zawody w niedzielę (dobrze) https://flow.polar.com/training/analysis/2899770744 Co zabawniejsze w niedziele było chłodniej za to start od razu pod górkę, więc tętno dużo szybciej poszło w górę.
To ponarzekałem ale od sierpnia 2014 biegam z pomiarem z nadgarstka i zwykle problemów nie było.
Większość narzekających zgłasza problem z interwałami i brakiem reakcji pulsometru na nie.
Tyle, że to głównie posiadacze Garmina który w topowych modelach podobno (piszę podobno bo nie miałem okazji testować) pomiar z nadgarstka spaprał

W Tomtomie i Polarze raczej z tym problemów nie ma. Reakcja jest opóźniona o 3-5s ale jest wyraźna.
Niestety aktualnie biegam mało i moje treningi z Polara raczej nie nadają się do analizy bo interwałów nie robię.
Ale reakcję na zmianę tempa (przejście do marszu) można zobaczyć tu: https://flow.polar.com/training/analysis/2789643377 Podstawowa rzecz to umieszczenie zegarka powyżej nadgarstka i dość ścisłe zapięcie. Jak to nie jest spełnione to może pokazywać cuda

Wracając do wad m430 to bateria rzeczywiście jest taka sobie, szczególnie jak się włączy "ciągły" pomiar i powiadomienia z telefonu (które tak swoją drogą też działają tak sobie).
Za m430 przemawia Polarowy Flow który w stosunku do www Tomtoma jest genialny, a totmtomowe www i tak zdecydowanie się poprawiło przez te kilka lat (w 2014 było w zasadzie nieużywalne).
Jak chcesz możesz sobie w moim flow i endomondo pogrzebać i pooglądać różne treningi.
Na forum też sporo pisywałem o zaletach i wadach pomiaru z nadgarstka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Za dobry zegarek zawsze trzeba bardzo dużo zapłacić. Takie jest moje zdanie.