Zegarek na początek

Vesemirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, to mój pierwszy post ;-) Zacząłem kilka tygodni temu chodzić na siłownie. Ogólonorozwojówka i bieżnia. Ćwiczę 4x w tygodniu, dodatkowo piąty raz przychodzę na samo cardio (znów bieżnia) - jak zrobi się cieplej zaczynam bieganie na dworze (przewlekłe zapalenie zatok - teraz nie mogę bawić się poza pomieszczeniami :-/ ). W profesjonalnym sklepie sprawdzono jak biegam, coś wymierzyli i zaproponowali mi odpowiednie dla mnie buty. Został mi się do kupienia jeszcze zegarek z pulsometrem (aby osiągnąć mój cel musze ćwiczyć w zakresie tętna HRmax 50-70%)

I teraz następuje pytanie - co wybrać? Nie chcę wydawać 300zł po to żeby po pół roku kupić sobie coś lepszego, ale z drugiej strony czy komuś kto trenuje 2 miesiące potrzebny jest sprzęt za 1000-3000zł? Powiedzcie co sądzicie? Macie jakieś propozycje? Przeglądałem forum ale nie wiem na co zwracać uwagę? Jeśli chodzi o cenę to sky is the limit, jeśli chodzi o wygląd, to fajnie by było jakbym mógł taki zegarek do pracy założyć.

Z góry dziękuję za pomoc :-)
PKO
uriasz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:59

Nieprzeczytany post

Hej, ja polecam Garmina FR 25. Sam mam i noszę codziennie. Nie rzuca się w oczy, a jest praktyczny, posiada wbudowany gps, czujnik tętna( po założeniu pasa hrm), bluetooth, dzięki któremu wyślesz treningi na stronę bez potrzeby podpinania do komputera, jest nawet opcja powiadomień z telefonu, ma dobra baterię ( ja ładuje raz w tygodniu przy ponad 6 godzinach biegu + non stop śledzenie aktywności), posiada ciekawe opcje konfiguracji podczas treningów. Na początek idealny. Nowy kosztował 699, a teraz pewnie mniej już kosztuje.

A jeśli potrzebujesz jeszcze prostszego sprzętu to może FR 15? Też obsługuje pomiar tętna po założeniu pasa hrm oraz śledzenie aktywności.
5 km/21:56 (2020) nieof.
10 km/45:59(2022)
21 km/1:49:51 (2023 nieof.)

blog viewtopic.php?t=46430
komenty viewtopic.php?f=28&t=46429
http://run-log.com/site_media/media/footer/uriasz.png
marcin.aleksandrowicz.75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Polar m400. Lepszy niz garmim fr25 a w tej samej cenie. Ewentualnie v800 bo ma vibre ;)
uriasz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:59

Nieprzeczytany post

Czemu lepszy ?
5 km/21:56 (2020) nieof.
10 km/45:59(2022)
21 km/1:49:51 (2023 nieof.)

blog viewtopic.php?t=46430
komenty viewtopic.php?f=28&t=46429
http://run-log.com/site_media/media/footer/uriasz.png
Vesemirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A fenix 2 lub 3? Strasznie w sklepie zachwalali - tylko te 2 koła...
VO2max

Nieprzeczytany post

Vesemirus pisze:Witam, to mój pierwszy post ;-) Zacząłem kilka tygodni temu chodzić na siłownie. Ogólonorozwojówka i bieżnia. Ćwiczę 4x w tygodniu, dodatkowo piąty raz przychodzę na samo cardio (znów bieżnia) - jak zrobi się cieplej zaczynam bieganie na dworze (przewlekłe zapalenie zatok - teraz nie mogę bawić się poza pomieszczeniami :-/ ). W profesjonalnym sklepie sprawdzono jak biegam, coś wymierzyli i zaproponowali mi odpowiednie dla mnie buty. Został mi się do kupienia jeszcze zegarek z pulsometrem (aby osiągnąć mój cel musze ćwiczyć w zakresie tętna HRmax 50-70%)

I teraz następuje pytanie - co wybrać? Nie chcę wydawać 300zł po to żeby po pół roku kupić sobie coś lepszego, ale z drugiej strony czy komuś kto trenuje 2 miesiące potrzebny jest sprzęt za 1000-3000zł? Powiedzcie co sądzicie? Macie jakieś propozycje? Przeglądałem forum ale nie wiem na co zwracać uwagę? Jeśli chodzi o cenę to sky is the limit, jeśli chodzi o wygląd, to fajnie by było jakbym mógł taki zegarek do pracy założyć.

Z góry dziękuję za pomoc :-)
w zakresie tętna 50-70 %hr max. to se możesz iść na pielgrzymkę
Vesemirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tym zakresie spalana jest tkanka tłuszcowa. Osoba która kieruje moim treningiem jest mistrzem Polski w kulturystyce, ma ukończony AWF i fizjoterapię w Menchesterze - na razie spełniam wszystkie jego zalecenia. Tak to jest trwający 90-120 min trucht a nie bieganie - jak ustawie sobie prędkość na 10 to moje HR oscyluje 180-190/min - innymi słowy moja forma to jedno wielkie ZERO, ale każdy od czegoś zaczynał i na pewno forma z czasem mi się poprawi.
VO2max

Nieprzeczytany post

Vesemirus pisze:W tym zakresie spalana jest tkanka tłuszcowa. Osoba która kieruje moim treningiem jest mistrzem Polski w kulturystyce, ma ukończony AWF i fizjoterapię w Menchesterze - na razie spełniam wszystkie jego zalecenia. Tak to jest trwający 90-120 min trucht a nie bieganie - jak ustawie sobie prędkość na 10 to moje HR oscyluje 180-190/min - innymi słowy moja forma to jedno wielkie ZERO, ale każdy od czegoś zaczynał i na pewno forma z czasem mi się poprawi.
powiedz swojemu Panu trenerowi że przemiany tłuszczowe są blokowane przy 7-8 mmolach zakwaszenia. A jak masz trenować według jegoi super metoDY 90-120 minut w zakresie tętna 50-70 hr max,.......................... to szkoda twoich pięniędzy dla niego i męczenią się w dusznym pomieszczeniu ........................... idź na spacer po lesie parku bedziesz miał tętna 50-70 % hr max,
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

m400 spełni Twoje wymagania. A co do Twojego mistrza trenera, to poprzednicy mają rację.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Bardzo kontrowersyjnie napisał to VO2max ale zgodzę się. Jak zegarek ma Ci tylko pokazywać tętno do 75% hrmax to zrezygnuj z tego zakupu i truchtaj po prostu tak, żebyś mógł spokojnie rozmawiać pełnymi zdaniami. Naprawdę to się sprawdza.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z przedmówcami w kontekście tych 50-70% HRmax. Jeśli to (+czas) ma być jedynym wyznacznikiem kupna zegarka, to kup stoper za 20-50pln i resztę daj na cele charytatywne. Poniżej 70% to szybszy marsz + wolniejszy trucht się mieści. Konkretnie: jeśli truchtasz w takim tempie, że jesteś w stanie swobodnie rozmawiać (pełnymi zdaniami) albo jesteś w stanie swobodnie oddychać tylko przez nos z zamkniętymi ustami (wdechy i wydechy) - jesteś w strefie. Urwane zdania czy też konieczność oddychania również ustami - jesteś powyżej :)
biegam ultra i w górach :)
Vesemirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź - czyli na razie wstrzymuję się z zakupami - jak zmienię treningi to pomyślę nad poważniejszym sprzętem :-)
Slavcos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kup sam pulsometr.
Za 50-100 zł będziesz miał pomiar tętna.
VO2max

Nieprzeczytany post

a tak z ciekawości jak twój super trenejro oszacował czy wyznaczył ci hr max. ?
Vesemirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kazał mi podać wiek wagę i wyszło HRmax 190.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ