Buty dla wagi superciężkiej

kharky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46m
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam 27 lat. Od 10 lat różnymi sportami się bawię dla przyjemności praktycznie bez przerw. Mam 193 cm wzrostu, wagę 115-120, sylwetkę niedźwiedzią i relatywnie niewiele brzucha, jak na taką wagę. Ludzie mi dają po 90 kg na oko i myślą, że sobie robie żarty że mam ponad 100.

2006-2015 biegałem lajtowo w starych kapciach bez problemów nigdy. Ale bieganie to tylko dodatek, jednego miesiąca 80 kg, drugiego nic i tak przez te 9 lat. Czasami 5 dni z rzędu, czasami co tydzień, czasami wcale, a czasami zamiast biegania chodziłem codziennie na basen.

W 2016 trochę się wkręciłem, wyrzuciłem stare kapcie i kupiłem buty z decathlonu za 300 PLN bo stawów szkoda, kiprun LD, niby dla ciężkich. I było ok. Nabiłem jakieś 1200 KM w okresie letnio-jesiennym.

W 2017 kolano mnie w czerwcu wyeliminowało, fizjoterapeuta mówił, że mam tak napięte mięśnie pod prawą łydką, że aż szok. Zrobiłem może 300 KM łącznie przez cały rok.

W tym roku bym pobiegał ale nie chcę powtórki z 2017. W słabą pogodę większość biegam po asfalcie, a jak jest ładnie ciepło i sucho to powierzchnia mieszana.

Czy może mi ktoś dac rady w jakie obuwie się zaopatrzyć aby problemy się nie powtórzyły? Wczoraj przebiegłem 7 km i czuję stopy, ogólnie stawy i odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Słabo. Niby mógłbym iśc pobiegać dzisiaj, ale coś mi mówi, że ze zdrowiem to wiele wspólnego nie ma.

W grę wchodzą jakiś profesjonalny dobór w Warszawie.
W jakie buty i klasę butów celować?
Co ile buty powinny być wymieniane?
Przy mojej wadze na bank ma to znaczenie.

Proszę o pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
Maratonczyk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Przy twojej wadze jedyne znaczenie ma to iż buty będą się trochę szybciej zużywać. Szczerze polecam buty ze średniej półki cenowej, przykładowo z firmy adidas. Zapłacisz trochę więcej, jednak buty powinny wytrzymać dwa sezony normalnego biegania lub jeden sezon biegania ala maratończyk ;)
Wszystko można osiągnąć - wystarczy chcieć i działać!
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:02:27

Nieprzeczytany post

Ja przy słusznej wadze 100+ kg biegam w Brooks Aduro - mi podpasowały akurat, choć kupiłem je za grosze w TK MAXX :)
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wyeliminujesz napięć butami. Łydy muszą się spiąć, a przy Twojej wadze - znacznie mocniej. Obok butów zainwestuj czas w rozluźnianie, rozciąganie i wzmacnianie zarówno łyd, jak i dwugłowców, a także wyżej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ