Lekki luz na pięcie w Merrellach Vapor Glove 2

Sellq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przed chwilą przymierzyłem Merrelle, które przyszły mi pocztą i mam w nich lekki luz na pięcie po zawiązaniu. To normalne w tych butach ? Czy może mają być mocno dopasowane do pięty ? Bo nie wiem czy wymieniać czy nie. No i czy w tych butkach też musi być dużo luzu w palcach ? bo na razie jest ale jak zmienię na pół mniejsze to kto wie.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Miałem 2 pary tych butów: dopasowaną i pół numeru większą. Pierwszej już nie mam, właśnie przymierzyłem drugą (za dużą) i wygląda to tak:
- po włożeniu stopy to i bez wiązania nie mam luzu w pięcie,
- przed palcami mam około 1 cm miejsca.
Dopasowana różniła się tym, że miała mniej przed palcami. Jedne i drugie dają się bez problemu zdjąć zawiązane. Generalnie w tych butach nie trzeba mieć tyle luzu co w tradycyjnych, bo przy bieganiu w nich ze śródstopia stopa się raczej skraca, niż rozpłaszcza jak w twardych butach.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Hm ... nie bardzo rozumiem, jak mozna miec luz na piecie.
Jedyna mozliwosc, to taka, ze masz luz na piecie i w palcach, co oznacza, ze kupiles nieodpowiedni rozmiar.

Ten but (eksploatuje 4 pare), w moim odczuciu powinien byc dopasowany. Sama nazwa niejako to sugeruje (rekawiczka).
Poniewaz nie ma tu zadnego dropu wiec stopa nie bedzie miala tendencji do "dobijania" palcy w sensie przesuwac sie ku przodowi. Zreszta poprzez mocne zawiazanie mozna ja ustabilizowac/ zatrzymac w miejscu.
Takze wydaje mi sie, iz powinienes zmienic buty.
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Generalnie w tych butach nie trzeba mieć tyle luzu co w tradycyjnych, bo przy bieganiu w nich ze śródstopia stopa się raczej skraca, niż rozpłaszcza jak w twardych butach.
Łot? :D
Jak stopa może się skrócić? Że mięśnie spinają ją tak mocno, że może stracić na długości? To by chyba prowadziło do jakiegoś patologicznego skurczu mięśni stopy. Każda stopa się wydłuża kiedy ją naciśniemy. Połóż się na łóżku na plecach, podciągnij kolano do klatki piersiowej i ponaciskaj sobie stopę od spodu - to jak potrafi się wyciągać w każdym kierunku jest zaskakujące. To czy but jest z zerowym dropem czy z 10mm nie ma nic do rzeczy - stopa i tak się wypłaszczy i zwiększy długość. Co najwyżej mniej będą palce lecieć do przodu bo nie będą miały "zjeżdzalni", ale to kwestia dobrego zasznurowania buta żeby stopa nie spacerowała w bucie i cholewka dobrze ją trzymała.
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ