Jakie buty wybrać?

iwona92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

do tej pory biegałam w Pumach Faas 500 V2, ale przeszły na emeryturę. Dobrze mi się w nich biegało, natomiast przeszły do używania na siłowni. Pytanie co dalej? Potrzebuję dobrej amortyzacji, bo trochę ważę (72 kg). Bieganie na asfalcie, niezbyt często (treningi raczej na siłowni, buty bardziej do startu w biegach) i też na niezbyt długich dystansach. Stopę mam neutralną. Nie ukrywam, że wygląd też ma znaczenie - czarne Pumy odeszły w niepamięć, pstrokate kolory jak najbardziej na tak. Nie chcę też wydać majątku na buty, więc w rozsądnych cenach (do ~350 zł)

Co byście polecili? Jak na razie znalazłam Asics Gel Noosa Tri 10, które mi się bardzo spodobały i też czytałam pozytywne opinie. Ale może jest coś sensowniejszego dla moich potrzeb?
PKO
Awatar użytkownika
Toshikate
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoro buty raczej do startów to może Adidas z technologią Boost? Sam mam Energy boosty i szczerze polecam każdemu - buty lekkie i nadzwyczaj wygodne. Polecam zajrzeć do outletu Adidasa, można tam wyrwać super buty w super cenie.
Nishinsan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44
Życiówka w maratonie: 4:02

Nieprzeczytany post

Ja używam Nike seria Vomero oraz Adidas Ultra Boost.
Oba buty testowałem po wybieganiu do startów. Adidas niestety sprawdza mi się do półmaratonów (ponieważ na maratonie poobcierał mi palce), ale potwierdzam lekki i szybki but - zadowolony jestem. Następne będą z nowej serii (inny materiał wykończenia). Polecam jak Toshikate outlet Adidasa lub przeceny (przymierzyć dany model i kupić w sieci).
Nike serii Vomero mam co drugi model obecnie 9 i to jest mój główny but od lat (najlepsza seria, moim zdaniem 7).
I tutaj najważniejsze, każdy indywidualnie powinien dobierać but, przebiec się w nim, sprawdzić jak mu leży, to będzie miało znaczenie przy robieniu kilometrów. To, że mi się dobrze biega w tych modelach nie musi znaczyć, że komuś także. Mam także Nike Pegazus 31 i są dobre do krótkich treningów, bo powyżej 10 czuję dyskomfort (wąskie i podbicie za małe moim zdaniem, wcześniejszy model ok). Tak więc dobrze po przymarzać ;) i zobaczyć co dobrze leży na stopie.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wybierz wygodne buty które Ci się podobają. Biegałem w różnych butach różnych marek i w zasadzie nie dopatrzyłem się jakiś kolosalnych różnic, na moim poziomie biegowym. But neutralny i tyle chyba. Osobiście mam słabość do Mizuno Wave Rider i NB (różne) ale mam też np Kalenji SD i też jest spoko.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
iwona92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przymierzyłam kilka różnych modeli i ostatecznie padło na te Asicsy Gel Noosa Tri 10. Ogólnie Asicsy z wszystkich mi najlepiej leżały na stopie i się w nich najpewniej czułam. Dziękuję za rady!
Sevka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:53:18
Życiówka w maratonie: 04:24:55

Nieprzeczytany post

Noosa to startówki - a pisałaś że potrzebujesz dobrej amortyzacji, wiec dlaczego padło na Noosy?
Sama mam Noosy 9 i uważam że na zawody są super to na codzień w nich nie biegam (mimo że z moją wagą -45kg - nie potrzebuję dużej amortyzacji to noosy nie sprawdzają się u mnie na treningach, takie samo zdanie mają dwie moje znajome które także kupiły Noosy).
iwona92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Padło na Noosy, bo były najwygodniejsze z wszystkich, które mierzyłam. I tak jak pisałam - częściej trenuję na siłowni, więc te buty właśnie miały być głównie startowymi.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

nie chcą zakładać nowego tematu ...
Stoję przed dylematem, nie wiem w którym bucie biec maraton. Mam do wyboru addiasa supernova glide boost 7 o wadze 330 gram a nike lunarglide 6 o wadze 270 gram ...
Waga czy boost technology ?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Daniell pisze:Stoję przed dylematem, nie wiem w którym bucie biec maraton. Mam do wyboru addiasa supernova glide boost 7 o wadze 330 gram a nike lunarglide 6 o wadze 270 gram ...
Waga czy boost technology ?
Na jaki czas lecisz i ile maratonów przebiegłeś? Bo jeśli niewiele maratonów i na czas powyżej 3 godzin to tak naprawdę nie ma wielkiego znaczenia - weź wygodniejsze, w których biegałeś więcej długich wybiegań. Bo jeśli but Cię obetrze p 25-30km, to będzie raczej słabo i więcej stracisz na ostatnich km niż zyskasz przez wagę.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ