Buty do biegania, a ból zewnętrznej strony

malgosia1010@op.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

od dawna chcę zacząć biegać, jednak moim problemem jest ból od zewnętrznej strony nogi. Ból ciągnie się od kości strzałkowej po samo kolano. Podejrzewam, że przyczyną może być złe obuwie. Chcę zrobić test mokrej stopy, ale widzę po butach, że mogę mieć stopę neutralną lub lekki pronator. (Rozważam też supinatora, ponieważ ostatnio bolą mnie stopy od zewnętrznych krawędzi przez buty zimowe :()

Przypadłość jest bardzo zniechęcająca do uprawiania tego sportu, a naprawdę bardzo chciałabym biegać.

Moje pytanie, jakie wybrać buty? Obecnie posiadam: https://lidl.okazjum.pl/gazetka/gazetka ... 5,12688/3/

W tych butach jeszcze nie biegałam, kupiłam z myślą o siłowni. Nie wiem czy będą odpowiednie do moich stóp. Boję się tego bólu, ponieważ jest on tak silny, że nie mogę chodzić. Na codzień chodzę w converse (trampki) i nic nie odczuwam.

Bardzo proszę Was o pomoc. Nie chcę wywalać pieniędzy w błoto, dlatego piszę o poradę.

Z góry dziękuję za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale nie bardzo zatem rozumiem. Kiedy bolą Cię stopy? Kiedy zaczynasz biec ? W Conversach nic Cię nie boli, tak? A a Lidlach boli. Buty z Lidla to niestety chłam, choć da sie w tym biegać.
Zasada, że buty dla pronatora czy supinatora jest już raczej nieaktualna. Nie sugeruj sie tym. Potruchtaj sobie boso po mieszkaniu, boli? Idź potem choćby do Decathlonu i wybierz buty Ekiden 50 i potruchtać po sklepie..
malgosia1010@op.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Stopy bolą mnie obecnie od butów zimowych, od zewnętrznej strony na całej długości. Podejrzewam, że to wina tego iż buty są bardzo sztywne.

Jeżeli chodzi o nogę (ból od kości po kolano) to boli mnie jak przebiegnę kawałek drogi. Nagle łapie mnie straszny ból przez który nie mogę chodzić. Może mam złą technikę biegu?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jaka jest Twoja waga? być może spora nadwaga jest przyczyną bólu.
też nie do końca rozumiem. idziesz w butach zimowych i tak bardzo boli, że nie umiesz iść? ubierasz trampki i nic nie boli?
Go Hard Or Go Home
malgosia1010@op.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

stopy mnie nie bolą podczas chodzenia, tylko jak leże w łóżku odczuwam ból, gdy robię jakieś krążenia albo kremuje stopy.

Mam 171cm przy wadze 64kg to raczej nie ma wpływu na nacisk. Nie jestem otyła :) Jeżdżę na rowerze, na rolkach i nie mam problemu z bólem, a jak chcę biegać to coś się dzieje nie tak.
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

malgosia1010@op.pl pisze:Stopy bolą mnie obecnie od butów zimowych, od zewnętrznej strony na całej długości. Podejrzewam, że to wina tego iż buty są bardzo sztywne.

Jeżeli chodzi o nogę (ból od kości po kolano) to boli mnie jak przebiegnę kawałek drogi. Nagle łapie mnie straszny ból przez który nie mogę chodzić. Może mam złą technikę biegu?
Ten temat to jakieś jaja są. Przepraszam za bezpośredniość, ale... jakiej techniki biegu? Piszesz że chciałabyś biegać, ale bolą Cię nogi więc jaka technika się pytam? A w trampkach nic nie odczuwasz - jak biegniesz, chodzisz czy na siłowni?

Biegasz czy chcesz zacząć?
Czujesz ból chodząc w zimowych butach i innych poza trampkami?
Kupiłaś buty na siłownię i chcesz w nich biegać ale boisz się bólu ?
Jak chodzisz w trampkach converse i nic nie odczuwasz spróbuj w nich kawałek pobiec, jak będzie ok, to jeszcze kawałek i jak będą dobre, kup buty podobne to trampek converse i biegaj dalej. A potem można myśleć - jak będziesz wiedziała co chcesz robić, bez ryzyka utraty pieniędzy.
malgosia1010@op.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To nie są jakieś jaja, tylko mam problem. Chcę biegać, a nie mogę, bo po paru km łapie mnie straszny ból o którym pisze. (biegałam w zwykłych adidasach które kiedyś kupiłam).

Nie biegam z powodu bólu, a chcę biegać.
Po całym dniu chodzenia w butach zimowych (praca) odczuwam ból stóp. W trampkach tak nie mam.
Buty kupione w lidlu, niby do biegania, ale ćwiczyłam w nich tylko na siłowni, nie biegałam ani razu, więc nie wiem jak będę reagowała podczas biegu. W trampkach nie biegałam nigdy, może warto spróbować.

Co do samego stawiania stopy, owszem mam pewne wątpliwości, ponieważ większy ciężar stawiam na krawędzie stopy Co za tym idzie obecny ból stóp od twardych zimowych butów, a podczas biegu przeszywający, ściągający ból od strony zewnętrznej nogi(kość-kolano). Nie wiem jak inaczej mam to wytłumaczyć.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli ja dobrze rozumiem ten temat:
1. Dużo chodzisz w butach zimowych (praca) i później bolą Cie nogi. Zostało to opisane. W trampkach bólu nie ma.
2. Jeszcze nie biegałaś, ale boisz się że jak zaczniesz biegać to cię będzie boleć.

Moje zdanie: nie ma co szukać problemu i doboru butów do biegania, skoro masz taką przypadłość w butach zimowych, to na początek proponuję zaopatrzyć się w buty zimowe, które pozwolą Ci funkcjonować bez bólu. Wtedy będziesz mogła biegać bez bólu, najpewniej w butach z lidla również. Może Twoje buty zimowe wymuszają ułożenie stopy, które w dłuższym czasie jest niewygodne? Może mają zbyt wysokie/niskie podbicie? Może są zbyt wąskie w śródstopiu? Może za mocno je sznurujesz? W ostateczności może konieczna jest wizyta u podologa?
Przyczyn może być mnóstwo, jednakże ciężko Ci tutaj cokolwiek polecić.

Jeśli odczuwasz ból leżąc/kremując się etc, to moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo że po bieganiu również tak będzie, bez znaczenia jakie byś buty nie miała - ból jest sygnałem, że w tym miejscu coś się dzieje i jeśli jeszcze dodatkowo obciążysz stopy/nogi, to raczej można się spodziewać nasilenia bólu.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ