Witam,
Będąc ostatnio w sklepie dla biegaczy dowiedziałem się, że moja lewa stopa wydłuża się podczas wywierania nacisku. Wynika to prawodpodobnie z wielu kontuzji prawej stopy, co przekłada się na mimowolne odciążanie tejże stopy.
Pani, która wydawała się znać na rzeczy, stwierdziła, że potrzebne będą buty ze stabilizacją wraz z dedykowaną wkładką dla pronatorów. Wydawało mi się, że w takim przypadku wystąpi podwojenie systemów stabilizujących.
Zapytałem więc, czy mógłbym w takim razie kupić buty z kategorii "neutralnych" i do takich butów dobrać wkładkę. Pani odpowiedziała twierdząco.
Jako to w końcu jest?
Buty ze stabilizacją + wkładka?, czy
Buty bez stabilizacji (pewnie lżejsze) + wkładka?
But ze wsparciem+wkładki
-
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
Stabilizacja w bucie stabilizuje but NIE STOPĘ co powoduje mniejsze zużycie buta w miejscu stabilizacji, poprzez użycie wstawki z twardszej pianki lecz but w środku nadal jest płaski i nie wspiera stopy, a wkładka poprzez swój profil wspiera stopę i zapobiega jej wydłużaniu. W tym przypadku ja bym polecił but bez wsparcia i do tego włożył wkładkę chyba że jesteś zawodnikiem 90+kg wtedy buty ze wsparciem plus wkładka bo przy tej wadze but ze wsparciem czyli z użyciem twardszej pianki posłuży dłużej.