Cześć,
Pytanie kieruję zwłaszcza do osób noszących okulary. Czy możecie polecić jakiś preparat, którym można nasmarować patrzałki żeby nie parowały zimą?
Bo jak na zimnie zasłaniam twarz chustą to mi od razu leci para do góry i nie widzę dokąd lecę
Taki środek do okularów do pływania? Nie sprawdzałam, ale może też zadziała...
Na normalne szkło pomaga parafina dokładnie roztarta i wypolerowana albo odrobina (naprawdę odrobina) pianki do golenia
Na okularki pływackie jest metoda - napluć póki suche i wypłukać. Działa, ale jakoś nie widzę pluć na zwykłe okulary .
Druga metoda znaleziona kiedyś na jakiejś stronie freedivingu (dotyczyło maski do nurkowania, ale skuteczne na dość długi czas) - natrzeć pastą do zębów i dokładnie spłukać czystą wodą. Jedyna wada, to zapach pasty podczas oddychania . Nie wiem tylko czy pasta nie podrapie powłok okularów, może jakąś dla dzieci użyć.
Pasty do zębów mają określony współczynnik ścieralności: http://dendds.com/uploads/RDA_index.pdf.
Środek do okularków pływackich powinien do pewnego stopnia zadziałać. Co do wszystkich metod sprawdzających się w wodzie trzeba jednak pamiętać, że okularów pływackich używa się w innych warunkach: wyższa temperatura powierzchni to większa zawartość wilgoci w powietrzu potrzebna do rozpoczęcia procesu skraplania na tej powierzchni. Na okulary wychłodzone na mrozie może to więc nie wystarczyć.