Pierwszy zegarek, ale raz a dobrze :)

maryss007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Was serdecznie,
Temat wałkowany tysiąc razy, a może i więcej, ale jednak postanowiłam napisać po raz kolejny, z jednego prostego powodu - co chwilę w chodzi coś nowego, coś chwilę ktoś tu dochodzi nowy, co chwile ktoś coś nowego odkrywa :)
a więc...
Chciałabym kupić sobie zegarek, taki naprawdę jakościowo dobry zegarek... Trudno mi tu mówić o funkcjach, ale wychodzę z założenia im więcej przydatnych funkcji, tym lepiej.

Kilka słów o mnie i o mojej wizji zegarka :)
Bardzo mało trenuje na powietrzu, trenuje w siłowni (amatorsko) , pływam (amatorsko), biegam bardzo sporadycznie, ale chodzę z zamysłem biegania więcej, z pomocą motywatora w postaci zegarka :)
Ze sportem miałam od zawsze do czynienia, ale bardziej jeśli chodzi o gry zespołowe, amatorsko, zawodowo, różnie :)
Czyli nie to, że dopiero co będę stawiała pierwsze kroki :) Jako, że miałam dość długą przerwę to nazbierało się troszkę nadmiaru tkanki tłuszczowej i nim co zdecydowanie stawiam na pozbycie się go :) i w tej kwestii bardzo dużo czytam, i w tej kwestii będę potrzebowała wszelakich wskazówek od takowego przyszłego zegarka :) Czyli pomiar tętna, dystans, kalorie - no wiadomo podstawowe już teraz funkcje zegarka. Opieram sie , staram się opierać na treningu interwałowym :)
Co poza tym?
Chciałabym, żeby zegarek był moim osobistym trenerem, żebym po treningu dowiedziała się jak najwięcej, żebym wiedziała czy jestem mięczakiem i mogłam się przyłożyć bardziej, czy przesadzam i powinnam zwolnić :) Chciałabym również , żeby wyznaczony był jaki cel dziennej aktywności i , żeby zegarek mi mówił ile mi brakuje :P
Chciałabym kupić raz a dobrze, chciałabym być zadowolona :)
Ma się sprawdzać na siłowni przede wszystkim, (słyszałam, że ciężko o zegarek , który sprawdza się na bieżniach) a ja niestety mam możliwość chodzenia na taką siłownie, gdzie bieżnie są bardzo starej daty i właściwie to chyba tylko w czas wierzę :) dobrze by było jakby i na basenie się sprawdzał i już najpiękniej jakby się sprawdzał jeszcze na rowerze :)
Maratonów ani półmaratonów w najbliższym czasie nie zamierzam biegać, ani bić żadnych rekordów z bieganiem związanych ;)
Chce, żeby to był mój całodobowy kompan :)
Jeśli chodzi o cene?
Cena specjalnie nie gra roli, wiadomo, że zawsze jest lepiej im mniej tym lepiej, ale w tym przypadku zależy mi najbardziej na jakości, a wiadomo, że za jakość się płaci.
Jeszcze jedna kwestia pulsu, wiem, że jest możliwość z pomocą paska i jest prosto z nadgarstka, ? hm? wiele czytałam, że z nadgarstka to troszkę ściema jest? ale nei wiem ile w tym prawdy? może jeśli w zamkniętym pomieszczeniu to wystarczający jest z nadgarstka? Może ktoś mógłby mi wyjaśnic? Oczywiście jeśli zdecydowanie lepszą opcją jest pasek, niechaj będzie pasek.

Czytałam wiele opinii na temat różnych zegarków i cóż.. nie potrafię się zdecydować, ale jak do tej pory moją uwagę zwrócił polar m400 ( jest chwalony przez niemal wszystkich ) , bardzo rozmyślam nad polarem v800 - ale może jednak za bajerny? a może właśnie dlatego powinnam ja go właśnie mieć? bliska byłam kupna tomtom runner cardio + muzyka 3 (ale dokopałam się jakiś opinii , że tragedia) . A może jednak jakiś garmin? a może bezapelacyjnie jakiś model suunto?
To jest dla mnie strasznie trudny wybór bo nie mam własnego osobistego porównania, a bardzo chciałabym kupić już coś naprawde dobrego i żeby poleciła mi osoba, która faktycznie ma pojęcie i porównanie :)
Ps. Zależy mi też na powiadomieniach z telefonu o połączeniach, wiadomość itd. (nei zamierzam sie rozstawac za często z zegarkiem) :)

Edit! :) Koniecznie musi być język polski :)
Jeśli ktoś zdołał doczytać do końca moje litanie to bardzo dziekuje, ale jeszcze bardziej dziekuje jeśli znajdzie sie ktoś kto doradzi mi co kupić na dzien 04-02-2017 r ? :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
PKO
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wystarczy ci stoper :hahaha:
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

maryss007 hm.. przeczytałem. I nasunęło mi się, że cały Twój wywód przypomina mi szukanie kandydata na męża. Ma być ten jeden jedyny, do wszystkiego książę na białym koniu, w srebrnej zbroi mówiący wierszem, czuły i brutalny ...
Nie wiem, czy znajdziesz to czego szukasz, życzę Ci abyś znalazła.

Ale żeby było choć trochę merytorycznie - ja jestem bardzo zadowolony z Suunto Ambit3 Run. Chciałem coś w miarę prostego za to pewnego. Do biegania. Mam i jestem bardzo zadowolony. Więc idąc tym tokiem, kup sobie Spartan Ultra - jak cena nie gra roli. Choć czy będzie powiadamiał o wiadomościach z telefonu, albo czy otrze pot z czoła albo poda izo - możliwe że nie. Ale nadziei nie traćcie. :echech:
diar76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:57
Życiówka w maratonie: 27:14

Nieprzeczytany post

lama71... czy w Suunto Ambit3 Run nie przeszkadza Ci brak alarmu wibracyjnego? Sporo osób użytkujących Suunto Ambit3 zwracało na to uwagę.
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

diar76 pisze:lama71... czy w Suunto Ambit3 Run nie przeszkadza Ci brak alarmu wibracyjnego? Sporo osób użytkujących Suunto Ambit3 zwracało na to uwagę.
Tak, przeszkadza. Jak najbardziej.
Wiele rzeczy mi przeszkadza, choćby sam wyświetlacz, w sensie masz 3 linie, z czego jedna pozycja duża, a dwie pozostałe malutkie. Jak jest ciemno, jak jesteś zmęczony, ciężko to czasem odczytać.
Ale ma wiele zalet, nie jest idealny, ale założenia spełnił. :taktak:
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lista wymagań dłuuuuga ;)

Odczyt z nadgarstka - z jednej strony fajna rzecz, z drugiej moim zdaniem nie dla wszystkich - zimą się nie spisuje, nie wiem, jak w wodzie, itd... poza tym, żeby działało, to musi być ciasno zapięty, a zwróć uwagę, że mówimy tutaj o męskich zegarkach - nie wiem, jaki masz nadgarstek, ale ja żadnego męskiego zegarka nie zapnę ciasno, nie na tyle, żeby złapał odczyt tętna...
Mierzyłam tomtoma, i zapięty najciaśniej i tak był luźny (nie żeby v800 był ciasny, ale w nim to nie przeszkadza, odczyt tętna jest z paska)

Ale ogólnie polecam polar v800 - do biegania wszystkie funkcje ma, alarm wibracyjny, basen (rozpoznawanie stylów, pomiar tętna w wodzie, tryb multisport, itd.), m400 jest bardziej do biegania, basen i rower to już v800
maryss007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

charm pisze:Lista wymagań dłuuuuga ;)

Odczyt z nadgarstka - z jednej strony fajna rzecz, z drugiej moim zdaniem nie dla wszystkich - zimą się nie spisuje, nie wiem, jak w wodzie, itd... poza tym, żeby działało, to musi być ciasno zapięty, a zwróć uwagę, że mówimy tutaj o męskich zegarkach - nie wiem, jaki masz nadgarstek, ale ja żadnego męskiego zegarka nie zapnę ciasno, nie na tyle, żeby złapał odczyt tętna...
Mierzyłam tomtoma, i zapięty najciaśniej i tak był luźny (nie żeby v800 był ciasny, ale w nim to nie przeszkadza, odczyt tętna jest z paska)

Ale ogólnie polecam polar v800 - do biegania wszystkie funkcje ma, alarm wibracyjny, basen (rozpoznawanie stylów, pomiar tętna w wodzie, tryb multisport, itd.), m400 jest bardziej do biegania, basen i rower to już v800
Kupilam polar v800 i co? i okazuje się, że nie współpracuje z moim telefonem :(
Czy ten zegarek współpracuje z androidem powyzej 5? bo czytalam, ze 4 tez, a jednak mi sie łączy,
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

maryss007 pisze:
charm pisze:Lista wymagań dłuuuuga ;)

Kupilam polar v800 i co? i okazuje się, że nie współpracuje z moim telefonem :(
Czy ten zegarek współpracuje z androidem powyzej 5? bo czytalam, ze 4 tez, a jednak mi sie łączy,
V800 to staruszek. Ja polecam TomToma Spark2
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak cena nie gra roli to Fenix 3HR. Bieg na bieżni mechanicznej zmierzy przyzwoicie z samego ruchu ręką, HR z nadgarstka pomoże ocenić wysiłek w innych sportach niż bieganie czy rower (np. siłowych), ma asystenta odpoczynku, pomiar dziennej aktywności uwzględniający Intensywne minuty na podstawie tętna, a powiadomienia z telefonu działają bardzo dobrze na większości Androidów od 5 w górę.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
hansel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39

Nieprzeczytany post

Fenix 3 na delikatnym kobiecym nadgarstku? To nie jest zegarek dla kobiety.
Lepszym rozwiązaniem byłby Garmin 735XT.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Znam trzy kobiety które kupiły wersję białą szafirową F3 i pokochały go, nie zdejmują cały czas i dałyby się za niego pokroić. Tyle że wersja biała nie występuje z czujnikiem HR. Trzeba poczekać na F5S.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maryss007 pisze: Kupilam polar v800 i co? i okazuje się, że nie współpracuje z moim telefonem :(
Z 4.4 tylko synchronizacja, z 5 i wyżej również powiadomienia, powiadomienia w trakcie treningu tylko z iPhone.
Nie współpracuje z niektórymi telefonami w wersji 6.0, w szczególności LG.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ