Komentarz do artykułu Hoka Mafate Speed [test]

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł Hoka Mafate Speed [test]
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Paweł Szynal tez biega w hoka szukajac wiekszej ochrony.
Po drugiej stronie mamy Andrzeja Radzikowskiego, ktory (moze z uwagi na budowe ciala) nie korzysta z takich wynalzkow.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Masz nieaktualne informacje. Andrzej cały Sparthatlon przebiegł właśnie w Hoka.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choć mi osobiście klasyczne HOKI nie pasują, tak uważam, że do ultramaratonów na płaskim są to buty wręcz wymarzone. wciąż nie mogę pojąc, jak niektórzy naprawdę świetni ultrasi biegają w nich w górach - a może to modele, które mierzyłem były tak niestabilne?

w każdym razie - Adam puszczam do Ciebie oczko - w UTMB zarówno zwycięzca jak i zwyciężczyni biegli w nowym modelu Speed Instinct i jest to chyba jeden z nielicznych modeli butów, jakie miałbym ochotę przetestować (ale tylko dlatego nielicznych, że moje nie mieszczą mi się w szafie).
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przymierzałem się do zakupu modelu Speedgoat, nawet mierzyłem. Pierwsze wrażenie wizualne - bardzo ładne wykonanie. Po przymiarce miałem wrażenie że mi stopy przechylają się na zewnątrz. Jakbym trafił je w dobrej cenie to bym kupił.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam chrapke na model Clayton od jakiegos czasu :spoczko:
Ale na razie musze zabiegac te buty, ktore mam, a zrobil mi sie maly zapas...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:w każdym razie - Adam puszczam do Ciebie oczko - w UTMB zarówno zwycięzca jak i zwyciężczyni biegli w nowym modelu Speed Instinct i jest to chyba jeden z nielicznych modeli butów, jakie miałbym ochotę przetestować (ale tylko dlatego nielicznych, że moje nie mieszczą mi się w szafie).
Zapamiętam.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Masz nieaktualne informacje. Andrzej cały Sparthatlon przebiegł właśnie w Hoka.
Chyba faktycznie nei jestem na czasie z informacja.
To moze byc jeden z ciekawych watkow w wywiadzie z Andrzejem.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ja tam nie wiem co mam z nogami popsute, ale po 300km po piaszczystych lasach w challengerach atr mialem taki bol kolana ze zaczalem szukac porad u specjalistow (az do rezonansu ktory nic takiego nie wykazal). Powrot do normalnych butow (z niskim dropem) = ręką odjął. Ciągle tym hokom "dawałem szanse" i raz nawet po 15km musialem je zdjac i kolejne 15 wrocilem na boso...
Nie są to buty dla kazdego chyba. Mam wrazenie, jakby w tych butach moje kolana "nie sprezynowaly" jak powinny. Przy cienkich kapciach same amortyzuja ruch a w hokach jakbym biegal mniej delikatnie.
Aha i w ATRach rowniez cienki jezyk + cienkie sznurowki = problem. Nowe ATRy maja ponoc grubszy jezyk. U mnie zmienilem sznurówki i troche wiazanie.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobnie ale z dolnymi partiami kręgosłupa. W żadnych innych butach nie miałem takiego dziwnego bólu.
Wg mnie to ma związek z tym, że ja akcentując bardziej śródstopie przy pierwszym uderzeniu wywołuję kompresję podeszwy w niezamierzony przez producenta sposób w trakcie przetaczania. Tzn że to idzie od przodu ku tyłowi. W normalnych butach przy spadaniu na śródstopie pianka nie pracuje tak mocno i nie pojawia się tak skompresowany fragment pianki.
W tych butach TRZEBA wg mnie spadać na piętę.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:W tych butach TRZEBA wg mnie spadać na piętę.
Uuu, to zla wiadomosc. Czy ktos ma podobne wrazenia?
Bo jezeli tak, to je skreslam z mojej listy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja też mam takie wrażenie. lądując bardziej na śródstopiu miałem wrażenie, że ląduję na rancie podeszwy, bardzo nieprzyjemne uczucie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak jak napisałem - te buty wzbudzają bardzo przeciwstawne emocje.

Ja biegam ze śródstopia, nawet ostatnio je złamałem :oczko: ale rzeczywiście można w nich odważniej przyłożyć piętą.

W Hokach przebiegłem w górach tysiące kilometrów i nie mam odczucia, że powodują większe ryzyko skręcenia nogi, mi odpukać nigdy się to nie zdarzyło.

Ogólnie to warto w Hokach wyrobić sobie również nawyk niskiego podnoszenia nóg i przetaczania stopy podczas biegu (jako wskazana w ultra zmiana rytmu biegowego). Do tego skłania konstrukcja ich podeszwy, a jest to dobre dla ochrony mięśni i stawów.

Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.
Pedro
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pedro pisze:Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.
Ale jak to zrobić, skoro ich najmocniejszą stroną jest właśnie grubość podeszwy ? :)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Pedro pisze:Model Speed Instict według mnie bardzo ciekawy, na pewno niebawem do obiegania... Ogólnie to Hoka próbuje odchudzić modele zachowując ich mocne strony.
Ale jak to zrobić, skoro ich najmocniejszą stroną jest właśnie grubość podeszwy ? :)
Np. odchudzic wagowo bez zmniejszania grubosci podeszwy? :hejhej:

Chociaz z drugiej strony Clayton zainteresowal mnie wlasnie dlatego, ze ma mniej sloniny.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ