Formuła/Funkcja do wyliczania optymalnego tętna dla tempa
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:10
- Życiówka w maratonie: brak
Szukam formuły/funkcji do wyliczenia optymalnej wartości tętna dla podanego tempa (bazując na HRR i VDOT). Chciałbym stworzyć aplikację na Movescount do wskazywania takiego parametru. Dla przykładu, w tabelach Daniels'a jest to ładnie powyliczane: podajesz tętna max, min, dystans, czas (VDOT wylicza się sam) i wychodzi (dla mnie):
dla 5:24 - 75% HR (66.5% HRR) czyli 142 bpm
dla 4:14 - 95.7% HR (94.2% HRR) czyli 181 bpm
Za pomocą WolphramAlpha udało mi się stworzyć funkcję opisującą mój osobisty przypadek (bazowałem na danych wejścia i wyjścia), ale zakładam że dla innych nie będzie ona funkcjonować: = 404.966 * (e * (-0.188017 * tempo))
Dzięki z góry za wskazówki!
dla 5:24 - 75% HR (66.5% HRR) czyli 142 bpm
dla 4:14 - 95.7% HR (94.2% HRR) czyli 181 bpm
Za pomocą WolphramAlpha udało mi się stworzyć funkcję opisującą mój osobisty przypadek (bazowałem na danych wejścia i wyjścia), ale zakładam że dla innych nie będzie ona funkcjonować: = 404.966 * (e * (-0.188017 * tempo))
Dzięki z góry za wskazówki!
-
- Zaprawiony W Bojach
wskazówka jest taka, że to są dwa odmienne parametry monitorowania treningu i z zasady albo trenujesz w oparciu o jedno albo o drugie.
-
- Zaprawiony W Bojach
a do czego? jestem ciekawy, opowiedz proszę co z tym chcesz robić?
-
- Wyga
EDIT:
Chcę sprawdzić jak ma się codzienny pace/hr do tego optymalnego, w dłuższym okresie czasu (np na przestrzeni roku) i jaki jest trend. Jak się domyślasz chodzi o prześledzenie biegów z tempem w miarę stałym (nie interwały czy powtórzenia).
Chcę sprawdzić jak ma się codzienny pace/hr do tego optymalnego, w dłuższym okresie czasu (np na przestrzeni roku) i jaki jest trend. Jak się domyślasz chodzi o prześledzenie biegów z tempem w miarę stałym (nie interwały czy powtórzenia).
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No to, żeby prześledzić jak zmienia się ta relacja musisz obserwować a nie wymyślać wzór.
-
- Wyga
Tak, mogę już obserwować dla mojego HRR, VDOT i moich pace i idzie mi to sprawnie. Nie o tym chciałem jednak dyskutować, tylko uzyskać odpowiedź na pytanie jak w temacie.
Ale jak wyliczyć to dla zdefiniowanych przez użytkownika parametrów wejściowych, czy ktoś ma pojęcie jaka jest ogólna formuła? W excelu Danielsa jest to wyliczane, ale zanim stracę godzinę-dwie na przenalizowanie wszystkich zależności w komórkach, może ktoś po prostu już wie?
Może żeby było jaśniej, jeszcze raz na czym polega sprawa:
Na podstawie HR min, HR max, VDOT i Pace Daniels wyznacza optymalne HR - czyli jest na to jakaś ogólna formuła. Kalkulator na bieganie.pl również pokazuje tabelę intesywności (na podstawie dystansu, czasu i HR max). Moim celem jest poznanie tej formuły żeby zaimplemetować ją w aplikacji. Teraz skupmy się na przypadku biegania na tempo, nie na HR. Różnica między średnim HR z biegu dla danego tempa (np. 05:30 przy 145) a tym optymalnym HR dla tego samego tempa (np. 142) pozwala określić w pewnym stopniu efektywność/ekonomikę biegu (optymalnie powinno wyjść mi o 3 bpm mniej) (i tak, wiem że można to na wiele innych sposobów ale nie w tym rzecz). Domyślnie, z szeroko pojętym czasem, ta różnica powinna się zmieniać - HR podczas biegów powinien maleć (bo przecież poprawia sie forma, efektywność i ekonomika).
Aplikacja pokazywałaby obecny ratio: (avg HR obecnego biegu) - (HR optymalny). Wynik oczywiście jest sensowny na końcu biegu, gdy średnie HR i średnie pace się ostatecznie wyklarują. Jeśli wynik jest dodatni, performance mógłby być lepszy, jeśli ujemny - jest dobra forma.
Formułę można by również wykorzystać do stworzenia krzywej albo linii trendu np. w excelu - analizując pace i średni HR z każdego biegu na przestrzeni ostatnich 2 lat zobaczysz kiedy prezentowało się dobrą formę, a kiedy raczej nie.
Tak więc - znajdzie się ktoś z taką wiedzą? Szczególnie Adam Ty powinieneś wiedzieć
Ale jak wyliczyć to dla zdefiniowanych przez użytkownika parametrów wejściowych, czy ktoś ma pojęcie jaka jest ogólna formuła? W excelu Danielsa jest to wyliczane, ale zanim stracę godzinę-dwie na przenalizowanie wszystkich zależności w komórkach, może ktoś po prostu już wie?
Może żeby było jaśniej, jeszcze raz na czym polega sprawa:
Na podstawie HR min, HR max, VDOT i Pace Daniels wyznacza optymalne HR - czyli jest na to jakaś ogólna formuła. Kalkulator na bieganie.pl również pokazuje tabelę intesywności (na podstawie dystansu, czasu i HR max). Moim celem jest poznanie tej formuły żeby zaimplemetować ją w aplikacji. Teraz skupmy się na przypadku biegania na tempo, nie na HR. Różnica między średnim HR z biegu dla danego tempa (np. 05:30 przy 145) a tym optymalnym HR dla tego samego tempa (np. 142) pozwala określić w pewnym stopniu efektywność/ekonomikę biegu (optymalnie powinno wyjść mi o 3 bpm mniej) (i tak, wiem że można to na wiele innych sposobów ale nie w tym rzecz). Domyślnie, z szeroko pojętym czasem, ta różnica powinna się zmieniać - HR podczas biegów powinien maleć (bo przecież poprawia sie forma, efektywność i ekonomika).
Aplikacja pokazywałaby obecny ratio: (avg HR obecnego biegu) - (HR optymalny). Wynik oczywiście jest sensowny na końcu biegu, gdy średnie HR i średnie pace się ostatecznie wyklarują. Jeśli wynik jest dodatni, performance mógłby być lepszy, jeśli ujemny - jest dobra forma.
Formułę można by również wykorzystać do stworzenia krzywej albo linii trendu np. w excelu - analizując pace i średni HR z każdego biegu na przestrzeni ostatnich 2 lat zobaczysz kiedy prezentowało się dobrą formę, a kiedy raczej nie.
Tak więc - znajdzie się ktoś z taką wiedzą? Szczególnie Adam Ty powinieneś wiedzieć

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.

Ogólna zasada jest taka, że przyjęte jest, że około 12 minut maksymalnego wysiłku (nie mam teraz komputera, ale to jest nieco mniej niż 12) wykonuje się już na 100% Hrmax. I to implikuje resztę.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 50:17
Czyli biegnąc Coopera można poznać Hrmax, dobrze rozumiem?Adam Klein pisze: Ogólna zasada jest taka, że przyjęte jest, że około 12 minut maksymalnego wysiłku (nie mam teraz komputera, ale to jest nieco mniej niż 12) wykonuje się już na 100% Hrmax. I to implikuje resztę.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No właśnie nie bardzo, tzn może tak być na końcówce ale nie da się biec całych 12 minut z tętnem maksymalnym, a to zakłada wzór. Sprawa na dłuższą debatę.