Buty na półmaraton 1:40h maraton - 3:30h - 70KG

niedved
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55m
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

w amatorskie bieganie bawie się od roku i ciut.
W zasadzie poza pierwszą parą butów z LIDLA :) od roku jestem związany z NB Vazee Rush.
I jestem z nich bardzo zadowolony, nie mam porównania co prawda ale sprawiają wrażenie dynamicznych.
Ale kupno ich było głównie z myślą o 10 max 20km. Kto by pomyślał ale w głowie już mam maraton 1.10 Silesia :)

Rozglądać zacząłem się więc za butami z większą amortyzacją ale wciąż dynamicznych/szybkich. I w zasadzie już miałem na nogach Nowe Adidas Supernova (Boost 9) ale zwątpiłem. Potruchtawszy po decatchlonie super ale chyba troche za miękko.
Zamówiłem więc Boosty 8 (mniejsza amortyzacja) - niestety miedzy 43 1/3 a 42 2/3 jest różnica i właśnie odesłałem, a że nie mogę znaleźć 43 1/3 w sensownej cenie to szukam dalej...

Czym powinienem się kierować:
Rozsądek podpowiada, że skoro lubię dynamiczny i lekki but idealny był by adidas adios boost 3 ale nie dam 600 za buty :P

Boosty 7 i 8 są juz do znalezienia w sensownej cenie do tych 250 i 330 pln ale boje się że będa za miękkie jakieś sugestie ?

Parametry:
70KG, 180cm, chudzina tempo: 4:30-5:30/km

dzięki za sugestie.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

NB które masz to są fajne buty i całkiem nieźle się sprawują, sam nawet zauważyłeś. Przy Twojej wadzę to bym raczej jeszcze zmniejszył ilość amortyzacji.
niedved
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:NB które masz to są fajne buty i całkiem nieźle się sprawują, sam nawet zauważyłeś. Przy Twojej wadzę to bym raczej jeszcze zmniejszył ilość amortyzacji.
Czyli startówki jakieś ? Ale co sensownego w cenie do 350 ? może być model z przed 10 lat i w kolorach tęczy nawet .. nie mam tutaj żadnej presji byle cenowo było ok i lepiej niż w Vazee :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Wiesz co jak głównie biegam w nike free. Możesz popatrzeć za saucony kinvara, jest to podobny but do nb ale ma trochę mniej amortyzacji i mniejszy droop.

Tu masz link https://www.eobuwie.com.pl/buty-saucony ... lsrc=aw.ds
Kamciu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:07
Życiówka w maratonie: 3:57

Nieprzeczytany post

Jak szukasz coś bardziej amortyzowanego, masz stopę neutralną i lubisz New Balance to polecam Ci NB Fresh Foam Zante. Wersja v2 w promocjach, a i świeża v3 też już tanieje.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

10-ki w vazee a maraton w adiosach? na moj rozum to calkiem na odwrot powinno byc :D
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zante i Adiosy będą mniej amortyzowane i bardziej agresywne od Vaze. Ze stajni Adidasa możesz jeszcze sprawdzić Energry Boost 3 (być może większy rozmiar będzie OK, bo są one zazwyczaj ciaśniejsze niż Glide w podobnym rozmiarze). Lub jeśli chcesz buta jeszcze mocniejszego, ale jeszcze nie jak Adiosy, popatrz na Bostony. Przy czym u nich przygotuj się na mniejszą żywotność. Moje Energy po 1,5k wyglądają trzy razy lepiej jak Bostony po 1,3k.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
niedved
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

WItam,

dzięki wszystkim za odpowiedzi były pomocne ale.... :) zrobiłem jak zwykle po swojemu i inaczej niż pierwsze plany i zdecydowałem się na :

Nike LunarTempo 2 - powód ?
- Lżejsze pod Vazee (i tak leciutkich za co je bardzo cenie)
- z troche większą amortyzacją (by nie zniechęcić stawów pierwszym maratonem) :D

Ciekawe co z tego wyjdzie na nogach czuje je super wieczorem pierwszy jakiś rozbieg :) Ciekawe tylko jak będzie z trzymaniem bo szeroka podeszwa w Vazee dużo wybaczała tu troszkę węziej i chyba mniej przyczepnie ale to kwestia być może świeżej gumy na podeszwie ;)

Dam znać :D
niedved
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pierwszy rozbieg zaliczony i wrażenia Ok :) leciutkie tak samo jak poprzednie. Faktycznie większa amortyzacja ale po 2km się przestawiłem i chyba będzie fajnie na dłuższym dystansie. Po pierwszej 5 cała drogę miałem wrażenie mniejszej dynamiki i wrażenia ze buty są wolniejsze a w domu okazało się ze zyciowka na 1km wyrównana :) wieczorem coś dłuższego pobiegnę ale złe nie jest.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ