Saucony Xodus 5 a 6

Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Xodus 5 to jak na razie najlepiej dobrany do moich potrzeb, a przede wszystkim stopy, but trailowy.
Wszystko było z nim ok, podeszwa, amortyzacja, trakcja...
Poza trwałością.
Po pierwszym poważniejszym bieganiu, zbieg ze Śnieżki, "uciąłem" dwa zęby w podeszwie.
Jakiś czas potem przeczołgałem je przez błoto i zonk, dziura jak 5pln na wysokości małego palca w lewym bucie.
Na szczęście reklamacje uznano, bo w butach przebiegłem max 200km a wyglądały już słabiutko.
Teraz bujam się z wyborem nowej pary i ciągle jest coś nie tak.
Zastanawiam się czy Xodus 6, to nie krok do przodu. Jest zrobiony z innego materiału.
Choć zastawia, że w kilku sklepach 6 nowsza odsłona... tańsza od 5 ??!!
Może więc Saucony zrobił krok wstecz ?
A może ja po prostu trafiłem na felerny model Xodus 5 a do ich trwałości nie można się czepiać ?
PKO
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

Hrehor pisze:Witam.
Xodus 5 to jak na razie najlepiej dobrany do moich potrzeb, a przede wszystkim stopy, but trailowy.
Wszystko było z nim ok, podeszwa, amortyzacja, trakcja...
Poza trwałością.
Po pierwszym poważniejszym bieganiu, zbieg ze Śnieżki, "uciąłem" dwa zęby w podeszwie.
Jakiś czas potem przeczołgałem je przez błoto i zonk, dziura jak 5pln na wysokości małego palca w lewym bucie.
Na szczęście reklamacje uznano, bo w butach przebiegłem max 200km a wyglądały już słabiutko.
Teraz bujam się z wyborem nowej pary i ciągle jest coś nie tak.
Zastanawiam się czy Xodus 6, to nie krok do przodu. Jest zrobiony z innego materiału.
Choć zastawia, że w kilku sklepach 6 nowsza odsłona... tańsza od 5 ??!!
Może więc Saucony zrobił krok wstecz ?
A może ja po prostu trafiłem na felerny model Xodus 5 a do ich trwałości nie można się czepiać ?

no przyznam, że dziwne co napisałeś.
mam Xsodusy 5 GTX-y co prawda, ale żeby aż tak były nie trwałe? Ja jedyne co mogę im zarzucić puki co, to to że są śliskie na mokrych kamieniach, skale itd. A trwałość? Zastanawiam się ile moje mają, z 500 może 600 km, używam zimą, wcześniej używalem w górach, przełaju. Nic takiego się nie działo, są puki co jak nowe.
Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Chciałoby się powiedzieć, że trefiłem na felerną parę.
Ale rozmawiałem ze sprzedawca i po chwili "negocjajcji" przyznał, że Xodus-y 5 wracały z przetarta siatką, może nie jakoś nagminnie, ale reklamował kilka par.
A Twoje z membraną mają inny materiał, może i stąd ich lepsza "wytrzymałość".
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

Hrehor pisze: Ale rozmawiałem ze sprzedawca i po chwili "negocjajcji" przyznał, że Xodus-y 5 wracały z przetarta siatką, może nie jakoś nagminnie, ale reklamował kilka par.
A Twoje z membraną mają inny materiał, może i stąd ich lepsza "wytrzymałość".
Możliwe że mają inny materiał, a możliwe też, że mają tylko dodaną warstwę GoreTex-u. Zanim je kupiłem, trochę o nich czytałem recenzji, głównie zagranicznych. I z opisu wynikało, że to kawał dobrego buta. I puki co ja to potwierdzam.s
Z drugiej strony, zdarzyło mi się czytać recenzje tych butów (jak już je miałem jakiś czas) w których faktycznie siatka sie przecierała na zgięciu. Ja tego nie potwierdzam, ale i nie zaprzeczam.
Mam też inne Saucony i akurat wytrzymałość jest ich mocną stroną. Owszem, siatka mi się zaczyna przecierać/przetarła się - ale jak na to co przeszły, najmniejszych pretensji nie mogę mieć. Przynajmniej o trwałość.

a Xsodus-y 6 ? Też jestem ciekaw czego są warte.

Tak jeszcze dodam jako ciekawostkę, że moim subiektywnym zdaniem, moje Xsodus-y są bez porównania trwalsze niż Salomony Speedcrossy. Uważam że są też wygodniejsze. Ale w terenie... przynajmniej puki w Salomonach bieżnik jest dobry. Ale Xsodusy to też kawał dobrego buta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ