Jaki zegarek z GPSem na początek
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Biegam już ponad 3 lata ze zwykłym zegarkiem. Pomyślałem o zakupie nowego zegarka z GPSem. Nie znam się nic a nic na takim sprzęcie. Moglibyście powiedzieć na co patrzeć, na jakie funkcje, jakie firmy omijać z daleka. Jestem teraz w USA i chciałbym przeznaczyć jakieś 200-250 usd. Nie musi być jakiś wypasiony, najnowszy sprzęt. I czy są firmy które będą świadczyć gwarancję na zakupiony w USA towar na terenie Polski.
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Teraz to nie taka prosta sprawa ja tez sam " zglupialem ".
Mam Garmina 605 ,ale cyferki sa tak male , ze podczas szybkiego biegu nie widze
po ile lece! Myslalem o czys nowym ale niestety ile zegarkow tyle + i -.
Jednak przy wyboze trzeba sie kierowac 1. wskazaniam GPS (jego dokladosc i czas reakcji
standard w nowych to 5s ale co to oznacza: co 5s masz weryfikacje tempa
)
2. Latwosc obslugi (niby prozaiczna sprawa -duzo by mowic).
Jak mam cos teraz kupowac do zwyklego biegania (treningu ) to:
1.Duze cyferki i przejrzystosc
2.Latwosc obslugi
3.Dokladny GPS ( nie jakies tam mapy , czy traking, wybor sateltow, wirtualny runner itp)
4.Trening interalowy
5.Sygnaly dzwiekowe i count down
i to wszystko . Niestety
Mam Garmina 605 ,ale cyferki sa tak male , ze podczas szybkiego biegu nie widze
po ile lece! Myslalem o czys nowym ale niestety ile zegarkow tyle + i -.
Jednak przy wyboze trzeba sie kierowac 1. wskazaniam GPS (jego dokladosc i czas reakcji
standard w nowych to 5s ale co to oznacza: co 5s masz weryfikacje tempa

2. Latwosc obslugi (niby prozaiczna sprawa -duzo by mowic).
Jak mam cos teraz kupowac do zwyklego biegania (treningu ) to:
1.Duze cyferki i przejrzystosc
2.Latwosc obslugi
3.Dokladny GPS ( nie jakies tam mapy , czy traking, wybor sateltow, wirtualny runner itp)
4.Trening interalowy
5.Sygnaly dzwiekowe i count down
i to wszystko . Niestety

- sochers
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:12
A czego oczekujesz od zegarka?
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Liderami na rynku są garmi i polar. Za te pieniądze dostaniesz garmina orerunnera 220 albo polar m400. Ten pierwszy moim zdaniem lepszy, a droższy chhyba niewiele. Jak jest z gwarancją nie wiem.
Krzysiek
- Juannita
- Stary Wyga
Ja na pierwszy ogień wybrałam Garmina Forerunner 15. Ma mało opcji, co jak dla mnie jest zaletą, gdyż i tak pewnie bym z połowy nie umiała ustawić. Ale tobie, jako facetowi, radziłabym kupić coś, co ma jeszcze interwały i inne wodotryskiskarżyski pisze:Witam. Biegam już ponad 3 lata ze zwykłym zegarkiem. Pomyślałem o zakupie nowego zegarka z GPSem. Nie znam się nic a nic na takim sprzęcie. Moglibyście powiedzieć na co patrzeć, na jakie funkcje, jakie firmy omijać z daleka. Jestem teraz w USA i chciałbym przeznaczyć jakieś 200-250 usd. Nie musi być jakiś wypasiony, najnowszy sprzęt. I czy są firmy które będą świadczyć gwarancję na zakupiony w USA towar na terenie Polski.

-
- Dyskutant
Tu właśnie jest problem, bo zwyczajnie nie wiem czego oczekiwać od zegarka, bo się na nich kompletnie nie znam. Chcę ogólnie by był dobry GPS i zapisywał dokładnie pokonane trasy. Ale to potrafi pewno większość zegarków. Na Amazonie widzę że np Garmin 220 jest za 199 dolarów (swoją drogą to cena w PL nie wiele się różni). Ale też jest 910XT za 235 dolarów. Polara M400 mam za 150 usd. Zegarek chciałbym kupić raz i dobrze. Czyli by pobiegać z nim te co najmniej 3 lata, odkrywać jego funkcję i nie żałować za parę miesięcy że mogłem dołożyć parę złotych i mieć potrzebne funkcje.sochers pisze:A czego oczekujesz od zegarka?
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Kontakt:
Jeśli jeżdzisz na rowerze i/lub pływasz to 910xt będzie super wyborem.
Jeśli nie, to także. Ale jeśli tylko bieganie to rozważ też FR620 z HRM Run. Cena podobna pewnie, a kilka fajnych danych na temat biegu dostaniesz.
Oczywiście te przykłady tylko, jeśli górna granica wydatku to kasa, którą chcesz wydać. Bo do samego pomiaru dystansu, tempa i tętna można kupić taniej dobry zegarek. Choćby wspomniane FR 220 albo Polara m400. Z tym, że te zegarki znam tylko z opinii innych.
Jeśli nie, to także. Ale jeśli tylko bieganie to rozważ też FR620 z HRM Run. Cena podobna pewnie, a kilka fajnych danych na temat biegu dostaniesz.
Oczywiście te przykłady tylko, jeśli górna granica wydatku to kasa, którą chcesz wydać. Bo do samego pomiaru dystansu, tempa i tętna można kupić taniej dobry zegarek. Choćby wspomniane FR 220 albo Polara m400. Z tym, że te zegarki znam tylko z opinii innych.
-
- Zaprawiony W Bojach
Polar M400 ma najlepszy stosunek Cena/Jakość, Garminy 10/15 są beznadziejne w stosunku do niego. m400 można wyrwać używkę 250-350zł
nówkę 450-600zł . Prawie rok z nim trenowałem i bardzo chwale, teraz mam v800
nówkę 450-600zł . Prawie rok z nim trenowałem i bardzo chwale, teraz mam v800
-
- Wyga
Jeśli chcesz mieć bezproblemowy serwis gwarancyjny to tylko Garmin. Polar robi fochy w stylu "kupuj tylko u autoryzowanych sprzedawców Polara, a nie będziesz mieć problemów z gwarancją". Jeśli przywieziesz z USA to nie wiem jak Cie potraktują - litościwie czy pokażą środkowy palec i każą płacic za serwis. Poza tym mimo wszystkich słabości i niedoróbek Garmin jest znacznie lepszy od konkurencji. Ładnie narysowany ślad na mapce to nie wszystko. Jeśli możesz kupić nowy 910xt za 235$ to się nie zastanawiaj i bierz, chyba że zależy Ci na analizie biegu, wtedy lepszym wyborem byłby fr 620. 620 nie należy jednak do najbardziej udanych modeli, wiele osób miało z nim mnóstwo problemów. Ale z Garminami już tak jest. 

-
- Dyskutant
Nie będzie mi potrzebny zegarek do jazdy na rowerze. A gdybyście porównywali Garmina 220 z Polarem 400 to jakie są różnicę. W Polsce Polara można kupić nowego z gwarancją za 400 zł. Garmin 220 będzie kosztował mnie 300 zł drożej. Możecie powiedzieć jakie są plusy jednego nad drugim.
-
- Zaprawiony W Bojach
220 ok, tylko że 300zl drozej to już mozna szukac uzywek suunto ambit 2 lub polara v800 które sa moim zdaniem lepsze od 220. Wszystko zalezy od ceny, m400 400zl a 300 zl wiecej to prawie dwa m400 [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]
-
- Zaprawiony W Bojach
nie jest dużo lepszy aczkolwiek ma kilka plusów:Czemu uważasz, że v800 jest lepsze od m400? Jeśli tylko do biegania to m400 jest lepszym zegarkiem.
+Vibra
+Heart Touch który jest bardzo przydatny jak się biega w nocy
+Stukniecie w ekran (pierdoła)
+Barometr - jak ktoś biega po górach to na pewno się przydaje bo jednak m400 często rysuje wysokość słabo lub zaczyna od pozycji 0 (mimo "gps ok")
+stan regeneracji
+running index z uwzględnieniem wysokości
+bateria
+nie ma szacowanego czasu ukończenia ale ma tempo startowe
+możliwość pokazywania rezerw tętna
+jakość wykonania>przepaść
?nie wiem ale gdzieś czytałem że więcej informacji podaje z footpoda oraz ma test skoczności ale nie mogę zweryfikować bo takiego jeszcze nie nabyłem
a plusy dla m400 ...hmm agps i cena, z tym że m400 z AGPS i tak w podobnym czasie łapie fixa co v800 ale często bez wysokości którą 800ka bierze z barometru
Co jak co, ale bateria, vibra, barometr oraz HeartTouch to dla mnie duże plusy
- kliniasty
- Wyga
śmigam po górach już ponad 3 lata i dopiero teraz zastanawiam się poważnie nad zakupem zegarka. Powiem wprost- wybór był tylko jeden m400 Dlaczego?? Rozsądek przede wszystkim!! Cena do jakości jest nie do podważenia . Żaden producent tego nie daje.
Żeby zegarek zaspokoił moje ultraskie potrzeby musiałbym wydać z 2 tyś. Nigdy w życiu .
Gadżety na drugim miejscu...albo i na ostatnim. Dlatego Polar jest racjonalnym wyborem
Żeby zegarek zaspokoił moje ultraskie potrzeby musiałbym wydać z 2 tyś. Nigdy w życiu .
Gadżety na drugim miejscu...albo i na ostatnim. Dlatego Polar jest racjonalnym wyborem
Świat jest za duży, żeby być małym...
-
- Zaprawiony W Bojach
ja dałem niecałe 800zł za v800 z tym że u mnie funkcje rowerowe wchodzą jeszcze w rachubę których m400 nie posiada (kadencja i czujnik prędkości)