Komentarz do artykułu Cała naprzód - Nike Air Zoom All Out

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O ja pierdole...
Dawno nie czytałem takiego zagęszczenia bełkotu.
(...) Poszukiwania te doprowadziły do odkrycia, że siła odśrodkowa na zakrętach bieżni "wyrzucała" sprinterów na zewnątrz, co powodowało obniżenie siły odbicia. Zabrali się zatem za opracowanie systemu trzymania stopy, który mógłby dobrze współpracować z nową, sztywniejszą płytką Nike Superfly Elite.
Zapomnieli dodać, że skoro na bieżni skręca się tylko w lewo, to w przypadku używania obuwia niezgodnie z przeznaczeniem reklamacje nie będą uwzględniane.,
--------------------

Kangoor5,
masz tu wspaniałą skarbnicę sentencji do swojego podpisu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przy dużych prędkościach (np w biegu na 200m) siła odśrodkowa pewnie jakoś utrudnia utrzymanie się "na kursie" więc to mnie tak bardzo nie dziwi. Chodzi Ci o to, że jest to przedstawione jako jakieś odkrycie, czy co?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy w ogóle jest sens nad tym dyskutować, ale skoro mówimy o specyficznej pracy na łuku to wyobrażam sobie, że stworzyli asymetryczne buty i but lewy nie jest lustrzanym odbiciem buta prawego, co ma ułatwiać bieg po łuku w lewo (i być neutralne w biegu na wprost, co byłoby już wyzwaniem konstrukcyjnym). A zatem na logikę - bieg po łuku w prawo będzie utrudniony.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Chyba nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby stopa nie wyjeżdżała za bardzo na bok kiedy wypycha ją siła odśrodkowa. Ja nie mówię, że oni to rzeczywiście zrobili ale to nie jest jakieś nielogiczne.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie, czy ten system antyodśrodkowy jest potrzebny amatorowi i ile przyjdzie mu za niego zapłacić? Przyznać jednak trzeba, że nie brakuje im kreatywności w racjonalizowaniu usztywniania buta.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Yacool, gdyby nie Twoje "o qwa", to wogóle bym na ten but uwagi nie zwrócił, wydaje mi się dziwny, nie tylko, że wysoka cholewka, ale te poduszki Air na tak dużej powierzchni, nawiązujący do makabrycznego Air Max 360. Ale akurat jeśli użyjesz poduszek to to usztywnienie jest bardzo uzasadnione, inaczej but pływa, tak samo jak pływa Ultra Boost bo boost jest poprostu miękki. Adidas też usztywnia swoje podeszwy z boostem, widac to szczególnie w modelach terenowych: http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=8555

Nie bardzo tylko rozumiem jakie jest właściwie przeznaczenie tego buta. Podeszwa zewnętrzna, te kołki, wskazują jak gdyby miałby to być but na nawierzchnie miękkie, ale po co wtedy tyle tych poduszek? Wiem, że te kołki to nawiązanie do Bowermana ale on swoje gofrowe podeszwy robił z myślą o tartanie.

No nic, pożyjemy, zobaczymy.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co się dowiedziałem w trakcie dzisiejszej DL, to Felix podobno leczy skręconą kostkę od kwietnia. Może więc ta ścisła współpraca sztabu naukowców ze sportsmenką polega na stworzeniu wygodnej ortezy do biegania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ