Merrell Vapor Glove 2 - prośba o pomoc w wyborze rozmiaru

chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Chciałbym kupić buty Merrell Vapor Glove, a nie mam możliwości przymierzenia. Wiem, że sporo osób z forum miało do czynienia z tym modelem. Byłbym wdzięczny za radę, jaki rozmiar wybrać. Dodam, że buty firmy Saucony biorę zawsze w rozmiarze 44, a Zenki mam 43. Może ktoś używa butów tych marek w takich samych rozmiarach i ma też wspomniane Merrelle?

Michał
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Tu jest kilka haczykow:
1. But jest mocno szeroki w obszarze palcy, pozwalajac na swobodny ruch przodostopia.
2. Podeszwa z vibramu "wchodzi" na palce celem ich ochrony (taki nosek).

Konsekwencje tego sa nastepujace:
Ad.1. Zbyt duzy luz w przypadku osob o waskiej stopie.
Ad. 2. Jesli masz tendencje do unoszenia palucha podczas ladowania stopy, to w przepadku zle dobranej dlugosci buta mozesz urazac paznokiec o ten nadbudowany vibramowy nosek.

Takze sugerowalbym jednak znalezc sklep/ outlet gdzie fizycznie mozesz te buty przymierzyc.
W przypadku braku takiej mozliwosci to ja kupuje te buty o 0,5 numeru wieksze niz moj rozmiar stopy i bardzo silnie je wiaze.
Slavcos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Noszę 44 Nike/Addidas.
44 Merrell w tym modelu były troszkę zbyt duże na długość jednak mimo to biegało mi się bardzo dobrze.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Tu jest kilka haczykow:
...
2. Podeszwa z vibramu "wchodzi" na palce celem ich ochrony (taki nosek).

Konsekwencje tego sa nastepujace:
...
Ad. 2. Jesli masz tendencje do unoszenia palucha podczas ladowania stopy, to w przepadku zle dobranej dlugosci buta mozesz urazac paznokiec o ten nadbudowany vibramowy nosek.
Nie jest chyba tak źle. Jeśli biegasz w skarpetkach, to nie powinno być żadnego problemu.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pisze z wlasnego doswiadczenia.
Konkretnie, ze nawet delikatne uwieranie powtarzane dziesitki razy moze doprowadzic do powaznych urazow.
A przy dlugich dystansach (ja w vapor glovach przebieglem kilka maratonow) kazdy szczegol jest istotny.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Keri pisze: ja w vapor glovach przebieglem kilka maratonow
Szacun. Czy to były tradycyjne "asfaltowe" maratony?

Jeśli chodzi o vopor glove, to są one tak szerokie, że nawet moim płetwom zapewniają dostateczny komfort. Proponuję zmierzyć faktyczną długość stóp, wybrać tą dłuższą (jeśli się różnią), dodać 0,5cm i powinno być dobrze.

Można brać według rozmiarówki japońskiej, tj. długość w cm.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak klasyczne asfaltowe maratony.
But jest jak skarperka, a nie jak rekawiczka choc to ma w nazwie.
Bardzo wygodny lecz jednoszczesnie bardzo wymagajacy.
Na dodatek to sa cichobiegi doslownie i w przenosni.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keri, nie twierdzę że to niemożliwe, pewnie tak u Ciebie jest. Napisałem o skarpetkach bo wiem, że sporo ludzi biega w VG bez nich.
Wg moich kryteriów, dopóki paznokieć nie zejdzie to nie ma o czym mówić. Ale w VG nie miałem akurat żadnych problemów a też dużo w nich biegałem. W pewnym okresie były to nawet moje jedyne buty do biegania.

Co do rozmiaru, potwierdzam że dobrze dopasowane VG będą nominalnie mniejsze od tradycyjnych butów biegowych.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Główny problem z nimi (dla mnie) jest taki, że bieganie po twardej nawierzchni typu beton, asfalt czy chodnik, na której rozsypane są drobne kamienie bywa bolesne.

Kamyki wcale nie muszą być ostre. Wystarczą delikatne okrąglaki o średnicy 1-2cm.
Kiedyś nabiłem sobie w ten sposób siniaka na pięcie. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie.

No a całego maratonu na paluchach nie dałbym rady przebiec z godnością.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[quote="Kangoor5"]
Wg moich kryteriów, dopóki paznokieć nie zejdzie to nie ma o czym mówić. [quote]
Paznokcie tracilem wielokrotnie i to wlasnie ta niedogodnosc mialem na mysli. Przyczyna bylo wlasnie podnoszenie sie palucha. Po tych przygodach jak kupowalem pierwszy raz vapor glove wzialem to pod uwage i w ich przypadku nigdy nie mialem tego problemu.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Główny problem z nimi (dla mnie) jest taki, że bieganie po twardej nawierzchni typu beton, asfalt czy chodnik, na której rozsypane są drobne kamienie bywa bolesne.

Kamyki wcale nie muszą być ostre. Wystarczą delikatne okrąglaki o średnicy 1-2cm.
Kiedyś nabiłem sobie w ten sposób siniaka na pięcie. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie.

No a całego maratonu na paluchach nie dałbym rady przebiec z godnością.
Zgadza sie, tez kilka razy mialem obite piety z powodu kamieni.
A co do biegu na palcach, to fakt w ten sposob przebieglem 2 maratony, ale juz na trzecim udalo sie lodowac pelna stopa. Tak naprawde to siedzi to w glowie no i oczywiscie w silnej stopie. :bleble:
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi :)
Właśnie zamówiłem rozmiar 44, jak będzie zły, to odeślę. But jest przeceniony na 220 zł, więc myślę, że warto zaryzykować.
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj przyszły do mnie Vapory. Po pierwszych przymiarkach mogę wstępnie ocenić, że wybrałem właściwy rozmiar. Wrzucam porównanie Vaporów z moimi innymi butami, może komuś się to przyda.

Obrazek

Michał
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem w jakiej formie/formacie to porownanie, bo u mnie cos nie bangla/nie widac... :ojnie:
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Porównanie jest w formie zdjęcia. U mnie jest ono widoczne, może kwestia przeglądarki?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ