Niedrogi i dobry zegarek sportowy z GPS

Muushuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej Kochani!

Poprawiam swój temat, żeby nie zakładać nowego :) Pytałam o opaskę sportową OBAND T2, jednak jak się okazało nie posiada ona GPS oraz współpracuje wyłącznie z aplikacją Fii, z której nie można eksportować w ogóle tras do innych aplikacji, typu Navime, czy Endomondo :)

I tutaj pytanie do Was - możecie polecić mi niedrogi, ale dobry sprzęt (opaska sportowa, zegarek - z naciskiem na zegarek), który posiada wbudowaną funkcję GPS i potrafiłby mi dokładnie zmierzyć przebytą trasę? :) Jestem laikiem w tej kwestii w związku z tym nie mam pojęcia, czego szukać :) Bardzo proszę Was o pomoc!

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 18 lis 2015, 14:09 przez Muushuu, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ta opaska nie ma GPS więc nie będzie mierzyła Tobie dystansu :)

Poszukaj jakiegoś najtańszego Garmina
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Muushuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie też to przed chwilką zweryfikowałam, także szukam dalej :)
Będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc i propozycje :)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Forerunner 10 - dostępny w różnych kolorach
http://www.eazymut.pl/nawigacja-sportow ... zarny.html

Jeśli chcesz mieć coś co porządnie zmierzy dystans to taniej będzie ciężko :/ no chyba że jakaś używka na allegro ale tylko z gwarancją :)

PB:
Muushuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super, dziękuję za odpowiedź! Miałam właśnie ten model na oku, może w końcu się skuszę :)
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tanich wchodzi jeszcze w rachubę Soleus, tylko tam chyba trzeba zgrywać aktywności za pośrednictwem Stravy. Najtańszy model jest za 299 zł.

https://trifit.pl/pl/c/SOLEUS/327

http://www.sklep-presto.pl/search.php?text=soleus
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Muushuu pisze: który posiada wbudowaną funkcję GPS i potrafiłby mi dokładnie zmierzyć przebytą trasę?
W mojej ocenie nie ma takich zegarków. Będzie to dystans mniej lub bardziej przybliżony. Mam 310xt - nie jest najtańszy na rynku ale kupując go na raty, 82zl x12m-cy nie zabiłem domowego budżetu. Jeżeli bierzesz pod uwagę fr10 to mozesz jeszcze pomysleć o m400 polar.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
zarazqa
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:11

Nieprzeczytany post

Zastanów się bardzo bardzo poważnie.

1. Jak długo będziesz biegać? ( nie chodzi o długość treningu tylko czy to inwestycja typu: biegam to kupię sobie jakiś zegarek. )
2. Będę biegać długo. ( przy takiej odpowiedzi najtańszy zegarek Cię nie zadowoli. )

Dlaczego piszę coś takiego:

Gdzieś tu jest temat w którym zadałem to prawie to samo pytanie. Plany zakupowe zaczynały się od Garmina FR 15. Potem dobrym wyborem wydawał się FR 225...obecnie zastanawiam się nad 920XT...chociaż pozostałe dwa droższe w ofercie to już bardzo blisko cenowo.
Co mną kieruje...nie chcę zmieniać zegarka za rok, dwa czy trzy lata. Wolę kupić z zapasem choćby obecnie część rzeczy mi się nie przydawała. Ale model to jeszcze muszę przemyśleć bo nadal nie jestem pewny. :D Na pewno nie jakiś najtańszy.

P.S. Garmina można w Polsce kupić z gwarancją na trzy lata więc pomyśl czy raty nie są dobrym pomysłem.
This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name.

GarminConnect / Instagram
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kup polara m400, bez paska za 300-350zł spokojnie kupisz używke na gwarancji. Zegarek jeśli chodzi o bieganie to funkcjonalnością praktycznie nie ustępuje topowemu modelowi v800. A urządzania typu Garmin fr15 to dno w porównaniu do niego, dopiero nad xt310 można by sie zastanowić ale tego próżno szukać w tej cenie na gwarancji.

m400 w relacji cena/jakość praktycznie nie ma konkurencji wśród nowych sprzętów
Muushuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam już sporo czasu i przyznam się szczerze, że moim głównym motywem zakupu zegarka z funkcją gps jest przerzucenie się z biegania z torebką/saszetką? (jestem szuplutka i drobna, standardowe opaski na rękę do telefonu po prostu spadają mi z ręki, brakuje mi na długości rzepa, stąd musiałam zainwestować w coś, co mogłam założyć w pasie) :)

No i cóż, chciałabym w końcu zainwestować w zegarek z gps :) Troszkę źle się określiłam - nie musi to być cudo techniki, mierzyć idealnie mojego dystansu i mieć wbudowanych milion udziwnień :)

Chodzi mi głównie o to, aby ten zegarek zmierzył mi przebytą trasę i abym mogła później ją zgrać i wrzucić do zestawienia w mojej aplikacji, której aktualnie używam (obecnie Navime) :)

Skłaniam się ku zegarkowi Garmin Forerunner 10 - myślicie, że jak na moje niewygórowane oczekiwania będzie to dobry sprzęt? :) Chciałam coś na dobry początek, zegarek, który ma dobre opinie i będzie mi służył w swej prostocie :) Zegarek, który technicznie dobrze się sprawdza i ludzie go sobie chwalą, a jednocześnie nie puści mnie z torbami :)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To będzie dobry wybór ale trzeba się też zastanowić czy np. za 3-4 miesiące nie stwierdzisz, że chciałbyś mieć jeszcze możliwość mierzenia pulsu i już jest problem bo z tym zegarkiem nie sparujesz żadnego paska od pulsometru (Chyba forerunner 15 ma tą możliwość ale trzeba by to sprawdzić) ale np. pomyślisz sobie, że fajnie byłoby pobiegać jakieś interwały albo wg jakiegoś planu biegowego i znów problem bo ten zegarek nie ma takich możliwości.

Zastanów się poważnie nad Polarem m400, możesz go na razie kupić bez paska HR, będzie taniej, a jak kiedyś stwierdzisz, że fajnie by go mieć to sobie dokupisz :) Poza tym, ten zegarek może służyć jako zegarek na co dzień, będzie przy tym mierzył Twoją aktywność - ilość kroków i motywował Cię do ruszenia 4 liter :) Będziesz chciała wykonać jakiś bardziej zaawansowany trening czy interwały to będziesz mogła do tego zegarka sobie taki wgrać lub ustawić :)

Podsumowując, trzeba sobie zadać pytanie, czego chcemy teraz i czy po jakimś czasie nie zacznie nam brakować pewnych funkcji. Ja na swoim przykładzie wiem, że warto pomęczyć się z telefonem dłużej i odłożyć więcej kasy by kupić zegarek lepszy, który nie okaże się po paru miesiącach użytkowania, że nie spełnia naszych oczekiwań :)

PB:
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

spens pisze:To będzie dobry wybór ale trzeba się też zastanowić czy np. za 3-4 miesiące nie stwierdzisz, że chciałbyś mieć jeszcze możliwość mierzenia pulsu i już jest problem bo z tym zegarkiem nie sparujesz żadnego paska od pulsometru (Chyba forerunner 15 ma tą możliwość ale trzeba by to sprawdzić) ale np. pomyślisz sobie, że fajnie byłoby pobiegać jakieś interwały albo wg jakiegoś planu biegowego i znów problem bo ten zegarek nie ma takich możliwości.
Tak, Garmin FR 15 ma możliwość pomiaru tętna. Natomiast co do interwałów to zarówno FR-10 jak i FR 15 da się ogarnąć jakieś tam proste interwały - funkcja bieg/chód, co prawda jedynie w funkcji czasu i jedynie co 30 sek. Ale dać da się :jatylko:
Polar M400 to jakby poziom wyżej i na pewno warto go rozważyć - kwestia budżetu jaki się chce przeznaczyć i różnicy w cenie tych zegarków.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W mojej ocenie, wszystkie interwały i wgrywanie treningów to wodotrysk. Sam biegam treningi które składają się z iluś tam elementów składowych i nigdy mi to nie było potrzebne. Oczywiście mogą być osoby które przykładają do tego wagę, ja uważam że funkcja zbędna. Tak samo wibra czy dźwięki. W mojej ocenie liczy się dobry gps, dobry pulsometr, sensowna obsługa z poziomu zegarka i komputera i żywotna bateria.

Jeżeli chcesz sobie kupić fr10 to go kup. Na pewno będzie dobrze służył początkującemu choć ja uważam że osoba która dopiero zaczyna powinna się trzymać od gpsu z daleka. Fr15 to z grubsza to samo, daje możliwość podpięcia pasa który zmierzy Ci puls.

m400 to jak zostało napisane parę postów wyżej, prawdopodobnie najlepszy wybór w tym segmencie cenowym.

Gdybym miał podpowiadać to kupowałbym w takiej kolejności:

m400
fr15
fr10

nowy m400 to koszt chyba460pln fr10 nieco poniżej 400 naprawdę dołozyłbym te 60-70pln ale to zrobiłbym ja. Ty zrób tak żebyś była zadowolona.
Muushuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

janekowalski pisze:Tak samo wibra czy dźwięki. W mojej ocenie liczy się dobry gps, dobry pulsometr, sensowna obsługa z poziomu zegarka i komputera i żywotna bateria.
Dokładnie jak wyżej, przy czym pulsometr jest raczej opcjonalny :)

I tutaj pojawia się pytanie z mojej strony, czy pod względem jakościowym lepsze zegarki tworzy firma Polar czy Garmin, na co zwracać uwagę? :)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 15:38 przez Muushuu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pulsometr masz opcjonalny (m400, fr15), pas sobie dokupisz lub nie, w zależności od potrzeby.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ