Footpad itd - piłka nożna
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam pytanie, czy ktoś używa któregokolwiek z gadżetów ( footapad, zegarek, itd ) do rejestracji przebytego dystansu podczas meczu piłki nożnej ? Nigdy nie używałem takiego sprzętu i chciałbym poznać wasze zdanie czy to możliwe sprawdzić w miarę dokładnie jak dystans pokonałem podczas meczu. Szczególnie w okresie zimowym podczas gry na hali. Wiem, że te gadżety są dosyć drogie i nie chciałbym wyrzucać pieniędzy w błoto. Z góry dziękuje za waszą pomoc i rady.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Używałam kilka razy zegarka [Garmin] jak dla zabawy grałam w piłkę. Trasa nie była wyrysowana zbyt dokładnie, więc podejrzewam, że i dystans był przekłamany. Być może jest to kwestia tego, że jednak grając w piłkę wykonuje się bardzo dużo szybkich zmian kierunku biegu. Gdybym miała kupić zegarek tylko do tego celu to zdecydowanie zrezygnowałabym z tego pomysłu. Nie wiem jak w przypadku footpada na hali.
-
- Rozgrzewający Się
Też tak myślę, że zegarek opierający się na sygnale gps raczej nie zda egzaminu. Ale może ktoś używał footpada lub ma inny pomysł. Pomiar nie musi być super dokładny ale w tolerancji błędu 5-10%.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Footpad może i by się sprawdził, ale musiałbyś mieć buta z miejscem na niego (Nike ma takie buty z miejscem na footpad w środku buta). No bo jakbyś go założył na sznurówki to jeden strzał z prostego podbicia i nie masz footpada.
-
- Zaprawiony W Bojach
sprawdzi sie tylko orientacyjnie, footpod daje dobre rezultaty przy bieganiu gdzie krok jest w miarę podobny a wprzypadku piłki nożnej na pewno będą przekłamania a jak dużo to ciezko stwierdzić. Najpopularniejsze są chyba buty adidasa z MiCoach, niby mam takie buty ale footpad od polara się nie mieści niestety :/
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
A no właśnie, to o Adidasa mi chodziło. Pomyłka.
Co do wskazań - rzeczywiście, może być przekłamanie, ale tak naprawdę nawet kalibrując footpada biegniemy z jakąś daną prędkością a potem na treningach jest różnie. Ja na swoim przykładzie widzę, że odległość pokazuje w miarę dobrze i przy 6:30/km i przy 4:30/km.
Co do wskazań - rzeczywiście, może być przekłamanie, ale tak naprawdę nawet kalibrując footpada biegniemy z jakąś daną prędkością a potem na treningach jest różnie. Ja na swoim przykładzie widzę, że odległość pokazuje w miarę dobrze i przy 6:30/km i przy 4:30/km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Niby Adidas MiCoach to seria stworzona do piłkarzy. Do korków czujnik dołączają. Myślę, że piłkarzowi przekłamanie na poziomie 300-400 m na 6km krzywdy nie zrobi bo nie mierzy dokładnie swojego tempa średniego. Jako gadżet opcja fajna, jako rzecz obrazująca kondycje to raczej średnio. Zestaw Micoach nie jest aż taki drogi footpod to koszt ok 100 zł z czujnikiem do komputera to 150 zł, niby dane można wrzucić na komputer bez odbiornika. Kupno odbiornika to już koszt ok 400 zł przy najtanszym Garminie, a ile Adidas kosztuje to nie mam pojęcia.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuje za pomoc. Opcja z footpadem w butach wydaje się ciekawa ale chyba gra nie warta świeczki. Myślałem, że będzie to dodatkowa motywacją do wysiłku, ale jeżeli nie mogę liczyć na w miarę dokładne pomiary to chyba nie ma sensu. Przekłamanie może być rzeczywiście duże ze względu na ciągłe zmiany tempa i długości kroków. A bieganie z footpadem tylko dla bajeru nie interesuje mnie. Dlatego postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych w tym temacie
Jeszcze raz dzięki za pomoc.