Dylemat między Garminkami - 220 czy 225?

principino
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50:17
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chcę sobie sprawić zegarek z GPS, trochę pokopałem i te 2 mnie zainteresowały najbardziej. Kasa jaką mogę przeznaczyć to do 1200zł.
Czego oczekuje? Dokładnego pomiaru GPS - im bardziej precyzyjny tym lepiej, dobrego pomiaru pulsu(jeszcze z tego nie korzystałem, ale ufam, że niebawem zacznę, więc wydając tyle kasy chciałbym by ta funkcja działała fajnie). Dane podczas biegu jakie mnie interesują to czas biegu, czas odcinka, aktualne tempo, dystans przebyty, dystans lapa(opcjonalnie) no i wgląd na tętno, może to być zawarte na 2-3 kartach, ale fajnie gdyby można było łatwo przerzucać na następną kartę, bo wiadomo jak to w biegu ;D. Do tego bardzo zależy mi na sygnale wibracyjnym np. co 1km, dzwiękowy nie koniecznie aczkolwiek mile widziany ;] Możliwość przesłania treningu do endo. Zegarek ma być tylko i wyłącznie pod bieganie i codzienny użytek. Ogólnie bardziej skłaniam się do 220 ( 300zł różnicy) bo mam wrażenie, że zawiera wszystko czego chcę, ale z drugiej strony ciągnie mnie do 225, bo jest nowszy, więc pewnie soft, dokładność GPSu itp. jest na wyższym poziomie no i ten sprytniejszy pulsometr... Co myślicie?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

225 ma monitor dziennej aktywności i wirtualnego partnera. Ale ten jego pomiar tętna, jest na pewno gorszy niż w 220, poza tym, kilka miesięcy później już przeszli na inny typ czujnika.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Przeszli ale raczej ze względu opłat licencyjnych dla mio. Teraz maja swoj czujnik i sa niezalezni. Niemniej uważam że czujnik w zegarku jest slabym pomysłem.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
principino
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A powiedzcie mi czy jest opcja aktywności z wyłączonym HR w 225?
Bo to traktuje jako dodatek, nie zamierzam cały czas na tym bazować i uważam w sumie, że opcja na nadgarstku jest wygodna, a odchył od takiego klasycznego na pewno nie jest taki duży, by uniemożliwił trening w określonym zakresie tak sobie myślę.
Chociaż poza tym różnic na korzyść 225 nie zauważyłem w sumie jeszcze żadnych przeglądając specyfikację (kontrole snu itp. traktuje jako gadżet) ale z takich typowo użytecznych, chyba nie ma nic więcej ten zegarek. Mimo to skłaniam się ku niemu, bo na stronie która oferuje mi płatność ratalną, a na taką się decyduje mam tylko 100zł różnicy między 220HR, a 225.
principino
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

I powiedzcie mi jeszcze czy osłonka do 225 na pulsometr jest w zestawie czy ją dokupić trzeba? Bo widzę możliwość kupienia jej, ale nie wiem czy to w ramach wymiany starej, czy po prostu tego w ogole nie ma w zestawie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

principino pisze:A powiedzcie mi czy jest opcja aktywności z wyłączonym HR w 225?
Tak.

Nie wiem o jakiej osłonce potem mówisz.
Awatar użytkownika
zarazqa
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:11

Nieprzeczytany post

Osłonka jest w standardzie.

225 jest "grubszy" przez ta osłonkę.

W zeszły piątek przymierzałem kilka zegarków Garmina bo dokonywałem takiego samego wyboru. Najlepiej gdybyś przymierzył to co rozpatrujesz. Najłatwiej byłoby Ci wtedy podjąć decyzję. Mi ułatwiło.
This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name.

GarminConnect / Instagram
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lepiej zdeczko dopłacić do 230. To zdecydowanie lepszy zegarek. A z nadgarstka nie zmierzysz wszystkich parametrów, dodatkowo jak jest zimno / mokro to tracisz albo pomiar tętna, albo łatwy dostęp do zegarka
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem FR225, bo denerwuje mnie bieganie "w staniku", dlatego od dawna przymierzałem się do kupna zegarka z pomiarem HR w nadgarstku...po prostu jest to wygodniejsze, a że z drugiej strony i tak nie zależy mi na ultra dokladnym pomierze tętna (nie biegam na tętno, traktuję to tylko "informacyjnie", choćby by móc stwierdzić, czy się leniłem podczas biegu i czy potencjalnie w związku z tym mógłbym coś tam pobiec szybciej).
Wszystkie rzeczy o których pisał principino są dostępne w FR225, w szczególności interesujące Cię 2 definiowalne ekrany zawierające po 3 elementy (wszystko, co wymienileś jest dostępne...swoją drogą tempo chwilowe jest słabe, moim zdaniem lepiej sprawdza się średnie tempo danego odcinka...no chyba,że zdefiniujesz sobie "lap-a" na coś długiego).

--
Axe
principino
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ragozd pisze:Lepiej zdeczko dopłacić do 230. To zdecydowanie lepszy zegarek.
Trochę żałuje, że się nie przyjrzałem wcześniej temu 230, głównie ze względu na GLONASSa i Virtual Pacera(tutaj Adam pomyłka Ci się wkradła w poście wyżej, bo 225 wg. specyfikacji nie posiada tej funkcji), ale to nic, wierzę, że 225 którą już zamówiłem spełni moje wymogi ;D
axe pisze:po prostu jest to wygodniejsze, a że z drugiej strony i tak nie zależy mi na ultra dokladnym pomierze tętna (nie biegam na tętno, traktuję to tylko "informacyjnie", choćby by móc stwierdzić, czy się leniłem podczas biegu i czy potencjalnie w związku z tym mógłbym coś tam pobiec szybciej)
Dokładnie tak jak mówisz mam i ja ;D Na tętno chcę zerkacać sporadycznie o ile w ogóle, ewentualnie w chłodne dni jestem skłonny biegać bez włączania HR. Wygodniej mi bazować na tempie, a tętno może mi posłużyć do weryfikacji zakresów ewentualnie.
ryska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58:40

Nieprzeczytany post

ja z tych dwóch wybrałbym 230 HR.... ;)

225, 235 ma tą wadę, że zimą , jesienią nie zalozysz zegarka na rękaw bluzy...więc i tak trzeba kupić dodatkowy czujnik z pasem , zeby widzieć na bieżąco tętno.
principino
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak już wspomniałem tętno nie jest dla mnie priorytetem, i jestem w stanie sobie ten pomiar odpuścić w chłodne dni ;D
Wybrałem 225, bo wydaje mi się, że ma wszystko czego chcę na tę chwilę i pewnie ciut więcej. Jest zegarkiem nowym, także mam nadzieję, że trochę mi posłuży, do tego jak się okazało gdy go założyłem na rękę... strasznie mi się podoba jego wygląd ;D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ