Preparat zapobiegający parowaniu okularów

RUN_for_FUN
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,
Pytanie kieruję zwłaszcza do osób noszących okulary. Czy możecie polecić jakiś preparat, którym można nasmarować patrzałki żeby nie parowały zimą?

Bo jak na zimnie zasłaniam twarz chustą to mi od razu leci para do góry i nie widzę dokąd lecę :jatylko:
Tu jestem:
PKO
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Taki środek do okularów do pływania? Nie sprawdzałam, ale może też zadziała...
Na normalne szkło pomaga parafina dokładnie roztarta i wypolerowana albo odrobina (naprawdę odrobina) pianki do golenia
Awatar użytkownika
Korowiow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na okularki pływackie jest metoda - napluć póki suche i wypłukać. Działa, ale jakoś nie widzę pluć na zwykłe okulary :).

Druga metoda znaleziona kiedyś na jakiejś stronie freedivingu (dotyczyło maski do nurkowania, ale skuteczne na dość długi czas) - natrzeć pastą do zębów i dokładnie spłukać czystą wodą. Jedyna wada, to zapach pasty podczas oddychania :). Nie wiem tylko czy pasta nie podrapie powłok okularów, może jakąś dla dzieci użyć.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pasty do zębów mają określony współczynnik ścieralności: http://dendds.com/uploads/RDA_index.pdf.
Środek do okularków pływackich powinien do pewnego stopnia zadziałać. Co do wszystkich metod sprawdzających się w wodzie trzeba jednak pamiętać, że okularów pływackich używa się w innych warunkach: wyższa temperatura powierzchni to większa zawartość wilgoci w powietrzu potrzebna do rozpoczęcia procesu skraplania na tej powierzchni. Na okulary wychłodzone na mrozie może to więc nie wystarczyć.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Elmex sensitive. Chyba najnizsze RDA na rynku ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ