Adidas MiCoach Smart Run
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Witam,
Przymierzam sie do zakupu tego zegarka. Przeczytałem pare recenzji w tym u DCRainmakera ale najważniejsze są zawsze opinie użytkowników. Jeśli ktoś uzywa lub zna kogoś kto używa to będę wdzięczny za wszelkie opinie - szczególnie te negatywne.
Przymierzam sie do zakupu tego zegarka. Przeczytałem pare recenzji w tym u DCRainmakera ale najważniejsze są zawsze opinie użytkowników. Jeśli ktoś uzywa lub zna kogoś kto używa to będę wdzięczny za wszelkie opinie - szczególnie te negatywne.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
Dostalem zegarek do testów i skoro nikt nie miał z nim do czynienia to zapytam o jedną kwestię:
Wyszedlem z nim na razie na 2 testy. Na rowerze jechalem stałą prędkością ok 5min/km i zegarek dosyć ładnie trzymał tempo chwilowe.
Natomiast ten sam test przeprowadzony na piechote czyli przy prędkości ok. 12min/km pokazał duze odchyły. Zegarek pokazywal tempo chwilowe ok. 10min/km a wiec przeklamanie bylo spore.
Czym to moze byc spowodowane ? Gdzies czytalem ze zbyt wolne tempo nie jest dobrze pokazywane przez zegarki.
Wyszedlem z nim na razie na 2 testy. Na rowerze jechalem stałą prędkością ok 5min/km i zegarek dosyć ładnie trzymał tempo chwilowe.
Natomiast ten sam test przeprowadzony na piechote czyli przy prędkości ok. 12min/km pokazał duze odchyły. Zegarek pokazywal tempo chwilowe ok. 10min/km a wiec przeklamanie bylo spore.
Czym to moze byc spowodowane ? Gdzies czytalem ze zbyt wolne tempo nie jest dobrze pokazywane przez zegarki.
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tempo chwilowe to tak naprawdę średnie tempo z ostatnich 1-2 minut. Algorytm wyrzuca ostatnie np. 15 sekund i dodaje najnowsze. Różne są algorytmy w zależności od firmy, ale nie działa to perfekcyjnie. Takie uśrednianie może reż działać w oparciu o przebytym dystans (np. ostatnie 200m i zegarek wyrzuca/dodaje kolejne 50m). Używam obecnie zegarek tomtom - tempo chwilowe jest pokazywane z większym wygładzaniem. Na garminie działało to lepiej.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 10:53 przez mach82, łącznie zmieniany 1 raz.
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
-
- Zaprawiony W Bojach
jednak zaczynam rozumiec dlaczego ten adidas nie jest popularny, ciągłe zwiechy blutootha - potrzebny restart, tempo chwilowe pokazywane z duzym opóźnieniem, czesto zegarek przestaje reagowac i potrzebny restart calosci, no ogólnie nie jest wart swojej ceny
jednak po raz kolejny dochodze do wniosku ze NAJLEPSZYM rozwiązaniem jest endo na dobrym smartfonie z dobrym gpsem z audio coachem, który gada w słuchawkach
jednak po raz kolejny dochodze do wniosku ze NAJLEPSZYM rozwiązaniem jest endo na dobrym smartfonie z dobrym gpsem z audio coachem, który gada w słuchawkach
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Miałeś okazję testować foot pod adidasa sparowany z Garminem (podobno jest kompatybilny m.in. z FR610)?
Widzę, że na popularnym portalu aukcyjnym używany krokomierz można kupić za kilkadzieści złotych. Jeśli miałby istotnie poprawić wskazania prędkości chwilowej w Garminie i dodatkowo jako ciekawostkę zarejestrować kadencję przy różnych szybkościach biegu, to jestem gotowy kupić.
Widzę, że na popularnym portalu aukcyjnym używany krokomierz można kupić za kilkadzieści złotych. Jeśli miałby istotnie poprawić wskazania prędkości chwilowej w Garminie i dodatkowo jako ciekawostkę zarejestrować kadencję przy różnych szybkościach biegu, to jestem gotowy kupić.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Zaryzykowałem te 50zł i kupiłem food pod'a micoach Adidas.
Jedyny mankament to konieczność wymiany baterii. Zestaw z allegro niby nowy, ale chyba musiał leżeć dość długi czas, bo bateria była całkowicie rozładowana.
Nie ma żadnych problemów z parowaniem z FR610. Garmin wykrywa czujnik momentalnie.
Ciekawy jestem na ile wskazania GPS zegarka i food pod'a będą zbieżne.
Na początek nie będę kalibrował i pozostawię domyślną wartość "100".
Jedyny mankament to konieczność wymiany baterii. Zestaw z allegro niby nowy, ale chyba musiał leżeć dość długi czas, bo bateria była całkowicie rozładowana.
Nie ma żadnych problemów z parowaniem z FR610. Garmin wykrywa czujnik momentalnie.
Ciekawy jestem na ile wskazania GPS zegarka i food pod'a będą zbieżne.
Na początek nie będę kalibrował i pozostawię domyślną wartość "100".
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Pobiegłem pierwszy raz dyszkę z czujnikiem.
Przytroczyłem do sznurówek zgodnie z instrukcją.
Tren miejsko-leśny. Miejscami pofałdowany.
Wskazania dotyczą tylko jednej nogi, program w zegarku nie "dolicza" drugiej, więc trzeba sobie samemu przemnożyć x 2.
Ciekawe bo na samym początku miałem kadencję na poziomie 75-80. Biegłem wtedy dość wolno.
Potem kadencja wzrosła i średnia z całego biegu wyszła 87. Pod górkę raczej rosła, z górki malała.
Średnia prędkość z całego biegu wg. Garmina to 14km/h, a według mojego telefonu z endomondo 13,91km/h. Nie mam pojęcia, czy cały pomiar trasy Garmin robi na podstawie wskazań czujnika, czy pokazuje tylko tempo chwilowe (a okrążenia i całość już z GPSa). Wiem natomiast, że w lesie jest mocno zadrzewione miejsce w którym telefon często się gubi i zafałszowuje mi pomiar dwóch kilometrów.
Moje pierwsze wrażenie jest takie, że na płaskim wskazania tempa były w miarę powtarzalne (wskazania tempa chwilowego ustawiłem na podstawie odczytu z food pad'a).
Pod górę za to raczej zawyżone, z górki zaniżone.
W następnej kolejności będę chciał jeszcze sprawdzić wyniki na płaskiej i odkrytej trasie w trzech wariantach, np. 10km w stałym tempie 4min/km; 4,5min/km i 5min/km.
Jak będę miał okazję pobiegać w odkrytym terenie z wymierzoną trasą to pobawię się jeszcze kalibracją detektora (dzisiaj biegłem z nastawą fabryczną).
Przytroczyłem do sznurówek zgodnie z instrukcją.
Tren miejsko-leśny. Miejscami pofałdowany.
Wskazania dotyczą tylko jednej nogi, program w zegarku nie "dolicza" drugiej, więc trzeba sobie samemu przemnożyć x 2.
Ciekawe bo na samym początku miałem kadencję na poziomie 75-80. Biegłem wtedy dość wolno.
Potem kadencja wzrosła i średnia z całego biegu wyszła 87. Pod górkę raczej rosła, z górki malała.
Średnia prędkość z całego biegu wg. Garmina to 14km/h, a według mojego telefonu z endomondo 13,91km/h. Nie mam pojęcia, czy cały pomiar trasy Garmin robi na podstawie wskazań czujnika, czy pokazuje tylko tempo chwilowe (a okrążenia i całość już z GPSa). Wiem natomiast, że w lesie jest mocno zadrzewione miejsce w którym telefon często się gubi i zafałszowuje mi pomiar dwóch kilometrów.
Moje pierwsze wrażenie jest takie, że na płaskim wskazania tempa były w miarę powtarzalne (wskazania tempa chwilowego ustawiłem na podstawie odczytu z food pad'a).
Pod górę za to raczej zawyżone, z górki zaniżone.
W następnej kolejności będę chciał jeszcze sprawdzić wyniki na płaskiej i odkrytej trasie w trzech wariantach, np. 10km w stałym tempie 4min/km; 4,5min/km i 5min/km.
Jak będę miał okazję pobiegać w odkrytym terenie z wymierzoną trasą to pobawię się jeszcze kalibracją detektora (dzisiaj biegłem z nastawą fabryczną).
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
zamierzam kupic ten zegarek.. polecacie ?
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Dzisiaj zmniejszyłem nieco prędkość na takiej samej trasie jak wczoraj (Garmin wskazał średnio 13,6km/h, zaś endomondo znowu wolniej, bo 13,42km/h).
Średnia kadencja przy tej prędkości zarejestrowana przez Garmina za pośrednictwem food pada MiCoach była identyczna jak poprzednio (87).
Wydawało mi się, że zmaleje nieznacznie, ale być może różnica tempa była zbyt skromna.
Średnia kadencja przy tej prędkości zarejestrowana przez Garmina za pośrednictwem food pada MiCoach była identyczna jak poprzednio (87).
Wydawało mi się, że zmaleje nieznacznie, ale być może różnica tempa była zbyt skromna.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
AntStick zakupiony w zestawie z krokomierzem MiCoach (nowy zestaw za 50zł) bezproblemowo współpracuje z Garminem610.
Jeśli ktoś potrzebuje dokupic sam AntStick i nie zalezy mu aby był on koniecznie firmowany przez Garmina, to wydaje się to byc optymalne rozwiązanie z finansowego punktu widzenia.
Ciekawy jestem jak się spisują pulsometry MiCoach we współpracy z zegarkami Garmina. Aktualnie wydatek ok.100zł na allegro (za nowy zestaw obejmujący m.in. krokomierz i pulsometr).
Jeśli ktoś potrzebuje dokupic sam AntStick i nie zalezy mu aby był on koniecznie firmowany przez Garmina, to wydaje się to byc optymalne rozwiązanie z finansowego punktu widzenia.
Ciekawy jestem jak się spisują pulsometry MiCoach we współpracy z zegarkami Garmina. Aktualnie wydatek ok.100zł na allegro (za nowy zestaw obejmujący m.in. krokomierz i pulsometr).
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Na popularnym portalu aukcyjnym kupiłem do testów za 45zł nowy zestaw MiCoach obejmujący opaskę wskazującą tętno (uproszczona forma zegarka z wyświetlaczem diodowym) i pulsometr (Ant+).
W sumie nie używam pulsometru, ale kwota była niewielka więc ciekawość wzięła górę.
Pas wygląda mi na taki sam jak załączany do Garmina (HRM2).
Oddzielnie pasek z elektrodą i napami do przypięcia modułu pulsometru i moduł pulsometru. Ciekawe, czy jest zrobiony na tym samym chip'ie.
Garmin 610 wykrywa go bez problemu i wyświetla w miarę realne wskazania.
Wezmę na jutrzejszy bieg regeneracyjny swoją starą Sigmę i porównam zarejestrowane odczyty chwilowe i średnie.
W sumie nie używam pulsometru, ale kwota była niewielka więc ciekawość wzięła górę.
Pas wygląda mi na taki sam jak załączany do Garmina (HRM2).
Oddzielnie pasek z elektrodą i napami do przypięcia modułu pulsometru i moduł pulsometru. Ciekawe, czy jest zrobiony na tym samym chip'ie.
Garmin 610 wykrywa go bez problemu i wyświetla w miarę realne wskazania.
Wezmę na jutrzejszy bieg regeneracyjny swoją starą Sigmę i porównam zarejestrowane odczyty chwilowe i średnie.