Jabra Sport Puls Wireless - znacznie zawyżonewartości tętna

dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kupiłem Jabra Sport Puls; zainstalowałem aplikację jabra Sport Life i kilka innych wspomagających wymaganych przez Jabra do obsługi i radośnie wybiegłem. Natychmiast okazało się, że mam 160 bpm! Potem było tylko gorzej. Sprzęt odesłałem do serwisu i podobno mi go wymieniono na nowy. Tyle, ze problem pozostał dokładnie taki sam - ZAWYŻENIE ODCZYTU TĘTNA O JAKIEŚ od 20% - 50% (kontrola manualna i na innym pulsometrze). Od razu powiem sprawdziłem na dwóch modelach telefonów (samsung galaxy s4 i LG Stylus) z różnymi wkładkami do uszu oraz na rożnych biegaczach (oprócz mnie kolega) - efekt zawsze ten sam.
Pytanie- czy to mój pech (w żadnym z testów dostępnych w sieci nie spotkałem się z nikim z takim problemem ze strony tego sprzętu - raczej był chwalony za dokładność) czy siła marketingu?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może jednak to jakiś feler? Bo słuchawki innych producentów które testowaliśmy miały dobre odczyty. Ja bym nie odpuszczał, w razie czego domagał się zwrotu kasy.
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Nie odpuszczam, ale nim kupiłem przeglądnąłem kilka testów i wszystko było ok. Ale tera widzę, że testujący piszą, że świetnie te słuchawki działają z Endomondo, a samo Endomondo pisze, że mają problem z Jabrą (poniżej moja korespondencja z Endomondo) - więc zrobiłem się nieco podejrzliwy. Kupowałem nie zakładając zwrotów tylko z nadzieją fajnego gadżetu, dzięki któremu nie będę miał taśmy "na cyckach" i druta "od uszu do telefonu" a tu takie rozczarowanie, że aż boli ;) Ale dałem im jeszcze jedną szansę - zobaczę co odeślą

moja korespondendcja z Endomondo -
ja: endomondo do not operate well with jabra sport puls wireless headset 1. problems with establishing stable connection via bluetooth smart (alternating information: conneted/disconnected/connected/ disconnected and so on, and so far....)
2. if the connection is established and heart rate is detected there is no possibillity to listen to music, because music is played via telephone speaker.
Endomondo: Thanks for contacting Endomondo Support.
We appreciate your feedback. We are aware of this issue and our developers are currently looking into it.
We apologize for any inconvenience.
ja:Please, let me know , if this issue is because of Endomondo or issue of particular kind of phone ?
Endomondo: Our developers don't have a final answer yet, but the issue seems to be related to our side and not to any specific phone model.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No ale w takim razie Endomondo pisze, że to wina Endomondo. A monitoring tętna działa Ci źle jeśli sprawdzasz tętno nie przez Endomondo ale np przez aplikację Jabry czy jakąkolwiek inną ?
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Endomondo to wątek poboczny i nie ma związku z problemami opisanymi przeze zmnie jako nieadekwatny pomiar tętna na oprogramowaniu Jabra) -chodziło mi o to, że nabrałem podejrzeń do tych, którzy opisywali jak Jabra wspaniale monitoruje we wszystkich aplikacjach sportowych i pisali, że korzystali z Jabry pracującej na aplikacji Endomondo (taki test np. w Biegam Bo Lubię Trójki), a wygląda na to, że nie bardzo mieli podstawy do takich twierdzeń, skoro w Endomondo samo piszą, że aplikacja nie działa dobrze z Jabrą :hej:
te problemy Endomondo odkryłem, bo byłem przekonany, że problem pomiaru tętna leży gdzieś "po mojej stronie", bo taki wspaniały sprzęt nie może źle działać ale nie opisywałem, co i z czym podłączałem, bo zrobiłaby się powieść nudna jak Nad Niemnem :hej:
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"urządzenie zostało wymienione na nowe i wysłane do pana w dniu wczorajszym" - to z serwisu Jabry. Zatem w ciągu krótkiego czasu, będą to moje TRZECIE słuchawki Jabra Sport Puls Wireless (pierwsze również wymieniono na nowe - te, które odesłałem ostatnio z tym samym problemem co pierwsze - dramatycznego zawyżania tętna). Jeżeli i tym razem będą pokazywały tętno od czapy raczej nie mogą liczyć na to,że zostanę ambasadorem tej marki :ble:
VO2max

Nieprzeczytany post

jeśli w tym urządzeniu pomiar tętna odbywa się z ucha .............................. to ja dziękuje ............................................ za 700 zł będzie porządny pulsometr z GPS Garmina Polara itd. ................................... ludzie sami sobie generujecie problemy kupując głupio gadżety..........................................................widzieliście zawodowego kolarza biegacza biegacza na nartach łyzwiarza trathlioniastę biatlonistę ................................. by monitorował trening poprzez pomiar tętna w uchu.......................................................... ludziska sami sobie szkodzicie
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cóż, w szpitalu mamy sporo urządzeń monitorujących tętno i saturację przez skórę z palca i zapewne ich dobre działanie jest życiowo ważniejsze niż pomiar tętna nawet u maratończyka. Zatem zupełnie nie tu tkwi przyczyna, ale oczywiście, nie namawiam Cię na zakupy :ble:
dh65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Najtrudniej w życiu to przyznać się do błędów przed samym sobą :ojoj: JABRA SPORT PULS WIRELESS NIE NADAJE SIĘ DO MONITOROWANIA TĘTNA W CZASIE TRENINGU FIZYCZNEGO, dane, które uzyskuję to de facto informacje, że moje serce bije - ale to wiem, bez wydawania 700 złotych - poza tym, to co pokazuje w wynikach tętna to jakieś kompletne bzdury i wymiana na kolejne (TRZECIE w ciągu 2 miesięcy - bo proces reklamacyjny trwa 2 tygodnie) urządzenie niczego nie zmieniła.
Przy okazji polecam http://www.tomsguide.com/us/heart-rate- ... -2885.html - szczególnie tabelkę na samym początku testów.
VO2max

Nieprzeczytany post

taka jest prawda niestety powodzenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ