Asics gel pulse 7 na maraton?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Hej,
Pobiegałem w niedziele Wrocław (Sahara) Maraton.
Juz od 15km czułem spory ból w podeszwach stąd wniosek, że New Balance w których biegam nie ma amortyzacji albo to jakaś podróba.
Moje pytanie czy Asics gel pulse 7 jest butem o wystarczającej amortyzacji na długie asfaltowe maratony dla faceta o wadze 75kg?
Ewentualnie rozważam jeszcze Adidas Energy boost lub Response Boost. Które lepsze?
Juz od 15km czułem spory ból w podeszwach stąd wniosek, że New Balance w których biegam nie ma amortyzacji albo to jakaś podróba.
Moje pytanie czy Asics gel pulse 7 jest butem o wystarczającej amortyzacji na długie asfaltowe maratony dla faceta o wadze 75kg?
Ewentualnie rozważam jeszcze Adidas Energy boost lub Response Boost. Które lepsze?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
nie szukaj lepszych, szukaj wygodnych
mierzyć, mierzyć, mierzyć
a co to za NB?

a co to za NB?

- lama71
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,22
- Życiówka w maratonie: brak
A biegałeś w tych butach wcześniej dłuższe odcinki? Bo tak wygląda że nie. Bo może problemem dla stóp jest zbyt duża amortyzacja do której nie są przyzwyczajone.mareko pisze:Hej,
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Nie rozumiem, co ma ból w podeszwach do amortyzacji. Przykładowo ja przebiegłem ten sam maraton w Asics ds-racer, które amortyzacji to raczej za dużo nie mają i do tego mały drop - nic mnie w podeszwach nie boli, lekko czuje łydki ale ujdzie.
Jeśli chcesz sensownie zdiagnozować problem:
1. Jakie masz te New Balance i gdzie kupiłeś?
2. Ile dłuższych wybiegań (20+ km) w nich biegłeś? Jaki te buty w ogóle mają przebieg?
3. Co Cię boli w tych podeszwach? Rozcięgno? Czy to jakiś nowy temat, który dopiero się ujawnił, czy było już coś podobnego? Może po prostu jakaś starsza/dawniejsza/niedoleczona kontuzja?
W jakich czasach biegasz te maratony? Jeśli wolniej niż 3:15 to kup po prostu buty jak najwygodniejsze. Jeśli nie masz nadwagi, to żadnej wielkiej amortyzacji nie potrzebujesz, but ma być wygodny i pasować Ci do stopy. Ważne, żeby to nie była startówka ani but minimalistyczny, bo łydki Ci nie wytrzymają. Kup po prostu wygodne buty treningowe. 30 lat temu nie było hiper-duper-truper amortyzacji i kosmicznych systemów, ludzie w trampkach biegali i nic im nie było. Nawet Pan Skarżyński większość swoich "kilometrów bez kontuzji" przebiegł pewnie w zwykłych butach bez kosmicznych systemów i amortyzacji - bo ich wtedy nie było.
Co do adidasa - przymierz te buty. Energy było kilka wersji (sam mam jedną) i różnią się budową cholewki (mnie niektóre zupełnie nie pasowały, a jedna była ok i kupiłem), mogą Ci nie podejść do końca. Moim zdaniem lepsze niż respnse, ale co kto lubi.
Jeśli chcesz sensownie zdiagnozować problem:
2. Ile dłuższych wybiegań (20+ km) w nich biegłeś? Jaki te buty w ogóle mają przebieg?
3. Co Cię boli w tych podeszwach? Rozcięgno? Czy to jakiś nowy temat, który dopiero się ujawnił, czy było już coś podobnego? Może po prostu jakaś starsza/dawniejsza/niedoleczona kontuzja?
W jakich czasach biegasz te maratony? Jeśli wolniej niż 3:15 to kup po prostu buty jak najwygodniejsze. Jeśli nie masz nadwagi, to żadnej wielkiej amortyzacji nie potrzebujesz, but ma być wygodny i pasować Ci do stopy. Ważne, żeby to nie była startówka ani but minimalistyczny, bo łydki Ci nie wytrzymają. Kup po prostu wygodne buty treningowe. 30 lat temu nie było hiper-duper-truper amortyzacji i kosmicznych systemów, ludzie w trampkach biegali i nic im nie było. Nawet Pan Skarżyński większość swoich "kilometrów bez kontuzji" przebiegł pewnie w zwykłych butach bez kosmicznych systemów i amortyzacji - bo ich wtedy nie było.
Co do adidasa - przymierz te buty. Energy było kilka wersji (sam mam jedną) i różnią się budową cholewki (mnie niektóre zupełnie nie pasowały, a jedna była ok i kupiłem), mogą Ci nie podejść do końca. Moim zdaniem lepsze niż respnse, ale co kto lubi.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
ad1. NB 1490, kupiłem na allegromarek84 pisze: Jeśli chcesz sensownie zdiagnozować problem:
ad2. 3 wybiegania po 25km , buty mają moze 300km
ad3. bolą po prostu spody stóp, podeszwy, w obu stopach jednakowo, to nie kontuzja to taki ból zmęczeniowy jak po całym dniu chodzenia czy coś takiego - zacząłem to czuć już po 15km więc dość szybko
Są jakieś sposoby, żeby rozpoznać podróbę adidasa?
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeśli przebiegłeś 3 wybiegania po 25km i w sumie 300km, to moim zdaniem nie ma opcji żeby nagle po 15km od butów zaczęły boleć Cię stopy. Problem raczej leży gdzie indziej.
Jak rozpoznać podróby? Najlepiej kupować w outletach i sklepach biegowych na wyprzedażach. Cenowo wychodzi praktycznie to samo co na allegro.
Jak rozpoznać podróby? Najlepiej kupować w outletach i sklepach biegowych na wyprzedażach. Cenowo wychodzi praktycznie to samo co na allegro.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
O ile wiem Marku jesteś z Wrocławia. Czy w Factory jest outlet adidasa i asicsa?marek84 pisze:Jeśli przebiegłeś 3 wybiegania po 25km i w sumie 300km, to moim zdaniem nie ma opcji żeby nagle po 15km od butów zaczęły boleć Cię stopy. Problem raczej leży gdzie indziej.
znalazlem cos takiego, moze bedzie lepiej z amortyzacja niz w tych moich NB http://allegro.pl/show_item.php?item=63 ... MyMmQ2YQ==
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,22
- Życiówka w maratonie: brak
No właśnie to:marek84 pisze:Nie rozumiem, co ma ból w podeszwach do amortyzacji. Przykładowo ja przebiegłem ten sam maraton w Asics ds-racer, które amortyzacji to raczej za dużo nie mają i do tego mały drop - nic mnie w podeszwach nie boli, lekko czuje łydki ale ujdzie.
Ja miałem dokładnie taki sam problem, kupiłem sobie buty z dużą amortyzacją, wcześniej mając buty raczej bardzo twarde. Po mniej więcej 17 km myślałem że padnę, ledwie doczłapałem do domu. Dokładnie tak bym ów ból opisał. Gdy trochę w nich pobiegałem, stopy się przyzwyczaiły. Możliwe że profil wkładki coś namieszał. Nie wiem. Ale postawiłem na amortyzację jako powód.mareko pisze: ad3. bolą po prostu spody stóp, podeszwy, w obu stopach jednakowo, to nie kontuzja to taki ból zmęczeniowy jak po całym dniu chodzenia czy coś takiego - zacząłem to czuć już po 15km więc dość szybko
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak, w Factory są outlety: Adidas, Asics, Nike, NB, Reebok. Sam kilka par kupiłem w Adidasie i Asics. W Magnolii niedaleko Factory (i na bielanach) masz Decathlon. A jeśli chcesz adidasa, to z czystym sumieniem mogę polecić jeszcze treningówkę Supernova Glide Boost, biegam w tym naprawdę dużo, chyba z 700km i nic się z butem nie dzieje. Wielu znajomych w tym biega (w tym zawodnicy szybsi) i też sobie chwalą.mareko pisze:O ile wiem Marku jesteś z Wrocławia. Czy w Factory jest outlet adidasa i asicsa?
Ale on biegał już w tych butach dystanse sporo dłuższe - sam pisze, że biegał kilka razy po 25km.lama71 pisze:Po mniej więcej 17 km myślałem że padnę, ledwie doczłapałem do domu. Dokładnie tak bym ów ból opisał. Gdy trochę w nich pobiegałem, stopy się przyzwyczaiły. Możliwe że profil wkładki coś namieszał. Nie wiem. Ale postawiłem na amortyzację jako powód.
Ja bym jednak szukał przyczyn gdzie indziej.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Można, głównie są tam właśnie stare buty (sprzed sezonu czy dwóch) - ale to wszystko zależy jak trafisz. Od kilku miesięcy nie byłem w Factory, ale na pewno response wiosną widziałem. Były też Energy Boost 2 (kupiłem), jak wchodziła 3, kupiłem tam też adios boost 2 (jak wchodziła 3). W Asics kupiłem DS-Racer 10 za niecałe 150 pln.
Wszystko zależy jak trafisz, bo modele co jakiś czas dowożą, ceny również się zmieniają praktycznie z tygodnia na tydzień.
Wszystko zależy jak trafisz, bo modele co jakiś czas dowożą, ceny również się zmieniają praktycznie z tygodnia na tydzień.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
Na aukcji która wkleiłem powyżej kupiłem Response Boosta 1 w cenie 193 zl z przesyłką.
Dzwoniłem od outletu i tam takie mają za 350zl. Zaraz zacząłem podejrzewać, ze kupiłem jakieś podróby, choć na oko wyglądają bardzo dobrze, szwy mocne i równe, napisy i krój bardzo eleganckie.
Miły Pan z outletu zapytał czy na języku jest metka. Potem kazał przeczytać co metka zawiera po czym wydał werdykt, że buty mam oryginalne.
Czyżby podrabiacze butów nie umieli podrabiać metek?
Dzwoniłem od outletu i tam takie mają za 350zl. Zaraz zacząłem podejrzewać, ze kupiłem jakieś podróby, choć na oko wyglądają bardzo dobrze, szwy mocne i równe, napisy i krój bardzo eleganckie.
Miły Pan z outletu zapytał czy na języku jest metka. Potem kazał przeczytać co metka zawiera po czym wydał werdykt, że buty mam oryginalne.
Czyżby podrabiacze butów nie umieli podrabiać metek?

Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h