Asics Gel Cumulus 18 - wady?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie! To mój pierwszy post. Moje pytanie dotyczy w/w buta. Nabyłem go w maju 2017. Do teraz wybierałem w nim 800 km. W większości po asfalcie i twardym. Z buta jestem zadowolony ale... No właśnie ostatnio w tym samym czasie po przebiegnięciu w nich 750 km pękła siatka na wysokości dużego palca w każdym bucie z dokładnością do 3 treningów (50 km). I nie wiem czy to normalne zmęczenie buta czy może coś innego? Biegam w dedykowanych skarpetach bez luzu w bucie. Ostatnio na ścieżce biegowej spotkałem chłopaka w takich samych niebieskich asicach i też z dziurami pod dużym palcem. Czy to normalne zużycie, czy może błędy modelu 18? Pytam się bo chętnie bym kupił kolejny model tego buta, bo jak wspomniałem poza dziurami sprawuje się bardzo dobrze. Jak to jest u Was? Czy to normalne, czy wada modelu czy radzicie odpuścić asica i poszukać alternatywy z podobną amortyzacją?
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Mi poszła po ok. 150 km (2 tygodnie) także twój wynik jest imponujący 

BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja kiedys dosc intensywnie uzywalem butow Asics - przez kilka lat z rozpedu czy przyzwyczajenia kupowalem wylacznie obuwie tej marki. Ale tak jakos po 2010 roku zaczalem miec wrazenie, jakby przy konstrukcji ich produktow decydujace role przestali miec inzynierowie, a do glosu doszedl ksiegowy, ktory nie zwraca zadnej uwagi na jakosc, a patrzy jedynie na cyferki w Excelu i szuka mozliwosci kupienia jak najgorszych materialow, byly tylko byly tanie.salew pisze:... po przebiegnięciu w nich 750 km pękła siatka ...
O ile wczesniej bez problemu dalo sie przebiec 1000 km w butach Asics, tak pozniej bywalo, ze po 600 km pojawialy sie pierwsze przetarcia a przy 900 km byly tak duze dziury, ze niespecjalnie dalo sie biegac. Dla porownania, biegajac np. w Supernova Glide od Adidasa, po ponad 1500 km nie mialem zadnego przetarcia.
Aha, jesli masz ochote kupic w Polsce produkty marki Asics, to moze rzuc okiem na ten watek - czy aby na pewno chcesz zostawic swoje pieniadze akurat temu producentowi?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:56
Ja miałem Cumulus 17 - 1500km zrobiłem i nic, żadnych przetarć ale miałem też Trabuco i Attack i w obydwu modelach przetarcia pojawiły się po ok 300km.Nikonem pisze:Podobny problem mam z GEL-FujiTrabuco.
-
- Wyga
Wszelkie wskazówki na wytrzymałe buty treningowe w teren z dużą amortyzacją (mam nadwagę) mile wskazanezeluzg pisze:a moje nike 1000 km po lesie (zdarzają się kamienie, korzenie, szyszki) nic się nie dzieje.

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.40
Osobiście biegam już w 5 parze Asics'ów, po kolej Gel, Nimbus, Cumulus 16 x2 i GT2000. W Gel i Nimbus po około 800 km pojawiła się wada o której piszecie, przetarcie, w obu przypadkach zostały mi zwrócone pieniądze (Go Sport i Outlet w Factory Ursus). Ludzie reklamujcie takie rzeczy a nie narzekacie... Osobiście żadne buty nie pasują mi jak właśnie Asics, może z powodu szerokiej stopy, w każdym razie po założeniu nowej pary czuje się jakbym w niej przebieg nuż 200km. Oczywiście jednym pasują Nike, Adidas, itp. i każdy ma prawo do swojej opinii ale na podstawie moich doświadczeń nie mogę nic zarzucić tej firmie.
-
- Wyga
salew pisze:Czy to normalne zużycie, czy może błędy modelu 18? Pytam się bo chętnie bym kupił kolejny model tego buta, bo jak wspomniałem poza dziurami sprawuje się bardzo dobrze. Jak to jest u Was? Czy to normalne, czy wada modelu czy radzicie odpuścić asica i poszukać alternatywy z podobną amortyzacją?
Sneip pisze:W Gel i Nimbus po około 800 km pojawiła się wada o której piszecie, przetarcie, (...) na podstawie moich doświadczeń nie mogę nic zarzucić tej firmie.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.40
W kolejnych 3 parach nie pojawił się problem stąd moja opinia. A jeśli firma nie wypina się na mnie tylko przyjmuje że powstała wada jest ich problemem, nie moim i zwraca mi pieniądze to nie mogę chcieć niczego więcej. To moje zdanie, oczywiście inni mają prawo do swojego.