Ja zamocować czołówkę do kasku rowerowego?
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Mam kask rowerowy - Uvex Stivo
i czołówkę - Black Diamond Spot IV
czy istnieje jakiś sposób aby tę czołówkę zamocować do tego kasku, albo - co, jak sądzę, bardziej prawdopodobne, do roweru?
Chodzi mi o wykorzystanie posiadanej czołówki do solidnego oświetlania drogi przede mną - żebym widział, bo takie zwykłe oświetlenie, "że jestem widoczny" to mam.
i czołówkę - Black Diamond Spot IV
czy istnieje jakiś sposób aby tę czołówkę zamocować do tego kasku, albo - co, jak sądzę, bardziej prawdopodobne, do roweru?
Chodzi mi o wykorzystanie posiadanej czołówki do solidnego oświetlania drogi przede mną - żebym widział, bo takie zwykłe oświetlenie, "że jestem widoczny" to mam.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59:57
- Życiówka w maratonie: brak
Są specjalne mocowania na światła z przodu do roweru. Ja akurat mam na zwykłą latarkę ale może i na czołówkę będzie.
Chociaż ostatnio jechałam na trasie z czołówką bo moja latarka padła. Ale to była totalna prowizorka, ale się dało:) Do kasku bym nie próbowała raczej.
Chociaż ostatnio jechałam na trasie z czołówką bo moja latarka padła. Ale to była totalna prowizorka, ale się dało:) Do kasku bym nie próbowała raczej.
[b]5km - 27:10[/b] Silesia Marathon 01.10.2023
[b]10km - 56:03[/b] Silesia Marathon 01.10.2023
[b]HM Silesia - 02:09:30[/b] 01.10.2023
[url=viewtopic.php?f=28&t=57794]Komentarze do bloga[/url]
[b]10km - 56:03[/b] Silesia Marathon 01.10.2023
[b]HM Silesia - 02:09:30[/b] 01.10.2023
[url=viewtopic.php?f=28&t=57794]Komentarze do bloga[/url]
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Ewentualnie zakupić taki kas, w którym będzie istniała możliwość bezproblemowego zamontowania czołówki.
A przecież istnieją takie kaski w zbudowanymi uchwytami.
Proponuję jeszcze tutaj pod linkiem sprawdzić: http://www.motoznawca.pl/co-to-sa-kaski ... -je-kupic/
A przecież istnieją takie kaski w zbudowanymi uchwytami.
Proponuję jeszcze tutaj pod linkiem sprawdzić: http://www.motoznawca.pl/co-to-sa-kaski ... -je-kupic/
Ostatnio zmieniony 16 sie 2018, 13:01 przez ilion, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
czołówkę, jak sama nazwa wskazuje, umieszcza się na CZOLEjarjan pisze:Chodzi mi o wykorzystanie posiadanej czołówki do solidnego oświetlania drogi przede mną

do montażu na kasku są tzw. kaskówki

"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Z przodu gruba gumka recepturka przez dwa przednie-boczne otwory kasku i wokół czołówki "na krzyż". Gumowa opaska wokół kasku tak, żeby nie spadła.
Chyba że w otworach kasku masz siatkę chroniącą przed owadami, wtedy trzeba ją usunąć albo latarkę przykleić
Chyba że w otworach kasku masz siatkę chroniącą przed owadami, wtedy trzeba ją usunąć albo latarkę przykleić

- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
dzięki za wszystkie porady.
Z tego co się zdołałem, w międzyczasie, zorientować, gra jest niewarta zachodu, bo za kilkadziesiąt złotych można kupić przednie światło do roweru, o podobnej jak BD Spot mocy, np. w formie latarki mocowanej na uchwycie, całkiem praktyczne rozwiązanie.
Z tego co się zdołałem, w międzyczasie, zorientować, gra jest niewarta zachodu, bo za kilkadziesiąt złotych można kupić przednie światło do roweru, o podobnej jak BD Spot mocy, np. w formie latarki mocowanej na uchwycie, całkiem praktyczne rozwiązanie.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
jeśli chodzi o oświetlenie rowerowe, to za kilkadziesiąt pln kupisz tylko badziew...jarjan pisze:Z tego co się zdołałem, w międzyczasie, zorientować, gra jest niewarta zachodu, bo za kilkadziesiąt złotych można kupić przednie światło do roweru, o podobnej jak BD Spot mocy, np. w formie latarki mocowanej na uchwycie, całkiem praktyczne rozwiązanie.
oczywiście pisze tam 300, 400, 500 lumenów, ale w praktyce jest inaczej, w tej cenie to gó...o widać, o trwałości czy IP nie ma nawet co mówić, no chyba, że jeździsz po ciemku 10km/h, no to może styka,
ale jeśli jeździsz normalnie (20-30km/h) i chcesz jeździć bezpiecznie, to niestety musisz wydać więcej,
ja kupiłem co prawda u chinoli, ale mega wypasioną (200zł), która ma 1600 lm (!!!) i świeci jak latarnia morska, tak, że nawet szybko zjeżdzając po górskich szlakach, jest bardzo dobra widoczność i pełna kontrola
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
TUTAJ
naprawdę robi robote, jest solidna, nic w niej nie lata (na kamorach to ma znaczenie), ma wiele trybów i może robić za powerbank (już kilka razy mi poratował tel)
naprawdę robi robote, jest solidna, nic w niej nie lata (na kamorach to ma znaczenie), ma wiele trybów i może robić za powerbank (już kilka razy mi poratował tel)
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja jestem zadowolony z tej: https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-l ... _Id=122202.
- Nie mam żadnych kabli na kierownicy.
- Nie trzeba dodatkowych baterii.
- Zwarta, solidna obudowa z aluminium.
- Strumień światła wystarczający do wszystkiego co potrzebuję zarówno w dzień, jak i w nocy. Nie wiem, może tylko do jakiegoś trudnego downhillu w nocy mogło by braknąć.
- Można kupić w sklepie, więc nie trzeba czekać do jesieni na przybicie okrętu
EDIT:
Ale co mnie najbardziej przekonuje do Lezyne, to jednoczęściowa obudowa z solidną zatyczką portu USB:

Miałem poprzednio lampkę z jakąś kombinowaną obudową i gumowym zabezpieczeniem USB trzymającym na słowo honoru. Skończyło się tak, że jak byłem na wycieczce w ulewnym deszczu to wróciłem 50 km do domu tylko dlatego, że miałem w plecaku awaryjnie czołówkę. Inaczej musiałbym dzwonić po samochód bo lampkę wzięło i zalało i już nie odżyła. Tutaj widać że o tym pomyśleli a jak otwieram port USB, to wydaje dźwięk jak przy odkorkowaniu butelki.
- Nie mam żadnych kabli na kierownicy.
- Nie trzeba dodatkowych baterii.
- Zwarta, solidna obudowa z aluminium.
- Strumień światła wystarczający do wszystkiego co potrzebuję zarówno w dzień, jak i w nocy. Nie wiem, może tylko do jakiegoś trudnego downhillu w nocy mogło by braknąć.
- Można kupić w sklepie, więc nie trzeba czekać do jesieni na przybicie okrętu

EDIT:
Ale co mnie najbardziej przekonuje do Lezyne, to jednoczęściowa obudowa z solidną zatyczką portu USB:

Miałem poprzednio lampkę z jakąś kombinowaną obudową i gumowym zabezpieczeniem USB trzymającym na słowo honoru. Skończyło się tak, że jak byłem na wycieczce w ulewnym deszczu to wróciłem 50 km do domu tylko dlatego, że miałem w plecaku awaryjnie czołówkę. Inaczej musiałbym dzwonić po samochód bo lampkę wzięło i zalało i już nie odżyła. Tutaj widać że o tym pomyśleli a jak otwieram port USB, to wydaje dźwięk jak przy odkorkowaniu butelki.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2018, 23:41 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Całą noc wytrzymają te latarki?
Można je w trakcie jazdy ładować z powerbanka?
Wysłane z mojego SM-G950F .
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
Tabela z czasem świecenia
Podczas ładowania nie da się jej włączyć.
Podczas ładowania nie da się jej włączyć.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
nie no, całą noc to żadna nie wytrzyma przy takiej mocy, jeździłem do 2h i dało rade na max,keiw pisze:Całą noc wytrzymają te latarki?
musze sprawdzić czy moja sie ładuje w trakcie,
to legendy, kupuje u chinoli regularnie, najczęściej czekam 2 tyg,Kangoor5 pisze:Można kupić w sklepie, więc nie trzeba czekać do jesieni na przybicie okrętu
a jak widzisz przelicznik cenowy jest co najmniej x2
też wcześniej przetestowałem kilka tanioszek (za kilkadziesiąt zł), wylądowały albo w koszu (bo sie rozsypały) albo na rowerze u dzieciaka jako lampka "tak dla jaj"