Czy znacie jakieś alternatywy dla treningowych butów biegowych typu Brooks Ravenna
- lekki pronator (jest korekcja ale mniejsza niż dla mocnego pronatora)
- długie wybiegania po asfalcie
- wysoki komfort i amortyzacja
http://brooks-running.pl/guidance/1986-ravenna-6.html#
Przy zmianie butów zastanawiam się czy nie spróbować teraz czegoś nowego, jakiejś innej marki, modelu, nie miałem dotąd butów innych niż Brooks. Niestety nie mam możliwości porównania w sklepie wielu butów różnych marek. Może ktoś z Was ma stopę lekko pronującą i poleci jakieś sprawdzone typy lub używał kiedyś Ravenny i będzie w stanie porównać ją do innych modeli w których teraz biega.
lekka pronacja - jakie alternatywy dla Brooks Ravenna
- tomhusky
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
O widzisz, polecić mogę Ci to co sam przymierzałem ponieważ jestem na etapie zakupu nowych butów a wymogi i założenia mam identyczne jak u Ciebie.
W sklepach po zbadaniu moich stóp i przymiarkach na placu boju pozostały u mnie:
W kolejności od faworyta: Brooks Ravenna 6, Asics Gel-Kayano 22, Nike Lunarglide 7, Adidas Revenge Boost 2
Brooks Ravenna 6 w których biegałeś są moim obecnym faworytem, czy możesz mi potwierdzić to co wydawało mi się podczas przymierzania a czego też szukam czyli lepszego wyprofilowania pod wysokie podbicie, czy takie jest w rzeczywistości? Wydawało mi się że takie właśnie mają może dzięki twardej wkładce w podeszwie po wewnętrznej stronie stopy a nie na całym spodzie tak jak u innych producentów.
W sklepach po zbadaniu moich stóp i przymiarkach na placu boju pozostały u mnie:
W kolejności od faworyta: Brooks Ravenna 6, Asics Gel-Kayano 22, Nike Lunarglide 7, Adidas Revenge Boost 2
Brooks Ravenna 6 w których biegałeś są moim obecnym faworytem, czy możesz mi potwierdzić to co wydawało mi się podczas przymierzania a czego też szukam czyli lepszego wyprofilowania pod wysokie podbicie, czy takie jest w rzeczywistości? Wydawało mi się że takie właśnie mają może dzięki twardej wkładce w podeszwie po wewnętrznej stronie stopy a nie na całym spodzie tak jak u innych producentów.
-
- Wyga
jeśli chodzi o dopasowanie do stopy to każdy ma inną, ja mam normalne podbicie i generalnie standardową budowę stopy. Mam 5-tki, podeszwa ta sama co w 6, zmienili tylko trochę cholewkę. Są w sumie ok, nie mogę powiedzieć, że coś szczególnego jest nie tak. Jak są nowe to mięciusieńkie że hej. No ale nowe z pełnym zakresem amortyzacji to one będą tylko przez kilkanaście tygodni...
Mierzyłem Asiscs nimbus, ale tam jakoś inaczej rozchodzi się energia, jakby były wypełnione płynem. Nie wiem czy to dobrze czy źle, inaczej amortyzują niż Brooksy które mają supermiękką piankię.
Zastanawiam się jeszcze nad Brooks Transcend - droższy odpowiednik Ravenny. Może ktoś taki ma?
Mierzyłem Asiscs nimbus, ale tam jakoś inaczej rozchodzi się energia, jakby były wypełnione płynem. Nie wiem czy to dobrze czy źle, inaczej amortyzują niż Brooksy które mają supermiękką piankię.
Zastanawiam się jeszcze nad Brooks Transcend - droższy odpowiednik Ravenny. Może ktoś taki ma?
5k-22'
10k-45'
21k-1:44'
10k-45'
21k-1:44'
-
- Wyga
jakby ktos potrzebował to znalazłem model jakiego szukałem i okazał się nim asics kayano. Pasuje jak ulał do kryteriów jakie podałem na wstępie. Jest bardziej miękki od brooks i ma szerszą podeszwę, obie cechy podnoszą wygodę używania.
W jednym ze sklepów poradzono mi także, że dobrze używać 2 różnych par butów na zmianę, żeby stopa nie pracowała cały czas w ten sam sposób w jednym i tym samym położeniu. Zacząłem tak robić i wydaje się to być dobra opcja.
W jednym ze sklepów poradzono mi także, że dobrze używać 2 różnych par butów na zmianę, żeby stopa nie pracowała cały czas w ten sam sposób w jednym i tym samym położeniu. Zacząłem tak robić i wydaje się to być dobra opcja.