Glide Boost 6/NB 890/Pegasus 32

Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nadejszła chwiła wiekopomna - cytując klasyka pora na zakup butów. Strategię obrałem na odczekanie do końca grudnia, początku stycznia ale coś już trzeba myśleć. No i im więcej myślenia, tym więcej problemów z wyborem.

Ważę 64 kg przy wzroście 170 cm. Obecnie biegam w Pumach Faas 500 v2 (drop 4 mm) - całkiem fajnie się sprawdzały. Teren to głównie (85%) asfalt, czasami tylko zdarza się wypad do lasu na dłuższe wybieganie ale i tak przeplatane z asfaltem.
Obecnie czas na 10 km to 43:17, mam ambitne plany na zejście poniżej 42 minut w przyszłym sezonie stąd potrzeba mi butów raczej do szybszego biegania. Nie planuję maratonu, chyba że pod koniec roku coś strzeli do łba, ale jak już to rekreacyjnie żeby zapoznać się z otoczką. Maksymalny dystans na zawodach to półmaraton.

Moje typy to:
Adidas Glide Boost 6 - 3 stówy jak w mordę strzelił, ale jeden z faworytów. ;)
New Balance 890v5 - 250-280 zł (http://allegro.pl/new-balance-buty-mesk ... 09828.html - oryginalne?)
Pegasusy 32 - akurat jest promocja w sklepiebiegacza ale to chyba żelazka dość poważne z tego co czytałem

W zakładanej cenie do 300 zł są jeszcze Air Zoom Elite 8, Asics Gel Zaraca 4 i pewnie wiele innych. A może Kalenji Kiprun SD lub MD?

Zakładam w tych butach przebiec 1200-1500 km w 2016 roku i zapewne pod koniec następnego roku zmienić je na kolejne, także nie muszą wytrzymać 2500 km. Dobrze by było, gdyby nie były na wylot dziurawe po roku biegania.

PS. W Pumach miałem przez chwilę problem z rozcięgnem, ale zacząłem wykonywać ćwiczenia na mięśnie nóg, masować rozcięgno i problemy zniknęły całkowicie. Więcej kontuzji związanych typowo z bieganiem nie pamiętam.
PKO
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Moje typy to:
Adidas Glide Boost 6 - 3 stówy jak w mordę strzelił, ale jeden z faworytów. ;)
New Balance 890v5 - 250-280 zł (http://allegro.pl/new-balance-buty-mesk ... 09828.html - oryginalne?)
Pegasusy 32 - akurat jest promocja w sklepiebiegacza ale to chyba żelazka dość poważne z tego co czytałem

.
a może energy boosty ?

ja miałem przez "chwile" glide boosty 6, przebiegłem w nich 106km i zwróciłem, na moje stopy miały słabą stabilizację i jakoś dziwnie się cholewka wykrzywiała na boki i bolały achillesy. Dobrze, że je zwróciłem póki był czas.

NB890v5 też mam i fajne buty ale nie wiem dlaczego po jakiś 200-300km zaczęły mnie cisnąć w najdłuższy palec, do tego stopnia że 2 razy już miałem krwiaka pod paznokciem i omal nie zszedł paznokieć ale jakoś go uratowałem. Nie wiem o co w nich chodzi, przez pierwsze 200-300km nie cisneły wiec rozmair dobry się wydawał a teraz jakby pół numeru za małe.

Ja bym wziął energy boosty, też pewnie znajdziesz w granicach 300 pln, ale to moja subiektywna opinia.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O, widzę ktoś kto ma podobną wagę i wzrost do mojego. Napiszę więc wnioski z mojego doświadczenia.

Twoje problemy z rozcięgnem mogą wynikać ze stosowania przez ciebie butów z za dużą amortyzacją. Jesteś lekki i nie powinieneś biegać w takich butach. Nie wskażę ci konkretnego modelu buta gdyż to bez sensu. Idź do sklepu z butami biegowymi w którym mają bieżnię elektryczną. Poproś aby dali ci buty z segmentu startowych lub treningowo – startowych odpowiednich dla twojej wagi. Pobiegaj w każdym z zaproponowanych modeli i oceń które buty najlepiej leżą na nodze (nie ocierają, nie cisną, dają swobodną pracę stopom). Nie kieruj się zbytnio ceną. Z reguły 250-350 zł to norma za buty które wytrzymują przy takiej wadze zawodnika spokojnie 2000 km. Unikaj butów z usztywnieniem na łuku stopy.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możesz się bliżej przyjrzeć Adidas Boston 5 lub NB Zante. Energy boosty są fajne ale dla ciebie za dużo amortyzacji
aktywny12
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pegasusy to żadne żelazka. Zdarza mi się w nich biegać poniżej 4:00 min /km i są fajne, bardzo uniwersalne. Znam biegaczy, którzy robią w nich treningi po 3:20min /km przy niskiej wadze.

Adidas glide boost 6 - sam się nad nimi zastanawiam jako drugie buty. Po przymierzeniu wydaje mi się, że są bardziej twarde niż pegsusy, ale z tego co wiem chyba trochę więcej ważą od pegasusów. Śmiało też możesz Energy przymierzyć, jeśli znajdziesz w dobrej cenie.
Zante też mierzyłem, bardzo wygodne, i podobno bardzo uniwersalne.

Najlepiej pójdź do sklepu, pobiegaj po bieżni i wybierz te, które będą najbardziej Ci pasowały.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problem jest taki, że mieszkam w takiej części Polski, że wszędzie mam daleko (kochany Wschód...). Białystok i Lublin to praktycznie Decathlon i po jednym sklepie profesjonalnym, gdzie raczej wybór jest ograniczony. Raczej jestem zdecydowany na ryzyko i najwyżej wymianę lub zwrot. Zastanawiam się jeszcze nad Nike Zoom Elite 8. Czytałem, że mimo dropu bodajże 8 sprzyjają bieganiu ze śródstopia, ale tak naprawdę biegnąc szybko to w każdych będę tak biegał.

Nie będę na pewno biegał w startówkach, bo jednak w pumach czuję już że mniejsza jest amortyzacja i trochę bardziej odczuwam to w nogach.

PS. NB FF Zante to mój typ, ale strasznie trzymają cenę - okolice 380-400 minimum, a to dla mnie za dużo. A jak wygląda porównanie NB 980 do Zante?
/chodziło mi o 890 - czeski błąd.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2015, 12:19 przez b@rto, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tutaj biegam na bieżni elektrycznej i kupuję buty:

http://pedziwiatr-pcb.pl/

Pozdro...
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie o PCB wiem, ale powiem szczerze, może głupio myślę, ale wydaje mi się, że będzie drogo i nie do końca będę zadowolony z asortymentu. Gdyby chociaż była możliwość sprawdzenia jakie buty są obecnie na sklepie...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ma niezły wybór i dobre ceny. Ogólnie ceny u niego w sklepie nie odbiegają od cen w necie. Można się jeszcze potargować. Gość zna się na butach. Lubię z nim gadać. Mizuno, Brooks, Saucony, NB. Ogólnie polecam.

ps. Facet pomaga organizować biegi masowe w Białymstoku i okolicy. Popularyzuje bieganie poprzez stworzenie grupy biegowej w Białymstoku. Jest ich tam trochę. :spoczko:
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może mi ktoś z użytkujących NB 890v5 opisać mniej więcej jak jest z ich twardością? Czy stopy nie bolą przy dystansach nieco dłuższych, tzn. 15-20 km?
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Może mi ktoś z użytkujących NB 890v5 opisać mniej więcej jak jest z ich twardością? Czy stopy nie bolą przy dystansach nieco dłuższych, tzn. 15-20 km?
Mnie nie bolą, w zasadzie nie bolały, bo jak już pisałem nie biegałem już w nich dawno z uwagi na ciśnięcie w palce. Ty ważysz 15kg mniej ode mnie więc twardosci nie odczujesz, amortyzacji będziesz miał pewnie sporo.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam w tych butach. But jest stosunkowo twardy z uwagi na piankę REVlite która dosyć szybko się ubija. Jak szukasz coś miękkiego to nie ten model. Mi to pasuje bo lubię twardą piankę. Dodatkowo zamieniłem wkładki na te z 890v4 bo v5 ma ją strasznie gąbczastą, chyba że tak lubisz.

Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem dla ciebie mógłby być NB 1980 Fresh Zante. But jest na innym rodzaju pianki której jest grubiej i but jest bardziej sprężysty.

Biegam obecnie w tych modelach na zmianę. 890v5 używam do lasu gdzie jest miękkie podłoże no a 1980 to już asfalt.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poszedłem w Zante - niedawno zamówiłem. Wziąłem rozmiar 42,5 (27 cm) - taki jak moje Pumy i mam nadzieję, że obędzie się bez wymiany. Chociaż czytałem, że sporo ludzi wybiera pół rozmiaru większe. Na szczęście, tam gdzie zamawiałem jest i 43, to najwyżej wymienię. :)
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Poszedłem w Zante - niedawno zamówiłem. Wziąłem rozmiar 42,5 (27 cm) - taki jak moje Pumy i mam nadzieję, że obędzie się bez wymiany. Chociaż czytałem, że sporo ludzi wybiera pół rozmiaru większe. Na szczęście, tam gdzie zamawiałem jest i 43, to najwyżej wymienię. :)
Dobry wybór. Zante są nieco luźniejsze na szerokości, mniej opinają stopę. Poza tym ładnie przetaczają stopę. Jak w nie wskoczyłem po asicsach to był niesamowity świat.
W przeciwieństwie do faas 500 v2 nie miałem problemów z rozcięgnami.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaram się jak Rzym za Nerona. :D Czekam z niecierpliwością, bo opinie wszędzie - dosłownie wszędzie - są bardzo pozytywne.

// o właśnie - biegiemprzezpola też przeglądałem w poszukiwaniu opinii o tych butach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ