Pomiar tętna na nadgarstku.

Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo proszę użytkowników pulsometrów z pomiarem tętna na nadgarstku o swoje opinie na temat poprawności pomiarów.
Obserwując rynek pulsometrów daje się zauważyć, że co raz więcej takich urządzeń pojawia się na rynku.
Co z pomiarem w zimie kiedy zazwyczaj zakładamy zegarek na pierwszą warstwę odzieży.Rozumiem, że zakładając pulsometr na rękę, należy go zapiąć dosyć ciasno.
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przez ciuchy nie mierzy.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam tomtom runner 2 (znany też jako spark). W zdecydowanej większości przypadków wyniki są jak najbardziej ok. Jedynie widzę że reaguje z kilkunastosekundowym opóźnieniem na bardzo znaczącą zmianę tętna, np w przebieżkach czy podbiegach z pełnego odpoczynku. Poczytaj recenzję na stronie dcrainmaker. Wygoda biegania bez dodatkowego paska to jedna z podstawowych zalet. Zegarka nie muszę zapinać bardzo ciasno. Pulsometr musi mieć kontakt ze skórą.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2016, 19:14 przez mach82, łącznie zmieniany 2 razy.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ryszardzie, pomyślałem że akurat dla Ciebie muszę skończyć pisac moje przemyślanie o Fenix 3 HR.
PrzemekM72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ryszardzie, pomyślałem że akurat dla Ciebie muszę skończyć pisac moje przemyślanie o Fenix 3 HR.
Ja też poproszę
www.devdiaries.pl

Biegam (czasem) bez celu. Po prostu spodobało mi się.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, dziękuję, czuje się wyróżniony. Mam problem z paskiem, ostatnio przy upalne pogodzie dał mi się we znaki.
Sprzedawca że sklepu Garmina twierdzi, że jak ma zegarek na ręce pół godziny przed treningiem i następnie idzie na trening, to jest ok. Jak założy i wychodzi biegać, pokazuje głupoty. On używa model 735.
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mam Scosche RHYTHM+. Kupiłem, bo myślałem, że da radę przy pływaniu. Nie daje rady - przekłamuje tętno.
Przy biegu też nie daje rady. Tzn. na początku pokazywane wartości są bardzo zbliżone do kadencji biegu, a dopiero po kilku minutach czujnik "załapuje" tętno.
Za to po zapięciu czujnika na bicepsie wszystko jest pięknie od początku.
Ponieważ kupiłem 2 takie czujniki (jeden dla siebie drugi dla innej osoby) to sprawdziłem oba - bez różnicy.

Być może jest to kwestia mojej skóry - odcienia, unaczynienia - tak czy owak mój wniosek na dziś: jak interesuje nas średnie tętno z biegu na dłuższym dystansie, to optical może być, jeśli chcemy mieć dokładne wskazania i kontrolować strefy, to tylko pasek na klatkę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Moze ten Schoche to jakaś skucha, jak testowałem TomToma http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=8415 było naprawdę ok, teraz z Garminem (Fenixem) tez raczej ok, chociaż tam mam inne zarzuty dotyczące tętna.
Ale to jest stosunkowo młoda technologia. Jeszcze poprzednie wersje TomToma nie nadawały sie do monitorowana tętna. Teraz dla mnie jest spoko. Niewyobrażalnie bardziej wygodne niż na klatce piersiowej i co np dla mnie szczególnie ważne, o niczym dodatkowym nie musze pamietać.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Od siebie dodam ze w FR 235 optyczny czujnik niedomaga bardzo. Testowałem 4 pełne dni w różnych warunkach i wiem co mówię.

Natomiast zastanawia mnie jak działa czujnik HR w modelu 225, wszak to już inna bajka.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu mój mały test pomiaru pulsu przez A360: viewtopic.php?f=40&t=49235&start=15
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

grabek pisze:Ja mam Scosche RHYTHM+. Kupiłem, bo myślałem, że da radę przy pływaniu. Nie daje rady - przekłamuje tętno.
Przy biegu też nie daje rady. Tzn. na początku pokazywane wartości są bardzo zbliżone do kadencji biegu, a dopiero po kilku minutach czujnik "załapuje" tętno.
Za to po zapięciu czujnika na bicepsie wszystko jest pięknie od początku.
Ponieważ kupiłem 2 takie czujniki (jeden dla siebie drugi dla innej osoby) to sprawdziłem oba - bez różnicy.
Ale zakładasz go ciut powyżej nadgarstka? Bo przy założeniu na nadgarstek (jak normalny zegarek) to Tomtom też potrafi pokazać głupoty, założony ciut wyżej i dość ciasno zapięty już działa dobrze (pomijając problemy przy niskich temperaturach zanim skóra się rozgrzeje - na forum jest gdzieś wątek na ten temat).
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

mareko pisze: Natomiast zastanawia mnie jak działa czujnik HR w modelu 225, wszak to już inna bajka.
Ja latam z takim zegarkiem już ponad rok, w tym czasie testowałem go gdzieś w 330 biegach na dystansie 3000+ km.
W zimie przy dużych mrozach* zdarza się, że odczyt tętna przestanie działać i jedyny ratunek wtedy to czujnik na klatę.
Przy cieplejszej pogodzie błędy wskazań są rzadkością. Jeśli już się zdarzy zamotanie, to wskazania są ewidentnie złe i każdy kto dłużej takiego zegarka poużywa od razu to zobaczy. Najczęściej występującym zgrzytem jest zgubienie tętna przy gwałtownej zmianie, np. stojąc pod górką z HR 120 ruszam nagle sprintem w górę, tętno rośnie wtedy tak szybko, że zegarek czasami się w tym nie połapie i odnajdzie się dopiero po kilkunastu sekundach, często kiedy ze sprintu przechodzę do wolnego biegu. Potrafi się to zdarzyć raz na kilka takich treningów.
W trakcie "spokojniejszych" biegów raczej same z siebie problemy nie występują i wskazania też są dość dokładne, wielokrotnie sprawdzałem to robiąc testowe trasy z 2 zegarkami.

Może mam po prostu dobrą dla takiego zegarka skórę, ale jeśli w ciągu roku czy półtora nie wyjdzie żaden inny co do którego mógłbym mieć przypuszczenia, że będzie działać równie dobrze, na wszelki wypadek zassam drugi 225 na zapas, póki dostępne są nówki.

* - definicja dużego mrozu przy którym przestaje działać HR jest zależna od ubrania, ponieważ problem chyba występuje jak łapy się wychładzają. Rękawiczki są kluczowe, zwłaszcza jeśli wieje wiatr.
40+ na karku
Strava
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

Używam modelu 735 i pomiar HR działa rewelacyjnie. O ile w 225 gubił czasami tętno w 735 nigdy mi się to nie zdarzyło. Ważne aby zapinac go nieco powyżej nadgarstka.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Test bieg ciągły 6 km tempo relax

Garmin 920
Tempo 6’01”
Tętno max 140
Tętno średnie 133

Wzrost wysokości 24m

Garmin 735
Tempo 6’04”
Tętno max 140
Tętno średnie 132
Wzrost wysokość 25

Podbieg dystans 1,15km

Garmin 920
Tempo 5’48”
Tętno max169
Tempo średnie 150
Wzrost wysokości 53m

Garmin 735
Tempo 5’46”
Tętno max 175
Tętno średnie 151
Wzrost wysokości 53 m

Kilka dodatkowych uwag.
Odnoszę wrażenie, że 735 szybciej reaguje na zmianę tempa/tętna. Garmin 920 z paskiem miał ten proces opóźniony, podobnie jak "chwytanie" tętna.
Dodatkowe uwagi to czas włączania się zegarka. 735 bije na głowę 920 tak pod względem załączania się zegarka jak i wydaje mi się, że łapanie sygnału GPS/GLONASS. Różnica w tempie i dystansie biegu relax trudne do skomentowania. po prostu tak GPS-y mają.

Po biegu na 6km sprawdziłem też dryf tętna po 1 minucie. Zegarki pokazały odpowiednio,...
Garmin 735,... 137/123/110
Garmin 920,... 135/122/110
Różnica wynika zapewne z tego, że 735 wyłączyłem w pierwszej kolejności a 920 w drugiej. po minucie jednak tętno się wyrównało.
W zasadzie nie mam uwag. Według mnie, pokazują tętno prawidłowo.
Awatar użytkownika
guerlainn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mareko pisze:Od siebie dodam ze w FR 235 optyczny czujnik niedomaga bardzo.
Mój działa bez większych problemów. Wyniki bardzo podobne do 910-tki.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ