Wysokie buty do biegania w terenie i dodatkowo trekkingu

WSWS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:49:24

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim

Szukam butów trailowych, które będą sensownym kompromisem pomiędzy następującymi celami:
- bieganie w górach w trudnym terenie (błoto, kamienie, korzenie itp. - Gorce, Beskid, Bieszczady, może w porywach kiedyś Tatry)
- bieganie po płaskim terenie, ale w głębokim śniegu, ewentualnie błocie
- okazjonalne normalne chodzenie po górach/ trekking (odpowiednik normalnych górskich butów nad kostkę).

Najważniejsze jest zastosowanie biegowe, chodzenie po górach ma być tylko dodatkiem od czasu do czasu. Szukam w związku z tym butów biegowych z ostrą, terenową podeszwą i wysoką cholewką. Kiedyś w sklepie przymierzałem takie buty Salomona, ale kompletnie mi nie pasowały. Zrobiłem krótki przegląd na internecie i znalazłem dwa modele Adidasa:
http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... t-m-czarny
http://www.adidas.pl/buty-supernova-riot/AF5650.html

Czy ktoś ma może doświadczenie z którymś z tych modeli, albo innym spełniającym ww. wymogi? Możecie coś doradzić? A może warto poszukać butów nominalnie trekkingowych, ale nadających się też do biegania, np. coś z North Face? Chociaż trochę nie mam przekonania do takiej koncepcji...

W tej chwili w terenie biegam a Asicsach FujiTrainer3, ale one są zdecydowanie za lekkie do takich zastosowań jak wymieniłem.

pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

az mnie troche zatkalo, dobrze ze nie ma punktu "bieganie po plaskim" ;)

anyway - te buty ktore wymieniles to bardzo dobre modele, i jesli cie na nie stac to warto. szczerze mowiac to poza modelami adidasa i wysokiego salomona z kolcami (ktory jest stricte butem na zime) nie wiem czy wogole sa jakies inne modele biegowe ponad kostke. musisz miec swiadomosc ze taki wysoki but jest wysoki zupelnie z innego powodu niz but trekingowy - tu zabezpiecza przed wpadaniem syfu, lub sniegu (salomon) - choc w zimie rownie dobre sa stuptuty, przy zachowaniu wiekszej uniwersalnosci samego buta, a nie zabezpieczenie kostki i mocna stabilizacja jak w trekingu. druga rzecza jest to, ze te adidasy to wbrew pozorm buty dosc przewiewne, wiec podczas dlugiego trekingu, przy dajmy na to deszczu i niewysokiej temperaturze raczej sie nie sprawdza. podobnie podeszwa, ktora jest znacznie bardziej miekka niz w butach do chodzenia - w trudnym terenie po prostu moga bolec stopy (poza oczywista mozliwoscia kontuzji etc). tak wiec mowiac wprost - kup ktores buty z linka, bo to dobre modele, ale do chodzenia (nie biegania) po gorach bedziesz potrzebowal inne obuwie predzej czy pozniej :)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:az mnie troche zatkalo, dobrze ze nie ma punktu "bieganie po plaskim" ;)

[...] szczerze mowiac to poza modelami adidasa i wysokiego salomona z kolcami (ktory jest stricte butem na zime) nie wiem czy wogole sa jakies inne modele biegowe ponad kostke. [...]
Merrell Allout Terra Trail przykuly ostatnio moja uwage:

Obrazek
WSWS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:49:24

Nieprzeczytany post

Dzięki. Sprawdzę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ