Symulator wyścigu w Garminach

Awatar użytkownika
hatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:48
Życiówka w maratonie: 3:28:01

Nieprzeczytany post

Mam pytanie dotyczące funkcji symulatora wyścigu, która występuje w najnowszych modelach Garminów. (Mam teraz FR 230)

Ostatnio (co mi się bardzo rzadko zdarza) zabrałem pasek pulsometru na spokojne dość bieganie po zawodach (na bardzo zmęczonych nogach, z podbiegiem i ostrym zbiegiem, szarpane tempo ).

Na podstawie tego treningu Garmin wyliczył mi pułap tlenowy 53 (pewnie dość realny) oraz symulację czasów w wyścigu, która jest totalnie od czapy - czasy lepsze
o 30 min w Maratonie,
10 min w PM oraz
3 min na dychę od mojej aktualnej formy.

Ciekaw jestem czy Wam też tak mocno przestrzeliwuje czy Garmin czuje drzemiący we mnie ogromny potencjał ? :)
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.

W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mało komu pokazuje realne wartości. Była gdzieś już o tym dyskusja jak to garmin wylicza.
M_Levy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też mam FR 230. Symulator pokazuje wyniki od czapy. ...Ja sobie wmawiam, że się nie doceniam, a mądry zegarek po prostu wie :ble:
Ale asystent odpoczynku jest zaskakująco trafny.
Swoją drogą ciekawe, bo oba wskazania (symulatora i asystenta) na logikę powinny opierać się na podobnych założeniach.
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Symulator pokazuje wyniki prawidłowe... tyle, że dla nieprawidłowo wyliczonego pułapu tlenowego. Wyniki są liczone wg Danielsa dla zadanego poziomu VDOT. Dla 53, przy założeniu treningu pod dany dystans, prognozowany wynik na 10km to 39:19, HM 1:27:03 a maraton 3:01:35.

Mi pułap tlenowy pokazuje między 4 a 8 za wysoki.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spojrzałem na zegarek i tabelkę Danielsa. Jest blisko. Mam VO2max 56 a dla VDOT 56 czasy sa troszkę inne ( wg zegarka lepsze )
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuczi, różnica jest sekundowa, może wynikać z też zaokrągleń w zegarku - np pokazuje pełny poziom (53), a symulację wyników robi dla dokładnej wartości (np 53,1). Nie zmienia to postaci rzeczy, że poziom VDOT podawany przez zegarek jest od czapy, przynajmniej u mnie, po 6 m-cach rejestrowania treningów.
Komentarze
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Mi po wyścigu na 10km pokazał że powinieniem biegać ten dystans parę minut szybciej :spoko: może za dwa lata. Generalnie całkowicie źle działający bajer
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze:Mi po wyścigu na 10km pokazał że powinieniem biegać ten dystans parę minut szybciej :spoko: może za dwa lata. Generalnie całkowicie źle działający bajer
Za dwa lata nadal będzie wyższy :bum:
Hael pisze:Kuczi, różnica jest sekundowa, może wynikać z też zaokrągleń w zegarku
Dokładnie :)
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
mow_mi_stefan pisze:Mi po wyścigu na 10km pokazał że powinieniem biegać ten dystans parę minut szybciej :spoko: może za dwa lata. Generalnie całkowicie źle działający bajer
Za dwa lata nadal będzie wyższy :bum:
Czyli, że niby pokazuje biegową, ale tą odleglejszą przyszłość? Biorę w ciemno :)
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Mój Garmin pokazuje moje głęboko skrywane marzenia, a nie potencjalne wyniki.
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jeszcze przemyślałem temat i wydaje mi się, że w algorytmie pułapu tlenowego może być jakiś prozaiczny błąd, a nie całkowicie błędny algorytm. Moje przypuszczenie bierze się z tego, iż próg mleczanowy wyliczany przez zegarek, który jest pewnie danielsowskim tempem progowym, jest bardzo zbliżony do rzeczywistego, wynikającego z mojego obecnego VDOT. Więc dziwne, że sam VDOT się tak rozjeżdża.
Komentarze
VO2max

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Tak jeszcze przemyślałem temat i wydaje mi się, że w algorytmie pułapu tlenowego może być jakiś prozaiczny błąd, a nie całkowicie błędny algorytm. Moje przypuszczenie bierze się z tego, iż próg mleczanowy wyliczany przez zegarek, który jest pewnie danielsowskim tempem progowym, jest bardzo zbliżony do rzeczywistego, wynikającego z mojego obecnego VDOT. Więc dziwne, że sam VDOT się tak rozjeżdża.
progowa to jest głupota ludzka
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

M_Levy pisze: Ale asystent odpoczynku jest zaskakująco trafny.
No nie do końca. Mi po OWM "kazał" odpoczywać 17 godzin a po wczorajszym BS 7 km -26 godzin.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Widac sie obijales na Orlenie :hahaha:

Mi pokazuje bardzo dobrze czas ospoczynku, aczkolwiek i tak na to nie patrze.
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Przy premierze nowych zegarków, dokładnie pod artykułem o 630 ktoś napisał, że sam Garmin gubi się w swoich funkcjach i ich nie rozumie. Dość trafna uwaga. ;>

Jeśli chodzi o pułap, mi wskazuje 60. Czyli na 10km 35:20, na Maniackiej czas o 30 sekund gorszy, ale miałem spory zapas. W moim przypadku pułap jest wskazywany całkiem nieźle. Wiadomo, że czas wskazywany jest dla optymalnej temperatury, idealnych warunków.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ