Cześć, kupiłem zegarek TomTom Runner (pierwsza wersja) w dobrej cenie 250zł, ale chyba jednak cena nie czyni cuda. Krótko mówiąc:
- zegarek po wyjściu z bloku i rozpoczęciu treningu łapie GPS około 2-3min - przez ten czas zdążę już stracić ochotę na bieganie
- bardzo słabo odświeża dane od prędkości - czasami dzieje się co 1s. i pokazuje prawidłowe wartości, ale potrafi się zawiesić i przez 1min pokazywać 12km/h pomimo tego, że praktycznie idę spacerem
- niedokładnie mierzy odległość - tam gdzie SportsTracker z Nokii i Google Mapa pokazały mi 10,3km tam TomTom pokazał 9,5km
Czy macie podobne doświadczenia z tym zegarkiem? Z takimi dolegliwościami jak te powyżej nie da się go praktycznie używać ;/ Nie chcę mi się wierzyć, że TomTom wypuścił aż taki badziew.
TomTom Runner (pierwsza wersja) - złe odczyty GPS
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Cześć.
Połącz zegarek z komórką, aby uaktualnił dane satelitów (GPX Fix). Po tym zegarek powinien bardzo szybko łapać satelity. Byc może bloki przeszkadzają w złapaniu dobrego sygnału. generalnie moduł GPS w TomTomie jest świetny. Używałem go przez 2 lata i byłem bardzo zadowolony.
Połącz zegarek z komórką, aby uaktualnił dane satelitów (GPX Fix). Po tym zegarek powinien bardzo szybko łapać satelity. Byc może bloki przeszkadzają w złapaniu dobrego sygnału. generalnie moduł GPS w TomTomie jest świetny. Używałem go przez 2 lata i byłem bardzo zadowolony.
w necie jest pare artykulow-testow z ktorych wynika ze tom tom I to jakas pomylka. Taki gadzet dla dzieciakow do piaskownicy
Ja mialem druga generacje i byla do niczego: podobne problemy: nawet na otwartej przestrzeni potrafil lapac sygnal pare minut a o dokladnosci pomiarow nie mowiac. Slowem, TRAGEDIA ! ! !

- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Opinie w necie zawsze są skrajne. Ja z TomToma byłem zadowolony - przynajmniej pod kątem dokładności GPS. Na maratonie mylił się o 200-300 metrów, w przeciwieństwie do Garmina Fenix 3, który moim dwóm kolegom dodał po 3 kilometry.
pokaż wykres z trenin gu co 9,5 i wykres z tej samej trasy 10,3 kmayahuasca pisze:Cześć, kupiłem zegarek TomTom Runner (pierwsza wersja) w dobrej cenie 250zł, ale chyba jednak cena nie czyni cuda. Krótko mówiąc:
- zegarek po wyjściu z bloku i rozpoczęciu treningu łapie GPS około 2-3min - przez ten czas zdążę już stracić ochotę na bieganie
- bardzo słabo odświeża dane od prędkości - czasami dzieje się co 1s. i pokazuje prawidłowe wartości, ale potrafi się zawiesić i przez 1min pokazywać 12km/h pomimo tego, że praktycznie idę spacerem
- niedokładnie mierzy odległość - tam gdzie SportsTracker z Nokii i Google Mapa pokazały mi 10,3km tam TomTom pokazał 9,5km
Czy macie podobne doświadczenia z tym zegarkiem? Z takimi dolegliwościami jak te powyżej nie da się go praktycznie używać ;/ Nie chcę mi się wierzyć, że TomTom wypuścił aż taki badziew.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.40
- Życiówka w maratonie: brak
Akurat od 6 miesięcy biegam z tomtom runner I i po 1000km jestem bardziej niż zadowolony, przy aktualnym GPS fix po wyjsciu z bloku łapie namiar do 10-15 sek (często kilka sekund), pomiar odległości też nie pozostawia nic do życzenia, jedyny mankament to chwilowe tempo, przy biegu w mieście gdzie trzeba sie zatrzymać na światłach mocno oszukuje dlatego biegam na opcji "okrążenia" z dystansem 200m i tu pokazywane tempo jest juz prawidłowe. Ja zapłaciłem ok 380 zł ale jakbym miał ponownie wybierać nie zmieniłbym decyzji.