Teraz jest Pn, 22 października 2018, 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 15 listopada 2017, 10:27 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr, 16 grudnia 2009, 10:11
Posty: 26
Cześć,

Mam do was wielką prośbę- od kliku dni jestem szczęśliwą posiadaczką zegarka Suunto Spartan Sport z paskiem i od kilku dni mam wielką zagwozdkę. Dodam, że jest to moja pierwsza przygoda z zegarkiem sportowym więc liczę na waszą pomoc bez śmiechu :)
Udało mi się zainstalować movescount na telefonie (mam Androida) ale nie potrafię sobie poradzić z zaplanowaniem treningu w strefach- tzn gdybym np chciała dokładnie określić, że 10 min rozgrzewki w określonym tempie, później 30 min w innym itp.
Poległam w tym starciu i liczę na wsparcie :)

Z góry dziękuję!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 15 listopada 2017, 21:49 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): So, 12 kwietnia 2014, 18:36
Posty: 219
W Spartanie możesz zaprogramować tylko taki właśnie prosty dwu składnikowy trening. A robisz to tak:
- Wybierasz - "Bieganie - Interwał" - następnie dolnym przyciskiem wchodzisz w menu OPCJE i tam wybierasz - INTERWAŁY - i w tym mijescu możesz ustawić elementy takiego treningu wraz z ilością powtórzeń jako że jest to narzędzie do programowania interwałów. Potem wracasz do menu startowego treningu i po uruchomieniu treningu wybierasz środkowym przyciskiem ekran z interwałami i uruchamiasz swój zaprogramowany trening.

Jak to czytasz to wdaje się to skomplikowane ale w rzeczywistości jest to bardzo intuicyjne i proste


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Cz, 16 listopada 2017, 21:22 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr, 16 grudnia 2009, 10:11
Posty: 26
Hej,

dzięki za wskazówki- interwał w zasadzie wiem jak zrobić i faktycznie nie jest to skomplikowane ale bardzo brakuje mi funkcji manualnego zaplanowania tempa biegu.
Kurcze mówiąc szczerze nawet nie pomyślałam wcześniej żeby sprawdzić czy Spartan tą funkcję ma bo wydawało mi się oczywiste że za tą cenę, nie mógłby jej nie mieć :/
Podobnie z aplikacjami- widzę, że aplikacje hulają na Ambitach a na Spartanie ciężko :/
Zły to był chyba wybór i powoli zaczynam żałować tego zakupu :/ jedyny plus jest taki, że wygląda ;)
No nic, pozostaje mieć nadzieje na aktualizacje...

Pozdrawiam
Kama


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Pn, 30 kwietnia 2018, 14:47 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Pn, 29 stycznia 2018, 05:31
Posty: 111
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Jakoś tak się złożyło, że stałem się posiadaczem Suunto Spartan a nawet ULTRA HR ALL BLACK. Długa nazwa. No właśnie, nie wiem czy jestem szczęśliwym posiadaczem bo, jak dla mnie, sprzęt jest ładny i... co dalej :hejhej:
Da się w nim zaprogramować jakieś bardziej skomplikowane interwały? Bo z poziomu zegarka tylko proste tak jak w opisie powyżej a przez www.movescount.com za bardzo nie widzę takich możliwości.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc :taktak:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Wt, 1 maja 2018, 22:05 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Śr, 29 marca 2017, 00:45
Posty: 73
Lokalizacja: Rzeszów
No niestety się nie da. W Garminach to jest super zrobione, w Suunto to jakaś prowizorka.
Sama kwestia możliwości to jedno, a drugie to że nie da się ustawić interwałowego treningu z poziomu movescount.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 2 maja 2018, 04:50 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Pn, 29 stycznia 2018, 05:31
Posty: 111
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Slimak napisał(a):
(...) nie da się ustawić interwałowego treningu z poziomu movescount.

Dzięki za odpowiedź :lalala: Kurcze, to naprawdę fajny sprzet. Powoli się do niego przyzwyczajam i jestem bardzo zadowolony z działania, wytrzymałości baterii itd. Bajka no, ale... Brak rozbudowanej możliowości planowania treningów to mała katastrofa. Pozostaje liczyć na aktualizację i w tym przedmiocie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 2 maja 2018, 11:30 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): N, 28 lipca 2013, 10:11
Posty: 45
Nikonem napisał(a):
Da się w nim zaprogramować jakieś bardziej skomplikowane interwały? Bo z poziomu zegarka tylko proste tak jak w opisie powyżej a przez www.movescount.com za bardzo nie widzę takich możliwości.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc :taktak:

Da się. Z poziomu aplikacji na komórkę. Kompletnie nie rozumiem czemu nie ma tego w MS, ale jak zainstalujesz aplikację i jakimś cudem uda Ci sie sparować zegarek (chyba, że masz iOS) - to spokojnie będziesz w stanie stworzyć nawet bardzo skomplikowane interwały.

PS. Jak masz Androida i problemy ze sparowaniem, nie poddawaj się. Mi dopiero za X razem się udało. Natomiast teraz chodzi prawidłowo mimo iż mój model telefonu nie jest oficjalnie wspierana przez Suunto.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 2 maja 2018, 11:53 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): So, 18 lutego 2017, 10:29
Posty: 414
W niektórych telefonach z androidem przy parowaniu niektórych urządzeń bluetooth i późniejszym ich łączeniu z telefonem pomaga włączenie gps. Nie wiem dlaczego. U mnie to się sprawdza ze strydem, może komuś pomoże z zegarkiem?

_________________
Blog
Komentarze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: So, 5 maja 2018, 15:24 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Śr, 29 marca 2017, 00:45
Posty: 73
Lokalizacja: Rzeszów
khorne napisał(a):
Da się. Z poziomu aplikacji na komórkę. Kompletnie nie rozumiem czemu nie ma tego w MS, ale jak zainstalujesz aplikację i jakimś cudem uda Ci sie sparować zegarek (chyba, że masz iOS) - to spokojnie będziesz w stanie stworzyć nawet bardzo skomplikowane interwały.
...


Hmmm? W oficjalnej apce movescount? Gdzie to jest?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: So, 5 maja 2018, 16:58 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Pn, 29 stycznia 2018, 05:31
Posty: 111
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Właśnie: miałem zadać to samo pytanie. Nie zauważyłem możliwości ustawień planów treningowych a tylko śledzenie aktywności.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Wt, 8 maja 2018, 08:24 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): N, 28 lipca 2013, 10:11
Posty: 45
Macie tutaj filmik, będzie łatwiej pokazać o co mi chodzi :)

https://www.youtube.com/watch?v=YXLLde55klA

Temat o Spartanie, ja mam Ambita, aczkolwiek przyjąłem, że soft jest taki sam. Także jeżeli nie macie tego to przepraszam, mój błąd - byłem pewien, że apka jest taka sama do modelu wyższego (a na pewno nie uboższa w opcje). U mnie uruchamia się te widoki z filmiku klikając w prawy górny róg na taki mały zegareczek. Dajcie znać czy Wam to pomogło.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Wt, 8 maja 2018, 11:29 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Pn, 29 stycznia 2018, 05:31
Posty: 111
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
@khorne, dzięki za linka. Wygląda to O.K, ale... zegarka (Suunto Spartan Ultra All Black Tittanium) nie mogę sparowac z aplikacją Movescount w Huawei P20 PRO (Android). Zegarek jako urządzenie łączony jest przez Bluetooth i tam jest sparowany, sparowanie jest też widoczne z poziomu zegarka (łączność-sparowane urządzenia-aplikacja mobilna), ale nie mogę nim zarządzać w aplikacji... Wyszukuje i wyszukuje. Próbowałem włączać navi w telefonie i to też nic nie dawało.

Jakoś pokombinowałem i z poziomu zegarka ustawiam interwały tak, że od biedy mi pasuje (wibracja jest super!), ale (kolejne ale) liczyłem na ustawienia typu biegnę z określoną prędkością +- tyle a tyle i zegarek daje znaki, że się opieprzam albo przyspieszam. A tu ZONK nie da się :hejhej:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Wt, 8 maja 2018, 22:30 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Śr, 29 marca 2017, 00:45
Posty: 73
Lokalizacja: Rzeszów
khorne napisał(a):
Macie tutaj filmik, będzie łatwiej pokazać o co mi chodzi :)

https://www.youtube.com/watch?v=YXLLde55klA

Temat o Spartanie, ja mam Ambita, aczkolwiek przyjąłem, że soft jest taki sam. Także jeżeli nie macie tego to przepraszam, mój błąd - byłem pewien, że apka jest taka sama do modelu wyższego (a na pewno nie uboższa w opcje). U mnie uruchamia się te widoki z filmiku klikając w prawy górny róg na taki mały zegareczek. Dajcie znać czy Wam to pomogło.


Niestety w Spartanie nie mamy opcji Workout :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Śr, 9 maja 2018, 16:14 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Pn, 29 stycznia 2018, 05:31
Posty: 111
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
@Slimak a łączysz zegarek ze smartfonem, nie masz problemów?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Suunto Spartan Sport- pytanie i problem :)
Nowy postNapisane: Cz, 10 maja 2018, 23:48 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Śr, 29 marca 2017, 00:45
Posty: 73
Lokalizacja: Rzeszów
Tak, łączę. Nie miałem problemów z połączeniem z Nexus-em 5x ani z LG G6. Nigdy się nie zerwał.
Problem mam tylko z paskiem HR który bzdury pokazuje :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL