Najtańszy zegarek z GPS

Awatar użytkownika
qkis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szanowni,

Wiem, że tematów tyczących się zegarków i pulsometrów jest na forum tysiąc, ale zanim mnie zbesztacie i odeślecie do wyszukiwarki proszę o doczytanie tematu do końca.

A temat dotyczy najtańszych dostępnych na rynku zegarków dla biegaczy. Ale po kolei...

Biegam od 3 miesięcy. Bieganie wciągnęło mnie na tyle, że ubrałem się w buty do biegania Adidasa, spodenki, kilka koszulek technicznych. Ostatnio zakupiłem bluzę i ciepłe, długie leginsy na chłodne dni. Biegam regularnie, nie odpuszczam żadnego wyznaczonego treningu, a największą frajdę sprawia mi analizowanie wyników w Endomondo. No i właśnie... biegam ze smartfonem w dłoni. Zaczyna mi to jednak bardzo przeszkadzać gdyż trzymanie telefonu w trakcie godzinnego biegu jest bardzo niewygodne. Próbowałem biegać z opaską na ramię, ale jest to chyba jeszcze bardziej niewygodne niż trzymanie telefonu w dłoni. Poza tym utrudnia monitoring parametrów biegu.

Dlatego właśnie pomyślałem o zegarku biegowym. To czego oczekuję od takiego sprzętu to poza podstawowymi funkcjami pomiaru czasu, dystansu i tempa to pełna kompatybilność z Endomondo. Chciałbym po skończonym treningu zgrać go na komputer/smartfona i cieszyć się analizą w Endo jak robię to teraz :)

Niestety budżet mam mocno ograniczony. Powiem wręcz, że zakup zegarka to wedlug mojej żony "wymysł". Dlatego obracam się wśród najtańszych, dostępnych na rynku sprzętów:

1. Geonaute Onemove 50 - cena 220zł
http://www.decathlon.pl/zegarek-gps-onm ... 01689.html
Najtańszy na rynku zegarek z GPS. Niestety bez możliwości transferu danych na komputer

2. Geonaute Onemove 200 - cena 349/399zł
http://www.decathlon.pl/zegarek-gps-onm ... 01828.html
Ma wszystko czego oczekuję, a w droższej opcji występuje z pasem do pomiaru tętna.

3. Garmin Forerunner 10 - cena 394zl
http://garmin.sklep.pl/pl/garmin-foreru ... 39-03.html
Uznana marka. Zegarek ma wszystko czego chcę poza pomiarem tętna. W chwili obecnej nie jest to dla mnie najważniesze, ale zakładam że z czasem będzie mi zależało również i na pomiarze tego parametru.

Proszę o podpowiedź na który zegarek warto się zdecydować. Czy każdy z nich umozliwi mi przesłanie treningu do Endomondo?? Doradźcie, gdyż wydając 400zł na zegarek do biegania być może znajdzie się jeszcze stówka żeby dołożyć do czegoś lepszego o ile byłoby warto. Analizowałem jedynie te najtańsze opcje więc za wszelkie podpowiedzi będę wdzieczny.

Zegarek musi być nowy gdyż jestem zmuszony wziąć go na 3-4 raty.
PKO
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

qkis pisze:3. Garmin Forerunner 10 - cena 394zl
http://garmin.sklep.pl/pl/garmin-foreru ... 39-03.html
Uznana marka. Zegarek ma wszystko czego chcę poza pomiarem tętna. W chwili obecnej nie jest to dla mnie najważniesze, ale zakładam że z czasem będzie mi zależało również i na pomiarze tego parametru.
Ciut wyższy model czyli Garmin FR 15 zawiera w zestawie pasek do mierzenia tętna. No ale niestety będzie trochę droższy :ech:
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pobiegaj jeszcze trochę z telefonem i odłóż kasę na lepszy sprzęt. Uwierz mi, że jak kupisz teraz najtańszy zegarek na raty, to zanim go spłacisz okaże się, że np brakuje w nim funkcji interwałów a chciałbyś się biegowo rozwijać i poprawiać swoje czasy. Moim zdaniem kupno najtanszego zegarka na rynku ma się nijak, lepiej biegać z telefonem ;) Te decathlonowe to odrazu odradzam. Wybierz coś z polara lub garmina ale tutaj trzeba mieć te 5-6 setek :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieganie z telefonem w ręce to głupi pomysł. Jak nie pasuje tobie opaska na ramię to może coś takiego >> https://www.decathlon.pl/saszetka-na-sm ... 97581.html

Poza tym nie musisz patrzeć cały czas w telefon, podłącz sobie słuchawki i włącz trenera, ustaw co jaki dystans ma cię informować i o czym np. dystans, czas, tempo itd

Ja tak biegałem rok czasu i dopiero po takim okresie, po przebiegnieciu ponad 1000km sprecyzowałem swoje oczekiwania co do zegarka a i przez ten czas trochę odłożyłem kasy i kupiłem to co chciałem ;)

PB:
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Można rozwijac się biegowo bez funkcji interwałów, lepiej samemu włączać 'lap' wtedy kiedy trzeba
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
rba555
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z przedmówcami. Też jestem początkujący, też biegam z telefonem w ręku. Cieszy mnie nadchodzącą jesień i możliwość wrzucenia tel do kieszeni bluzy/kurtki. Przez ten okres odlożę na zegarek który będzie spełniał moje wymagania nie teraz ale również za rok-trzy
MRM87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

spens pisze:Bieganie z telefonem w ręce to głupi pomysł. Jak nie pasuje tobie opaska na ramię to może coś takiego >> https://www.decathlon.pl/saszetka-na-sm ... 97581.html

Poza tym nie musisz patrzeć cały czas w telefon, podłącz sobie słuchawki i włącz trenera, ustaw co jaki dystans ma cię informować i o czym np. dystans, czas, tempo itd

Ja tak biegałem rok czasu i dopiero po takim okresie, po przebiegnieciu ponad 1000km sprecyzowałem swoje oczekiwania co do zegarka a i przez ten czas trochę odłożyłem kasy i kupiłem to co chciałem ;)
Potwierdzam ta saszetka jest całkiem fajna i praktyczna. sam z nią biegam i jestem z niej zadowolony :)
Awatar użytkownika
qkis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Macie racje. Wstrzymam się jeszcze chwilę z zakupem. Być może uda się wsykrobać na tego Garmina 15 (można kupić bez opcjonalnego pasa do mierzenia tętna za 534zł). Powiedzcie jeszcze proszę czy z tego modelu można zgrać trening do Endomondo czy można go tylko podejrzeć w aplikacji Garmin Connect??
krzysieksp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystkie treningi z Garmin Connect możesz zsynchronizować z Endomondo
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z każdego garmina da się :) wystarczy w endomondo połączyć konto z Garmin Connect i po zgraniu treningu na portal garmina automatycznie zostanie wysłany do endo :)

PB:
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za 550 kupisz Polar M400(z pasem HR) , który jest zdecydowanie lepszą maszyną niż odgrzewany kotlet Garmina.
ulficzek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49
Życiówka w maratonie: 1,54

Nieprzeczytany post

Przedmówcy mają racje . Ja tak się przyzwyczaiłem do tego zbierania ze juz 6 lat biegam z telefonem :-)
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

A ja tak się przyzwyczaiłem do biegania z telefonem w ręce, że teraz mając zegarek dalej biegam z telefonem.
Raz na jakiś czas jak go nie zabiorę, to jakoś dziwnie mi się biegnie :hahaha:
40+ na karku
Strava
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Ja, mając podobny problem, kupiłem w decu opaskę na ramię ale z tych mniejszych i zapinam ją na wysokości nadgarstka. Co prawda jest jeszcze trochę za luźna (chyba dorobię sobie tam jakieś zapięcie) ale jest całkiem przyzwoicie. Jest szybki dostęp do parametrów treningu - nie trzeba szukać na ramieniu. Oczywiście, że wolałbym zegarek, ale z drugiej strony 500 zł po drodze nie chodzi - wolę to wydać na buty w przyszłym sezonie.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się ze od Fr15 będzie lepszy m400. Zona ms fr15 i jest na dzis taki se. m400 ma chyba więcej ficzerow.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ