Jakie wybrać skarpety kompresyjne ?
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam ,
Biegam już ponad 1.5 roku 3x w tyg. kompletuje sobie cały czas strój no i przyszedł czas na skarpety kompresyjne takie do 100 zł. Co polecicie koledzy i koleżanki.
Biegam już ponad 1.5 roku 3x w tyg. kompletuje sobie cały czas strój no i przyszedł czas na skarpety kompresyjne takie do 100 zł. Co polecicie koledzy i koleżanki.
NEVER GIVE UP
- sochers
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:12
Skarpety czy opaski? Z dużych znanych firm ciężko będzie chyba, ja wziąłem opaski CEPa, rozważając jeszcze Compressport. Do CEPa przekonało mnie to, ze były w Intersporcie, a że akurat Visa robiła na Orlenie promocję -20% za zakup kartą, to kupiłem za 124 PLN
Znajomy poleca JOMA, zmieścisz się w budżecie, ale mało popularne są.
A opaski wziąłem, bo mają mocniejszą kompresję niż skarpety, zresztą nie byłem pewien czy mi skarpeta podpasuje, a tak swoja sprawdzona skarpeta + opaska = 100% zadowolenia :
)
Mam nadzieję, że pomogłem.

A opaski wziąłem, bo mają mocniejszą kompresję niż skarpety, zresztą nie byłem pewien czy mi skarpeta podpasuje, a tak swoja sprawdzona skarpeta + opaska = 100% zadowolenia :

BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
- pepek
- Stary Wyga
Opaski CEP. Dlaczego opaski? Bo unikniesz przetarć w butach i dłużej Ci posłużą. Dlaczego CEP. Bo uważam, że są najlepsze. Co prawda drogie, ale lepiej zainwestować w jakość i prawdziwe właściwości kompresyjne niż w zwykłe skarpety obciskające za kilkadziesiąt zł.
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
A no właśnie o to chodzi z CEPa to w sklep biegacza mi polecał gość opaski jak i również skarpety teraz już się zimniej robi to pasuje mi mięśnie trzymać w stabilizacji. A mam pytanie bo prócz skarpet chce zakupić opaski stabilizujące kolano bo bóle mam straszne chce to jakoś zniwelować by mieć komfort biegania w dalszym ciągu.
EDIT:
Koledzy koleżanki na razie zakupiłem coś takiego http://www.decathlon.pl/opaski-uciskowe ... 25558.html
EDIT:
Koledzy koleżanki na razie zakupiłem coś takiego http://www.decathlon.pl/opaski-uciskowe ... 25558.html
NEVER GIVE UP
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
Biegam w skarpetach ze Sportsdirect. Kiedyś próbowałem, bo cena miła bardzo i mam już chyba 4 pary...Oczywiście apostołowie kompresji spod znaku CEP/Compressport uśmieją się, bo pewnie żadne tańsze skarpety nie podają parametrów ucisku, a a tym bardziej go nie różnicują...no ale gdy kupowałem relacja ceny była 1:5...Spróbowałem i jestem zadowolony. Mam duże łydki od kosza, bieganie w ucisku sprawiało, że mniej je zakwaszałem, a przynajmniej nie łapały mnie skurcze. Poza tym...ma się takie subiektywne odczucie, że łydka jest zwarta, nie lata...obojętnie, czy uciska ją CEP pewnie, czy tańszy odpowiednik...No i uciskana jest łydka,nie kieszeń...jak na razie...
P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
-
- Wyga
czy miałeś możliwośc porównana opasek CEP z analogicznymi opaskami Compressport? Jeśli tak to w czym CEP są lepsze/gorsze?pepek pisze:Opaski CEP. Dlaczego opaski? Bo unikniesz przetarć w butach i dłużej Ci posłużą. Dlaczego CEP. Bo uważam, że są najlepsze. Co prawda drogie, ale lepiej zainwestować w jakość i prawdziwe właściwości kompresyjne niż w zwykłe skarpety obciskające za kilkadziesiąt zł.
5k-22'
10k-45'
21k-1:44'
10k-45'
21k-1:44'
- lukglo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:47
- Życiówka w maratonie: 3:53:17
Ja gdy już doszedłem do wyboru pomiędzy compressport a cep wybrałem... wg mnie ładniejsze. Obie firmy używają kompresji medycznej, posiadają rozmiary przez co można bez problemu dobrać pod swoją łydkę.
- pepek
- Stary Wyga
Biegałem tylko w CEP-ach. A że w 100% mi odpowiadały więc nie szukałem innych. Bo po co zmieniać kiedy coś jest dobre:)Crom pisze:czy miałeś możliwośc porównana opasek CEP z analogicznymi opaskami Compressport? Jeśli tak to w czym CEP są lepsze/gorsze?pepek pisze:Opaski CEP. Dlaczego opaski? Bo unikniesz przetarć w butach i dłużej Ci posłużą. Dlaczego CEP. Bo uważam, że są najlepsze. Co prawda drogie, ale lepiej zainwestować w jakość i prawdziwe właściwości kompresyjne niż w zwykłe skarpety obciskające za kilkadziesiąt zł.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Compressport R2 udało mi się podrzeć przy zakładaniu, gdy po wielu praniach stały się słabsze. CEPy moim zdaniem mniej uciskają, ale są trwalsze i zdecydowanie ładniejsze.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47 min
sochers pisze:Skarpety czy opaski? Z dużych znanych firm ciężko będzie chyba, ja wziąłem opaski CEPa, rozważając jeszcze Compressport. Do CEPa przekonało mnie to, ze były w Intersporcie, a że akurat Visa robiła na Orlenie promocję -20% za zakup kartą, to kupiłem za 124 PLNZnajomy poleca JOMA, zmieścisz się w budżecie, ale mało popularne są.
A opaski wziąłem, bo mają mocniejszą kompresję niż skarpety, zresztą nie byłem pewien czy mi skarpeta podpasuje, a tak swoja sprawdzona skarpeta + opaska = 100% zadowolenia :)
Witam mam podobny dylemat ponieważ nie wiem czy zdecydować się na opaski czy skarpety CEPa. Jeśli chodzi o opaski to nie wiem czy będą podtrzymywały ahillesa tak dobrze jak skarpety, z drugiej strony mam dość spore łydki bo 44 cm w obwodzie i nie wiem czy jak wezmę skarpety czy stopki w skarpetach nie będą za duże? Ktoś może coś poradzić?
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W przypadku Achillesa to bierz skarpety. Jeśli chodzi o dużą łydka i dopasowanie to akurat w przypadku Compressport powinieneś lepiej dopasować gdyż tam mierzysz łydki i stopę wiec suma sumarum masz więcej rozmiarów - lacznie 11.
- konradmichon
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44:18
Witam wszystkich. Mam takie pytanie. Od ok. roku podczas biegu odczuwam tępy ból w dolnej części łydki. Po ok 2-3 tygodniowej przerwie w bieganiu następuje poprawa, lecz podczas wznowienia treningu przy zwiększeniu obciążenia treningowego ból powraca. Czy po zastosowaniu opasek kompresyjnych na łydkę aby utrzymać mięsień bardziej w zwarciu jest szansa, że ból nie powróci. Pozdrawiam.
- Nessi
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 47,48
- Kontakt:
To może być wynikiem tego, że źle stawiasz stopę, tak zwanie ucieka Ci kostka do wewnątrz i mięsień brzuchaty łydki bierze się za stabilizacje tego, a nie może i się spina. Proponuje wybrać się do fizjo, kompresja pomaga w stabilizacji stopy ale potrzeba ćwiczeń by to poprawić:)
- fitnonstop
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1:01:16
Trochę reklamy wprowadzę do mojej wypowiedzi. Z uwagi na fakt rozpoczęcia sprzedaży wyspecjalizowanej wyłącznie w odzieży kompresyjnej napiszę tak.
CEP vs Compressport - na pierwszy rzut oka dwa różne materiały. Compressport - jest jakby bardziej leginsopodobny. W przypadku CEP'a 2.0 z wyglądu przypomina on bardziej typowe skarpetki. Model Ultralight już jakby mniej, choć też "plecionka" jest taka bardziej tradycyjna. Choć zapewne to tylko kwestia czysto wizualna.
Co do ucisku obaj producenci uciskaja mocno. CEP jakby ciut więcej w okolicach kostki, gdyż opaska jest bardziej zwężona w tej części aniżeli Compressport.
Wygląd. Compressport przy analogicznym rozmiarze jest średnio o 3 cm szerszy i dłuższy aniżeli CEP, który wydaje się być, na pierwszy rzut oka, adresowany do dzieci.
Samo zakładanie - Compressport przy zakładaniu stawia lekkie problemy, jest to jednak nic w porównaniu z tym jak zakłada się CEP'a. Tam trzeba się mocno nagimnastykować aby je założyć.
I na koniec dwie rzeczy. Biegam w Compressportach, gdyż wygodniej mi się je zakłada i były kupione jako pierwsze, więc się muszą zużyć. Druga rzecz, chyba zasłużyłem na linka
www.compressnonstop.pl - gdyby kogoś reklama raziła, piszcie, usuniemy.
CEP vs Compressport - na pierwszy rzut oka dwa różne materiały. Compressport - jest jakby bardziej leginsopodobny. W przypadku CEP'a 2.0 z wyglądu przypomina on bardziej typowe skarpetki. Model Ultralight już jakby mniej, choć też "plecionka" jest taka bardziej tradycyjna. Choć zapewne to tylko kwestia czysto wizualna.
Co do ucisku obaj producenci uciskaja mocno. CEP jakby ciut więcej w okolicach kostki, gdyż opaska jest bardziej zwężona w tej części aniżeli Compressport.
Wygląd. Compressport przy analogicznym rozmiarze jest średnio o 3 cm szerszy i dłuższy aniżeli CEP, który wydaje się być, na pierwszy rzut oka, adresowany do dzieci.
Samo zakładanie - Compressport przy zakładaniu stawia lekkie problemy, jest to jednak nic w porównaniu z tym jak zakłada się CEP'a. Tam trzeba się mocno nagimnastykować aby je założyć.
I na koniec dwie rzeczy. Biegam w Compressportach, gdyż wygodniej mi się je zakłada i były kupione jako pierwsze, więc się muszą zużyć. Druga rzecz, chyba zasłużyłem na linka

Mój blog o bieganiu, czyli fitnonstop.pl - zapraszam