To pisałem Ci już. W moich, ciuranych w najgorszych szumowinach, pierwsze ślady dziur pojawiły się po 130-150km. Teraz 700 na blacie i wiele się nie zmieniło. But trzyma się kupy ale wygląda to nieestetycznie. Łatki u szewca jak zacznie się coś dziać. Ja wiem, oldschool, zwłaszcza w butach za 4 czy 5 stówek.
- sznurówki słabo trzymają - można wiązać na trzy razy:
Ja wiążę na dwa razy. W Inov-8 sznurówki są dosyć długie więc można resztę schować pomiędzy język a pierwsze "sznurówkowe poprzeczki". (nie wiem za bardzo jak to opisać:/)
Mniej więcej widać to na tym zdjęciu tyle, że te buty mają jakąś specjalną uprząż.
- wkładka wędruje do tyłu;
- lekka niepewność stopy podczas zbiegów (to dyskusyjne w sumie);
Kolega najprawdopodobniej ma za małą stopę do tego buta. Niech sobie dokupi dodatkową wkładkę 3mm i wstawi. Na szerokość w bucie zostanie tyle samo miejsca ale na wysokość będzie 3mm mniej. Trzymanie znacznie się poprawi. Przerabiałem;)
sklepnapieraj.pl pisze:
Czyszczenie
Zawsze najłatwiej jest rzucić brudne buty w kąt i zostawić tam aż do następnego użycia. W ten sposób jednak skraca się ich żywot. Regularne czyszczenie usuwa różne drobne okruchy błota lub kamyków, które gnieżdżą się wewnątrz i wywołują powiększone tarcie między warstwami materiału buta, Twoimi skarpetami, nie wspominając już o stopach. Po każdym „brudnym użyciu” wyciągnij wkładkę, wypłucz but na zewnątrz i wewnątrz strumieniem wody. Zostaw buty do wyschnięcia. Nie staraj się ich suszyć na grzejniku, ponieważ przyspieszasz w ten sposób zużycie podeszwy wewnętrznej i cholewki.
No i ja się stosuję do:
Po każdym „brudnym użyciu” wyciągnij wkładkę, wypłucz but na zewnątrz i wewnątrz strumieniem wody. Zostaw buty do wyschnięcia. Nie staraj się ich suszyć na grzejniku, ponieważ przyspieszasz w ten sposób zużycie podeszwy wewnętrznej i cholewki.
ale mam kilka par więc mają czas na porządne wyschnięcie.