Nike Dual Fusion X vs Air Relentless 4 MSL

zajcen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, witam mądrzejszych od siebie. :ble:

Poszukuję butów do biegania. Do tej pory bawiłem się raczej w rower i basen, a jeśli już naszła mnie chęć pobiegać - śmigałem w pierwszym lepszym obuwiu sportowym. Pora to zmienić. :oczko: Po wizycie w sklepie stacjonarnym wybrałem dwa modele, z których jestem w stanie dostać swój numer - Nike Dual Fusion X oraz Nike Air Relentless 4 MSL. Szczerze mówiąc w obu czułem się równie komfortowo, brakuje mi doświadczenia żeby stwierdzić wyższość jednego modelu nad drugim. Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć? Czym kierować się przy wyborze pomiędzy tymi dwoma modelami? A może któryś jest uznawany za ten lepszy?

Podsumowując: ratunku. :hej:

Waga 79 kilo, celuję w trzy treningi tygodniowo po asfalcie/kostce brukowej, dystanse na tę chwilę ok. 5km.
PKO
Słwek.GL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zajcen, oba buty, które wybrałeś można uznać raczej za podstawowe modele, w których amortyzacja nie jest na najwyższym poziomie. Jeśli masz ok 80kg i planujesz biegać po asfalcie, to - na moje oko - warto byłoby zainwestować w jakiś wyższy model. Z perspektywy czasu na pewno Ci się to opłaci. Myślę, że do 300 zł, a może nawet za 250 zł powinno znaleźć się coś ciekawego. Jeśli chcesz, to mogę podrzucić kilka linków ze sklepu, w którym ja kupiłem niedanwo swoje.
zajcen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Słwek.GL pisze:Z perspektywy czasu na pewno Ci się to opłaci.
No właśnie niekoniecznie. Jako biegacz jestem całkowitym amatorem, biegam bo nie mam gdzie trzymać roweru w mieście. Ja wiem - nie warto oszczędzać na zdrowiu, ale ja świadomie celuję w te przeciętniaki. Wychodzę z założenia, że skoro biegałem w zwykłych butach, to pobiegam i w tych. :bum: Jeśli wytrwam przy bieganiu, to kolejne buty wybiorę z wyższej półki. A jeśli nie wytrwam - to i nie zapłaczę zbyt głośno za straconymi pieniędzmi.

Odnośnie amortyzacji dodam tylko, że w Dual Fusion X miałem wrażenie, że było bardziej miękko. Powinienem iść tym tropem?
Słwek.GL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Uczucie miękkości może być złudne, bo masz słaby punkt odniesienia - swoje stare buty. Przy nich każdy but biegowy będzie wydawał się miękki.
Mogę wiedzieć ile planujesz wydać na te buty? Mam wrażenie, że w tej cenie będziesz w stanie znaleźć lepsze rozwiązania niż Nike Dual Fusion X...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sorry, ale ilośc amortyzacji to marny miernik "jakości" buta.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
zajcen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Słwek.GL pisze: Uczucie miękkości może być złudne, bo masz słaby punkt odniesienia - swoje stare buty. Przy nich każdy but biegowy będzie wydawał się miękki.
Za punkt odniesienia przyjąłem tu drugi model z wyżej wymienionych. W Air Relentless poczułem się bardzo komfortowo, ale po założeniu po jednym bucie na nogi to Dual Fusion zdawały się wyraźnie być bardziej miękkie.
Qba Krause pisze:sorry, ale ilośc amortyzacji to marny miernik "jakości" buta.
Być może. Ale od czegoś trzeba zacząć. :hej:
Słwek.GL pisze:Mogę wiedzieć ile planujesz wydać na te buty?
Oba modele mogę dostać za 199zł.
Słwek.GL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę, że za 200 zł można pokusić się o lepsze rozwiązania, np:
http://www.taniebieganie.pl/produkt/asi ... -m-zielony - but lepszy w każdym calu niż ten Nike;
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/adi ... arny-szary - chyba najlepszy but w tej cenie, ale z tego co rozumiem, mają już ostatni rozm., poza tym cholewki TechFit wydawały mi się zawsze wąskie, a nie wiem, czy to każdemu odpowiada (mi nie);
http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... niebieskie - na pewno dużo lepsza amortyzacja, ale za to ta cholewka będzie nadawała się raczej na wiosnę i lato;
od biedy może być nawet ten model:
http://www.taniebieganie.pl/produkt/adi ... -niebieski.

Jeśli możesz dołożyć 50 zł, to proponuję http://www.taniebieganie.pl/szukaj?q=ja ... bmit.y=0#s. Wg mnie to byłoby w tym momencie najlepsze rozwiazanie. Solidy but treningowy o przyzwoitej amotryzacji.
zajcen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za linki! Szczególnie kuszący jest ten ostatni rozmiar Adidasa, bo... cóż... to mój rozmiar. :ble: Tyle tylko, że nie jestem fanem zakupu butów przez Internet bez ich wcześniejszego przymierzenia. A przymierzyć ich nie mam możliwości. Jutro spróbuję jeszcze szczęścia w Intersporcie, może tam znajdę coś ciekawego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ