Który wybrać? Garmin vs Suunto.

Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44.46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiem, wiem wiele napisano już w temacie ale interesuję mnie konkretna rada. Chcę zainwestować w lepszy zegarek z GPS i mój wybór ograniczyłem, po wielu godzinach analiz, do dwóch modeli, a mianowicie Suunto Ambit 3 i Garmin Fenix 3. Portale porównawcze stanowcze wyżej oceniają Garmina ale proszę o opinie praktyków. Wiem, że każda sroka/pliszka swój ogon chwali ale interesują mnie oceny i opinie obiektywne. Ideałem byłoby dowiedzieć się więcej od kogoś z Was kto miał możliwość używania obu modeli.
Zegarek będzie mi służył głównie do treningów biegowych, różnego rodzaju, zawodów biegowych, pływania i pewnie na codzień jako dodatek do luźnego ubioru :) GPS i pulsometr wymagane!
A może aż tak wysoka półka dla amatora to przesada?
Polara proszę nie rekomendować- nie jestem zainteresowany.
Pozdrawiam
“Ból jest stanem przejściowym. Duma pozostaje na zawsze.”
Obrazek
PKO
PIRAT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fenix3 tylko teoretycznie ma GPS - działa do dupy. Jak już kupisz i nie zdążysz oddać to będziesz zachwalał, że zegarek fajnie wygląda i dobrze się konfiguruje co jest prawdą :)

http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy porównanie GPSów. Ambit3 prawie najlepszy, garmin 920xt co ma chipy gps prawie idento jak fenix daaaaleko w tyle...

Proponuję się jeszcze wstrzymać i poczekać co pokaże Ambit4, ponoć ma być jeszcze w tym roku (puls z nadgarstka to by było coś!)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zagadaj z Qba Krause, testowal F3, a prywatnie uzywa A3.

Sam jako uzytkownika A2 (prawie to samo co A3 tylko bez kilku bajerow) uwazam, ze jest to bardzo dobry zegarek. Da sie nawet biegac na tempie chwilowym z gps jak ktos lubi. Dosc spora mozliwosc konfiguracji (niestety glownie przez strone www). Z minusow to nie wgrasz na niego kobylastych interwalow. Trzeba miec je w glowie i sterowac recznie. Mi akurat to pasuje, inni lubia jak zegarek prowadzi ich za raczke. Jeszcze brak wibry. Mysle, ze faktycznie moglaby sie czasem przydac, ale idzie bez niej zyc ;)

Jesli mialbym wybrac to wybralbym A3 ale to glownie w zwiazku z tym, ze mam bardzo dobre doswiadczenia z modelem A2. Natomiast garmin... Na 100% ma bardzo dobry serwis ;)
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wykres bardzo stary, nie wiem jak Feniks3 którego tu nie widzac nawet jeszcze, ale od tamtego czasu Garmin dla 920XT zrobił przynajmniej kilka uaktualnień - każde znacząco poprawiało ślad GPS, więc zakładam że i Feniks nie stoi w miejscu.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PIRAT pisze:Fenix3 tylko teoretycznie ma GPS - działa do dupy. Jak już kupisz i nie zdążysz oddać to będziesz zachwalał, że zegarek fajnie wygląda i dobrze się konfiguruje co jest prawdą :)

http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy porównanie GPSów. Ambit3 prawie najlepszy, garmin 920xt co ma chipy gps prawie idento jak fenix daaaaleko w tyle...

Proponuję się jeszcze wstrzymać i poczekać co pokaże Ambit4, ponoć ma być jeszcze w tym roku (puls z nadgarstka to by było coś!)

Podałeś stare dane porównawcze gdzie nawet nie ma na liscie fenixa 3...

Miałem dwa ambity 2 , fenixa 2, 920 a teraz fenixa 3 i nie zamieniłbym go na żaden inny.

Rzetelny test ale nie bierz wszystkiego do siebie, obecnie ślad GPS jest po aktualizacjach o wiele, wiele dokładniejszy >> http://www.goultra.pl/garmin-fenix3-vs-suunto-ambit3/
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Super link dałeś! Dzięki :) Ale dalej wybór nie jest łatwy pewnie na lewej Suunto a na prawej Garmin ;)
Obrazek
himek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podobnie jak Kuczi - mam doswiadczenie w "posiadaniu" tych zegarkow.
Miałem 3 Fenixy1, Ambita2, Polara v800. Ambita2 sapphire zamienilem na V800 bo przeszkadzal mi brak vibry i sposob ustalenia(lub jego brak) - treningu interwalowego. Rok uzywalem V800 - w porownaniu do Ambita2 slad i jakos GPS jak dla mnie - prawie identyczna a w tym tescie to jakas przepasc. Teraz mam Fenixa3 a nie chcialem go kupic zaraz po premierze bo wiedzialem, ze garmin bedzie potrzebowal roku zeby wyprostowac soft. Udalo sie to dzieki beta-testerom, ktorzy zaplacili za zagarek.

Obecnie slad w Fenix3, tempo z FP, HR - jest porownywalne z V800. Mam kilka biegow za soba w obu zegarkach jednoczesnie. Zdecydowalem ze F3 u mnie zostaje a V800 idzie pod mlotek. Jakosc identyczna ale szafir, wyglad i uchyt triathlonowy powoduja ze doplacilem do Fenixa3 i rezygnuje z V800. Tyle - nie ma co hejtowac - jak dla mnie w tym momencie Fenix3 to dobry, dzialajacy zegarek - i do tego nie wyglada jak casio z melodyjkami :)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2015, 11:39 przez himek, łącznie zmieniany 1 raz.
Run Forrest, run!!!
PIRAT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:

Podałeś stare dane porównawcze gdzie nawet nie ma na liscie fenixa 3...

Miałem dwa ambity 2 , fenixa 2, 920 a teraz fenixa 3 i nie zamieniłbym go na żaden inny.

Rzetelny test ale nie bierz wszystkiego do siebie, obecnie ślad GPS jest po aktualizacjach o wiele, wiele dokładniejszy >> http://www.goultra.pl/garmin-fenix3-vs-suunto-ambit3/
Dane są cały czas aktualizowane i dodawane nowe zegarki.

Nie ma Fenixa3 bo po prostu gość który robi te testy go nie kupił i nie przetestował.

Ja Fenixa 3 testowałem 3 tyg. temu i jak dla mnie to tragedia.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadza się, co jakiś czas zerkam na tę stronę i pojawiają się nowe zegarki lub przetestowane zmieniają pozycję w tabeli.
Fenix 2 jest "z tyłu za murzynami" :oczko:
Co łączy a co dzieli Fenixa 2 i Fenixa 3 nie umiem powiedzieć ale skoro dwójka ma tak słaby GPS, a o to w gruncie rzeczy chodzi w zegarku z pomiarem dystansu, to Fenix 3 musiałby być całkowicie nową konstrukcją z nowymi podzespołami a nie odświeżeniem z kilkoma dodatkami w sofcie.
Ale skoro kogoś interesuje Fenix 3 to na pewno odrobił prasówkę i wie jakie są różnice z poprzednikiem i czy warto się nim interesować.

Swoją drogą sam footpod wypadł najlepiej w tej tabeli pokonując V800 nieznacznie ale jednak. Zastanawia mnie dlaczego footpod parametrów dokładności, poprawności, precyzji i powtarzalności nie ma wyższych skoro jest na szczycie tabeli.
Od ideału dzieli go jednak trochę tyle tylko, że nic lepszego nie istnieje, no może poza sprzętem wojskowym :taktak:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Co łączy a co dzieli Fenixa 2 i Fenixa 3 nie umiem powiedzieć ale skoro dwójka ma tak słaby GPS, a o to w gruncie rzeczy chodzi w zegarku z pomiarem dystansu, to Fenix 3 musiałby być całkowicie nową konstrukcją z nowymi podzespołami a nie odświeżeniem z kilkoma dodatkami w sofcie.
Bo tak jest. Jest to nowa konstrukcja z innym chipsetem, inną anteną i dodatkowo z systemem glonass. Są to dwa inne zegarki.
PIRAT pisze:Nie ma Fenixa3 bo po prostu gość który robi te testy go nie kupił i nie przetestował.
To po co wrzucać stronę z mylnymi danymi ?
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PIRAT pisze:Ja Fenixa 3 testowałem 3 tyg. temu i jak dla mnie to tragedia.
Wczorajszy trening. Kompas off, glonass on, zapis oszczędnie

https://connect.garmin.com/modern/activity/915434561

Nawet widac kiedy biegłem lewa a kiedy prawą strona jezdni.
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki kuczi! Swietnie to wygląda :) z footpadem zasuwałeś?
Obrazek
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:Dzięki kuczi! Swietnie to wygląda :) z footpadem zasuwałeś?
Bez, stwierdziłem ze na chwilę obecną nie ma sensu .
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Obrazek
Faktycznie, strasznie nieprecyzyjny ten Fenix2. Biegać się z nim nie da, spalić na stosie! 3 pętle i dobicie do pełnych 15 (trochę ponad, bo do domu trochę dalej już jest)
I tak jest na 90% treningów. Na pozostałych 10% pomiar skacze o maksymalnie 0,03km na tej pętli. Najczęściej pomiar wynosi 4,85 i taką wartość dla tej pętli przyjmuję za jej realną długość.
Mam footpoda ale nie używam go prawie w ogóle - nie widzę sensu martwienia się tym czy łapie mi tempo z footpoda czy z gps, czy mi się nie odepnie od sznurówek, czy nie trafię nogą w jakiś badyl i nie zepsuję... Szkoda mi na to nerwów, wolę mieć "wielką kaszanę" na pomiarze. Rzędu 30 metrów :)
Naprawdę podziwiam osoby, które się gotują na dodanie czy odjęcie 50m na treningu i w tym celu kupują footpody czy latają z miarkami żeby zmierzyć sobie swoją ulubioną trasę. Jak bym się miał stresować takimi rzeczami, to już bym sobie dawno w łeb strzelił:)
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
kprzemo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:54
Życiówka w maratonie: 03:43:05

Nieprzeczytany post

Mam Ambita 3 Peak z HR od roku. Przez ten czas dokładnie 1 raz zdarzyło się, że po kilkunastu minutach treningu złapał zawieszkę i dopiero po jakimś losowym ponaciskaniu przycisków się wyłączył i włączył. Był to trening zaraz po aktualizacji, więc podejrzewam, że miało to związek z nią. Nie zawiódł mnie poza tym podczas żadnego innego startu czy treningu niezależnie od warunków. Dokładność jak dla mnie w świetna, ale ja nie sprawdzam czy zegarek na 10 km pokazał 20m mniej. Jednak nigdy nie miałem sytaucji abym na sprawdzonej trasie czy podczas zawodów pokazał wynik odbiegający od rzeczywistości. A z ciekawostek biegłem ostatnio Bieg 7 Dolin i na mecie zegarek pokazał 100 km i 5 metrów :) Nawet tempo chwilowe jak dla mnie reaguję dość szybko i precyzyjnie - ale tutaj też czy biegnę 4:43 na treningu czy 4:47 nie robi dla amatora takiej różnicy. I tak staram się raczej patrzeć na zegarek co 1km i wtedy wiem jakim czasem ten km pokonałem. Więc jeśli chodzi o niezawodność i dokładność daję 5/5.
Często też z nim pływam - ładnie liczy długości basenów i ewentualne czasy odpoczynku. Style rozpoznaje prawie dobrze (ale to dlatego że moje style są słabe).
Korzystałem z tras przy niektórych zawodach górskich i treningach w nieznanym terenie (trasy treningów tworzyłem na endomondo i importowałem w Movescount). Działa prawidłowo.

Komunikacja - wiem że apka na Androida działa słabo, ale Android i mnogość urządzeń z nim tworzy ten problem. Na iPhonie apka działa cudnie. Treningi zrzucają się same jak wrócę do domu i położę zegarek niedaleko telefonu. Wszystkie ustawienia zegarka (w tym treningi interwałowe) robię z poziomu telefonu. Do kompa podłączam go tylko podczas ładowania.

Zegarek ma wszystko czego potrzebuję i jeszcze mnie nie zawiódł. Właśnie ilość postów z problemami o Garminach pomogła mi w podjęciu decyzji o wyborze Suunto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ