Jestem nowy na forum i chciałbym zapytać o buty Brooks Glycerin 13.
Ważę 90 kg przy wzroście 196, rozmiar butów w których chodzę na co dzień to 47.
Biegam od 2 lat. Pierwszy rok dystanse 5-7 km, od kwietnia zeszłego roku robię najczęściej 10-12 km (oraz trzy półmaratony)
W kwietniu 2015r. kupiłem buty Brooks RAVENNA 5 (w sklepie powiedziano mi, że jest to but dla pronatorów - czyli niby dla mnie).
W ostatnim czasie chciałem zmienić obuwie na nowe - zamierzam zaliczyć kilka półmaratonów i pierwszy w życiu maraton.
Z uwagi na ograniczone rozmiary, sprzedawca zaproponował mi wspomniane wyżej Glyceriny rozm. 48 z bardzo dobrą amortyzacją (mógłbym je kupić za naprawdę rewelacyjne pieniądze w porównaniu z sugerowaną ceną producenta, dlatego rozważam ich zakup) jednak jak czytałem w internecie, to są to buty dla stopy neutralnej/supinującej.
Podczas mierzenia na mojej nodze buty leżały bardzo dobrze, noga trzyma się pewnie. Podczas biegu na bieżni w sklepie sprzedawca nagrał moje kroki i tam widać uciekanie moich kostek do wewnątrz (a był to zaledwie minutowy bieg). Dlatego zastanawiam się, czy kupno tych butów nie będzie dla mnie zgubne po przebiegnięciu kilkudziesięciu kilometrów na twardej nawierzchni. Sprzedawca powiedział, że problemów nie będzie bo wszystko załatwi amortyzacja.
Co o tym sądzicie?
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :uuusmiech: