TomTom Runner 3 Cardio | Polar M430 - ktoś ma? Alternatwy?

miodas007
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś smarwatcha z pulsometrem z pasku do 1000 zł. Biegam dopiero od około roku, zegarem przede wszystkim chciałbym wykorzystać w badaniu HR i taki jest główny cel. Wydaje mi się, że na pasku będzie wygodniejszy niż opaska na klatkę - zwłaszcza że mógłbym też pomierzyć tętna na codzień. Zastanawiam się nad "TomTom Runner 3 Cardio" (wersja bez MUSIC, bo muzykę i tak zawsze słucham ze spotify, nie mam mp3 które mógłbym wgrać - tak więc i tak zawsze wypada mieć przy sobie telefon na treningu jak chce posłuchać muzyki ;/ ).
Ktoś ma ten zegarek? Co o nim sądzicie ? Może ktoś ma inny spełniający moje wymagania i chce się podzielić opinią?
Największy minus jaki jest dla mnie osobiście z tego co wyczytałem, to że dokonać np aktualizacji itp to telefon trzeba po kablu połączyć z PC i uruchomić jakąś dekstopową aplikację pod WIN lub MAC - a ja mam tylko linuxa :) - Tyle że wyczytałem właśnie, że jest jakaś wersja community tomtom (nie oficjalna pod linuxa) - tak więć zegarek wrócił mocno w kręg moich zainteresowań :)

Jeszcze raz podkreślę, że biegam dopiero od roku, nie biegam dużo, max start w półmaratonie. To na czym mi zależy do pomiar pulsu (na pasku byłoby najlepiej, o ile wynik jest miarodajny). No wiadomo, że GPS i jakieś podstawowe statystyki.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2018, 10:29 przez miodas007, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla Tomtoma jest też oficjalna wersja sports connect dla systemu Linux.
https://en.discussions.tomtom.com/sport ... ux-1021269

Dokładność pomiaru nadgarstkowego HR jest średnio dokładna i to niezależnie od marki zegarka. Do mierzenia tętna spoczynkowego w miarę się nadaje, to mierzenia tętna podczas spokojnych biegów też ujdzie (chyba że zimno), jakieś szybsze tempa to zazwyczaj nadgarstkowe czujniki się gubią. Można jednak kupić pasek na ramię - coś w stylu Polar OH1 - dużo wygodniejsze niż pasek na klatkę i bardzo dokładne.

Ja bym jednak wybrał zegarek innej marki ze względu na to że TomTom wycofuje się z rynku zegarków sportowych i może w pewnym momencie zaprzestać wsparcia swoich produktów. Pomyśl nad Polarem M430 lub Suunto Spartan Trainer. Nie sprawdzałem jak oprogramowanie do Suunto/Polara współpracuje z Linuxem.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź
No ona nie jest włąsnie oficjalna. Przy linku do opisu jak zainstalować widnieje wyraźnia:
Note: The Linux® version is not officially supported!
Grunt jednak, że jest i że można za pomocą tego aktualizować jakoś zegarek.

Niestety czy do suunto czy polar'a teraz popatrzyłem nie ma aplikacja na PC pod linuxa. Pytanie czy jest potrzebna aplikacja na PC w ogóle (w suunto z opisuje wydaje mi się że tak, a w polarach właśnie nie wiem) - chodzi mi o to, czy do pełnej synchronizacji nie wystarczy aplikacja mobilna, bo jak tak to mnie to w pełni urządza. tak więc pytanie do posiadaczy?
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

miodas007 pisze:Dzięki za odpowiedź
No ona nie jest włąsnie oficjalna. Przy linku do opisu jak zainstalować widnieje wyraźnia:
Note: The Linux® version is not officially supported!
Ale ten cytat nie oznacza że to nie jest oficjalna wersja, tylko że wersja na Linuxa nie jest oficjalnie wspierana. Z polskiego na nasze - zrobiliśmy software na linuxa, ale jak coś nie zadziała, to nie bierzemy za to odpowiedzialności.

Co do drugiego pytania - na pewno dla Polar M430 można dokonać aktualizacji poprzez FlowSync na Androida - nie trzeba podłączać zegarka do komputera.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ale ten cytat nie oznacza że to nie jest oficjalna wersja, tylko że wersja na Linuxa nie jest oficjalnie wspierana. Z polskiego na nasze - zrobiliśmy software na linuxa, ale jak coś nie zadziała, to nie bierzemy za to odpowiedzialności.
No mnie też o to w chodziło w sumie :)
Co do drugiego pytania - na pewno dla Polar M430 można dokonać aktualizacji poprzez FlowSync na Androida - nie trzeba podłączać zegarka do komputera.
Tak właśnie mi się wydawało czytając opis gdzieś na stronie polar'a, ale nie byłem na 100% pewny, więc wielkie dzięki za potwierdzenie - jak się zdecyduje na Polar'a to będę miał spokój ducha że mi to będzie działać.
A jak działa ten optyczny czujnik (pulsometr na pasku) w tym konkretnym modelu ? Bo np ten tomtom raczej zbierał dobre recenzje czytałem (jak na pulsometr na pasku oczywiście)

A co do suunto to niestety widzę, że np upgrade firmware jest możliwy tylko przez aplikacje SuuntoLink, która jest oczywiście tylko pod WIN i MAC (choć widzę, że co niektórzy próbują to pod winem otwierać).
Swoją drogą trochę nie do końca rozumiem, że w dzisiejszych czasach większość tych zegarów trzeba do PC-eta podpinać...
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zdecyduje się chyba na ten Polar M430 . Nurtuje mnie jednak jedna rzecze której nie doczytałem: nie wiecie czy ten zegarek ma jakieś podświetlanie? Często biegam w nocy i chciałbym coś widzieć zerkając na niego...
Zastanawiam się również nad kupnem czegoś dokładniejszego do monitorowania tętna podczas treningu - ale szczerze nie chce za bardzo przepłacić? Co byście sugerowali do tego zegarka? Lepiej na ramią czy klatkę? Myślę, że nie będę tego używał na każdym treningu...
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodatkowych gadżetów nie kupowałam do Polara, ponieważ nie są mi na razie potrzebne,ale co do podświetlenia, to oczywiście, że ten zegarek ma.
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tu masz porównanie róznych pasów HR i pomiar z nadgarstka m430 :

viewtopic.php?f=40&t=55147&start=15
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

dfq pisze:tu masz porównanie róznych pasów HR i pomiar z nadgarstka m430 :

viewtopic.php?f=40&t=55147&start=15
Spróbuj zrobić takie samo porównanie robiąc bardzo mocne interwały (przerwy mogą być w marszu).
Garminy np. sobie w takim teście kompletnie nie radzą z pomiarem z nadgarstka.
Jeżeli m430 dawałby radę to może wreszcie bym wymienił mojego starego tomtoma multisport cardio.
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie będę wyważał otwartych drzwi :hej:
Poczytaj więcej tutaj :
https://bieganieuskrzydla.pl/polar-m430 ... aru-tetna/
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dfq pisze:Nie będę wyważał otwartych drzwi :hej:
Poczytaj więcej tutaj :
https://bieganieuskrzydla.pl/polar-m430 ... aru-tetna/
Wygląda nieźle i postanowiłem potestować bo na następcę v800 z pomiarem nadgarstka już mi się czekać nie chce :).
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Juz miałem kupować właśnie gdzieś w sklepie internetowym, ale spojrzałem raz jeszcze na specyfikacje zegarka i jedna rzecz mnie zmusiła do refkleksji:
Temperatura pracy: -10°C do +50°C
Hmmm... Czy to oznacza, że:
* przynajmniej w teorii zegarek nie nadaje się bieganie przy poniżej -10 stopniach (nie mówię tu o dokładności sensora, tylko wogóle o pracy)
* nie mogę go mieć założonego np w saunie, gdzie temperatura sięga sięga ponad 100 stopnia bo zostanie uszkodzony ?

Ktoś wie coś w tym temacie? Jak wygląda to w porównaniu z innymi zegarkami?
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Odpowiem trochę sam sobie, bo napisałem do polar'a z pytaniem a saune i ten zegarek (o dolny zakres nie pytałem bo uznałem że nie sensu, poniżej -10 i tak pod bluzą jest schowany). W każdym bądź razie dostałem odpowiedź, że nie zalecają używania w saunie zegarków Polar. - może specjalnie Finowie tak zrobili, żeby nawet w saunie zegarka na sobie nie mieć - dbają o poprawny styl saunowania :) Ale to dobrze wiedzieć, bo jakbym nie wiedział to bym pewnie nie ściągnął.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie no, ogólnie to saune mało co lubi, uszczelki kiepsko znoszą wysoką temperaturę :).
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to mam m430 i od razu problemy (i nie tylko):).
1. Powiadomienia z telefonu. - po skonfigurowaniu raz pokazało telefon (mogłem odebrać, odrzucić itp.) i potem przestało działać. PolarFlow ma wszystkie uprawnienia jakie chce i wyłączyłem aplikacji oszczędzanie baterii. Nie jest to jakoś strasznie ważne ale przyzwyczaiłem się do tego, że miband2 mnie informował o połaczeniach/smsach/mailach/itp.

2. Pierwsza próba to "Spacer" - wszystko ok. z wyjątkiem kadencji, po kilku minutach zrobiła się masakra:
Obrazek

https://www.endomondo.com/users/6917149 ... 1080387847
W kolejnym treningu biegowym kadencja była już ok.
Pojawiły się niewielkie błędy w rysowaniu trasy, największy miedzy 0,44km a 0,58km ale to naprawdę drobiazg

3. Odpaliłem sobie plan treningowy do półmaratonu i to był błąd :). Plan zakłada bieganie w strefach tętna a przy standardowo ustawionych nie byłem w stanie się w nich utrzymać (jak się nie trenuje to tętno jest jakie jest). Zegarek wibrował praktycznie cały czas i chyba nie da się tego wyłączyć w trakcie treningu (no chyba, że się da, to pytanie jak?). Po 30 minutach szlag mnie trafił i przestałem próbować mieścić się w strefie i przyspieszyłem jeszcze bardziej (deszcz padał i zimno było :))

Obrazek

https://flow.polar.com/training/analysis/2253138613
I teraz pytanie co z tym zrobić, jedyna opcja którą widzę to przesuniecie stref tetna, ale to trochę łatanie. Wolałbym by wibracja była tylko w momencie przekroczenia strefy i powrotu do właściwej a nie cały czas.
Dodatkowo jako wada (w tym przypadku to zaleta była :)): wibracje są bardzo słabe.

Teraz może trochę porównania.

TomTom Multisport Cardio(z 2014) na prawej ręce https://www.endomondo.com/users/6917149 ... 1080448311
Polar m430 na lewej https://www.endomondo.com/users/6917149 ... 1080446089
Warunki takie sobie, pełne zachmurzenie, lejący deszcz, teren odsłonięty.

Wykresy tętna podobne, lekka róznica na pierwszych 300m - moim zdaniem TT wypadł minimalnie lepiej
Trasa rysowana podobnie, różnica 100m (Polar policzył więcej) na 11km z kawałkiem - szczerze mówiąc nie wiem który wskazuje dobrze może oba źle :)), minimalnie bardziej podoba mi się narysowana przez TT ale są miejsca gdzie lepiej wypada Polar. Muszę je zabrać na pętelkę w lesie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ