NB 870v4

darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy może ktoś biega w tych butach i mógłby napisać o nich parę słow. W internecie mało jest informacji o tym modelu ,a szukam buta na debiut w maratonie ,w miarę lekkiego z dobrą ale nie przesadną amortyzacją i lekkim wsparciem dla pronatora.

Wysłane z mojego SM-G920F .
PKO
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:27:31

Nieprzeczytany post

Ja używam tych butów jako treningowych, ale przebiegłem w nich również BMW Półmaraton Praski w 2016 roku. Wszystkie moje 3 maratony przebiegłem jednak w Mizuno Inspire 11 i nadal zamierzam tak robić. Dlaczego ? Bo Mizuno są bardzo dynamiczne ale też twardsze - mogę je szczerze polecić.
Wracając jednak do New Balance to kilka dni temu skończyłem w nich 650 km i po pierwsze i najważniejsze co mogę napisać to to że są bardzo wytrzymałe. Wcześniej biegałem w wersji v3 i po 400 km już miałem po przecierane boki tutaj nie ma nawet śladu tego rodzaju uszkodzeń, wogóle nie ma przetarć. Są dużo lepiej wykonane niż wersja v3 i mam też wrażenie że amortyzacja jest inna - lepiej wykonana. Bardzo wygodne buty i myślę że spokojnie przebiegniesz w nich maraton. Ja ułożyłem sobie w głowie że Mizuno są szybsze i dlatego biegam w nich w maratonach. Nie pamiętam dlaczego zdecydowałem się na NB w Półmaratonie. 870 świetnie sprawdzają się również na ubitych ścieżkach w lesie. Tak jak napisałem używam ich do treningów w czasie gorszej pogody i kiedy biegam po lesie w czasie dobrej pogody. Jak masz jakieś szczegółowe pytania to pisz proszę bo tak naprawdę nie wiem co napisać. Bardzo dobre buty w każdym razie według mnie.
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam i biegam, też kupiłem na debiut maratonski :-). Buty lekkie z dobrą amortyzacja, mimo lekkiej nadwagi po Maratonie nie miałem żadnych problemów ze stawami.Trzymam je na kolejne maratony i na codzień w nich nie biegam to wiele nie napiszę. Na mokrym slizgaja się mocno np przy wodopojach. Na bieżni elektrycznej też sobie radzą słabo, nogi rozjeżdżają się.
Vein napisz mi czy zauważasz że na mokrym asfalcie slizgaja się?
Też myślałem o mizuno inspire, ale jakoś się nie zdecydowałem,kiedyś miałem ultimy o uważam je za świetne buty.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Vein czy drop w Mizuno jest jakoś specjalnie odczuwalny ,nigdy nie biegalem w butach z dropem 12 mm obecnie biegam w NB Zante z wkladkami dla pronatora buty mają drop 6mm .NB 870 maja 8 mm i można je wyrwać za 160 zł ,obawiam sie tylko czy nie sa to tak zwane kapcie ktore nie oddaja energii.

Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie odczuwam tego dropu, generalnie lepiej biega mi się w Mizuno. Ale w NB również biega mi się bardzo dobrze. To są moje chyba czwarte 870tki wcześniej używałem 3 pary wersji 3.
870 to na pewno nie są buty że tak powiem do ścigania. A na jaki czas chcesz biec ten maraton ? Jak na poniżej 3 godzin to raczej wybrałbym inne buty. :)

Ja się w nich nie ślizgam. Biegłem w nich tylko w jednych zawodach i nie zarejestrowałem żebym się ślizgał. Nie ślizgam się i właśnie dlatego biegam w nich przy gorszej pogodzie bo się nie ślizgają. Nawet w zeszłym tygodniu pobiegłem po lesie na zmrożonej nawierzchni i dałem radę utrzymywać tempo 5:10 przez 13 km .
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To debiut czas ponizej 4 godzin bedzie ok. Więc jakimś demonem predkosci nie jestem ,predzej w HM poniżej 1:50 też chyba dadzą rade.

marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napiszę nieco prowokacyjnie, ale z własnego doświadczenia. Na HM w granicach 1:50 i M w granicach 4h to buty mają być przede wszystkim wygodne. Lepiej to chyba nawet w treningówkach pobiec, przynajmniej Ci łydek nie skasuje i odcisków się nie dorobisz. Ja pierwszy HM (w 1:57) i pierwszy M (3:45) biegłem w treningówkach - bez problemów, a po zawodach byłem w stanie normalnie funkcjonować. W takich przedziałach czasowych zdecydowanie więcej możesz stracić jak sobie skasujesz łydki (brak amortyzacji, mały drop) czy dorobisz się krwawych odcisków niż tym że będziesz miał lekko lżejszy but. Szczerze to nawet HM w granicach 1:30-1:35 i 10km w 41-42 minuty biegałem w butach treningowo-startowych (boston boost 5) i nie czułem się z tym źle, tzn nie czułem, że but mnie ogranicza.
biegam ultra i w górach :)
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Spokojnie kupuj te 870tki będziesz bardzo zadowolony. Tylko jeśli kupujesz w sieci to najpierw je gdzieś przymierz. Bo Ja Mizuno mam 44,5 a NB 45. No chyba że miałeś już jakieś NB i wiesz jaki masz numer.
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki już zamowione numer wieksze mam już NB Zante i wiem ze maja być większe. Zante też fajny but ,ale jak dla mnie na szybkie treningi ewentualnie starty do 10 km .
Można zamknąć wątek .

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ