Komentarz do artykułu Hoka Mafate Speed [test]
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Hoka Mafate Speed [test]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Masz nieaktualne informacje. Andrzej cały Sparthatlon przebiegł właśnie w Hoka.
-
- Zaprawiony W Bojach
choć mi osobiście klasyczne HOKI nie pasują, tak uważam, że do ultramaratonów na płaskim są to buty wręcz wymarzone. wciąż nie mogę pojąc, jak niektórzy naprawdę świetni ultrasi biegają w nich w górach - a może to modele, które mierzyłem były tak niestabilne?
w każdym razie - Adam puszczam do Ciebie oczko - w UTMB zarówno zwycięzca jak i zwyciężczyni biegli w nowym modelu Speed Instinct i jest to chyba jeden z nielicznych modeli butów, jakie miałbym ochotę przetestować (ale tylko dlatego nielicznych, że moje nie mieszczą mi się w szafie).
w każdym razie - Adam puszczam do Ciebie oczko - w UTMB zarówno zwycięzca jak i zwyciężczyni biegli w nowym modelu Speed Instinct i jest to chyba jeden z nielicznych modeli butów, jakie miałbym ochotę przetestować (ale tylko dlatego nielicznych, że moje nie mieszczą mi się w szafie).
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Przymierzałem się do zakupu modelu Speedgoat, nawet mierzyłem. Pierwsze wrażenie wizualne - bardzo ładne wykonanie. Po przymiarce miałem wrażenie że mi stopy przechylają się na zewnątrz. Jakbym trafił je w dobrej cenie to bym kupił.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Mam chrapke na model Clayton od jakiegos czasu
Ale na razie musze zabiegac te buty, ktore mam, a zrobil mi sie maly zapas...

Ale na razie musze zabiegac te buty, ktore mam, a zrobil mi sie maly zapas...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Zapamiętam.Qba Krause pisze:w każdym razie - Adam puszczam do Ciebie oczko - w UTMB zarówno zwycięzca jak i zwyciężczyni biegli w nowym modelu Speed Instinct i jest to chyba jeden z nielicznych modeli butów, jakie miałbym ochotę przetestować (ale tylko dlatego nielicznych, że moje nie mieszczą mi się w szafie).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Chyba faktycznie nei jestem na czasie z informacja.Adam Klein pisze:Masz nieaktualne informacje. Andrzej cały Sparthatlon przebiegł właśnie w Hoka.
To moze byc jeden z ciekawych watkow w wywiadzie z Andrzejem.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Ja tam nie wiem co mam z nogami popsute, ale po 300km po piaszczystych lasach w challengerach atr mialem taki bol kolana ze zaczalem szukac porad u specjalistow (az do rezonansu ktory nic takiego nie wykazal). Powrot do normalnych butow (z niskim dropem) = ręką odjął. Ciągle tym hokom "dawałem szanse" i raz nawet po 15km musialem je zdjac i kolejne 15 wrocilem na boso...
Nie są to buty dla kazdego chyba. Mam wrazenie, jakby w tych butach moje kolana "nie sprezynowaly" jak powinny. Przy cienkich kapciach same amortyzuja ruch a w hokach jakbym biegal mniej delikatnie.
Aha i w ATRach rowniez cienki jezyk + cienkie sznurowki = problem. Nowe ATRy maja ponoc grubszy jezyk. U mnie zmienilem sznurówki i troche wiazanie.
Nie są to buty dla kazdego chyba. Mam wrazenie, jakby w tych butach moje kolana "nie sprezynowaly" jak powinny. Przy cienkich kapciach same amortyzuja ruch a w hokach jakbym biegal mniej delikatnie.
Aha i w ATRach rowniez cienki jezyk + cienkie sznurowki = problem. Nowe ATRy maja ponoc grubszy jezyk. U mnie zmienilem sznurówki i troche wiazanie.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ja miałem podobnie ale z dolnymi partiami kręgosłupa. W żadnych innych butach nie miałem takiego dziwnego bólu.
Wg mnie to ma związek z tym, że ja akcentując bardziej śródstopie przy pierwszym uderzeniu wywołuję kompresję podeszwy w niezamierzony przez producenta sposób w trakcie przetaczania. Tzn że to idzie od przodu ku tyłowi. W normalnych butach przy spadaniu na śródstopie pianka nie pracuje tak mocno i nie pojawia się tak skompresowany fragment pianki.
W tych butach TRZEBA wg mnie spadać na piętę.
Wg mnie to ma związek z tym, że ja akcentując bardziej śródstopie przy pierwszym uderzeniu wywołuję kompresję podeszwy w niezamierzony przez producenta sposób w trakcie przetaczania. Tzn że to idzie od przodu ku tyłowi. W normalnych butach przy spadaniu na śródstopie pianka nie pracuje tak mocno i nie pojawia się tak skompresowany fragment pianki.
W tych butach TRZEBA wg mnie spadać na piętę.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Uuu, to zla wiadomosc. Czy ktos ma podobne wrazenia?Adam Klein pisze:W tych butach TRZEBA wg mnie spadać na piętę.
Bo jezeli tak, to je skreslam z mojej listy.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja też mam takie wrażenie. lądując bardziej na śródstopiu miałem wrażenie, że ląduję na rancie podeszwy, bardzo nieprzyjemne uczucie.
- Pedro
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak jak napisałem - te buty wzbudzają bardzo przeciwstawne emocje.
Ja biegam ze śródstopia, nawet ostatnio je złamałem
ale rzeczywiście można w nich odważniej przyłożyć piętą.
W Hokach przebiegłem w górach tysiące kilometrów i nie mam odczucia, że powodują większe ryzyko skręcenia nogi, mi odpukać nigdy się to nie zdarzyło.
Ogólnie to warto w Hokach wyrobić sobie również nawyk niskiego podnoszenia nóg i przetaczania stopy podczas biegu (jako wskazana w ultra zmiana rytmu biegowego). Do tego skłania konstrukcja ich podeszwy, a jest to dobre dla ochrony mięśni i stawów.
Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.
Ja biegam ze śródstopia, nawet ostatnio je złamałem

W Hokach przebiegłem w górach tysiące kilometrów i nie mam odczucia, że powodują większe ryzyko skręcenia nogi, mi odpukać nigdy się to nie zdarzyło.
Ogólnie to warto w Hokach wyrobić sobie również nawyk niskiego podnoszenia nóg i przetaczania stopy podczas biegu (jako wskazana w ultra zmiana rytmu biegowego). Do tego skłania konstrukcja ich podeszwy, a jest to dobre dla ochrony mięśni i stawów.
Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.
Pedro
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale jak to zrobić, skoro ich najmocniejszą stroną jest właśnie grubość podeszwy ?Pedro pisze:Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.

- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Np. odchudzic wagowo bez zmniejszania grubosci podeszwy?Adam Klein pisze:Ale jak to zrobić, skoro ich najmocniejszą stroną jest właśnie grubość podeszwy ?Pedro pisze:Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.

Chociaz z drugiej strony Clayton zainteresowal mnie wlasnie dlatego, ze ma mniej sloniny.