Polar m400 vs Garmin 210
-
Maupka022
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
Sprawa dosyć prosta. Chciałbym kupić zegarek GPS/puls który posłuży tylko do treningów bieganie/rower ew. basen. Nie potrzebuję wodotrysków, najważniejszy jest rzetelny pomiar dystansu, tempa, sensowna bateria i podświetlenie.
I tu mam opcję kupić:
-Polar m400 za 640
-Garmin FR 210 za 500
Którą opcję polecacie?
Sprawa dosyć prosta. Chciałbym kupić zegarek GPS/puls który posłuży tylko do treningów bieganie/rower ew. basen. Nie potrzebuję wodotrysków, najważniejszy jest rzetelny pomiar dystansu, tempa, sensowna bateria i podświetlenie.
I tu mam opcję kupić:
-Polar m400 za 640
-Garmin FR 210 za 500
Którą opcję polecacie?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Mialem fr210, a zona ma polara i wybralbym chyba polara, ale ze wzgledu na wodotryski wlasnie, a w zasadzie jeden wodotrysk czyli zrzucanie treningow za pomoca smartphona na polarflow. Rzecz przydatna glownie na wyjazdach ale czasem ulatwia zycie.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

No mimo wszyatko bralbym polara bo jest sporo nowszy. 210 to juz dosyc stary zegarek. Oba maja paski polaczone z koperta, ale ponoc w przypadku polara naprawa pogwarancyjna jest dosc tania. U garmina mija sie z celem bo jest kosmicznie droga.
-
Mario82
- Wyga

- Życiówka na 10k: 44:44
Pasek polara nie jest połączony z koperta, można go normalnie wymieniać. Wymiana w serwisie 60 zł, jest to na stronie sportkonsulting wyszczególnione w cenniku jak inne naprawy pogwarancyjne http://www.sportkonsulting.pl/pl/pomoc/ ... wisu-polar jest to serwis oficjalny polara.
Wydaje mi się ze jak chodzi o GPS oba zachowują się podobnie, garmin jak i polar, ale poza GPS garmin nie ma już nic. Polar ma za to te wodotryski, jak dzienna aktywność, prowadzona całodobowo, analiza snu, synchronizacja treningów z telefonem, niedługo wyświetlanie sms i innych powiadomień z telefonu na zegarku poprzez Bluetooth itp itd. Polar ma jeszcze wady, ale soft jest aktualizowany i poprawiane są ie tylko błędy, ale są też dodawane nowe funkcje.
Wydaje mi się ze jak chodzi o GPS oba zachowują się podobnie, garmin jak i polar, ale poza GPS garmin nie ma już nic. Polar ma za to te wodotryski, jak dzienna aktywność, prowadzona całodobowo, analiza snu, synchronizacja treningów z telefonem, niedługo wyświetlanie sms i innych powiadomień z telefonu na zegarku poprzez Bluetooth itp itd. Polar ma jeszcze wady, ale soft jest aktualizowany i poprawiane są ie tylko błędy, ale są też dodawane nowe funkcje.
-
LukeDNB
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
Co z tego że konstrukcja nowa, jak porty ładowania padają jak muchy. A jak zegarka nie zapinasz tak, żeby odcinać dopływ krwi to pasek spokojnie swoje 4-5 lat wytrzyma.
Ale fakt, m400 w użyciu jest całkiem fajny:)
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
-
darekc1
- Zaprawiony W Bojach

Jeżeli sie uzytkuje zgodnie z instrukcja to nic nie pada , a jeśli ktos podłącza pod kompa zegarek z wilgotnym gniazdem usb to nie dziwne ze pada port . Czasami warto przeczytac instrukcję ze zrozumieniem i uniknąć błędów.LukeDNB pisze:Co z tego że konstrukcja nowa, jak porty ładowania padają jak muchy. A jak zegarka nie zapinasz tak, żeby odcinać dopływ krwi to pasek spokojnie swoje 4-5 lat wytrzyma.
-
LukeDNB
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
Miałem go tylko przez 2 tygodnie, ale port to była pierwsza rzecz na jaką zwróciłem uwagę. Jest po prostu słabo zlokalizowany, a i samo wykonanie nie powala. Styki są zdecydowanie lepszym wyjściem
5km - 19:46 (atest)
-
beny2000
- Rozgrzewający Się

- Życiówka w maratonie: 3,44
Moim zdaniem to wszystko poszlo w jakas zla strone.
Mam juz drugiego Garmina. Pierwszy FR60 (rozlecial sie pasek na gwarancji) po 2 wymianach na ten sam model (nie dzialal ant+) Dostalem fr70. Fajnie
tyle ze po nieco ponad dwoch latach wczoraj pekl pasek (mysle ze z winy temperatury) i teraz co?
Pulsometr dziala, krokomierz dziala, wszystko fajnie tyle, ze nie moge zalozyc zegarka na reke. Paska nie mozna wymienic, trzeba kupic nowy zegarek. Szczerze, nie chce juz pulsometru Garmina. Z kolei jak widze te pulsometry z GPSem (moze i fajnie) ale ja chce krokomierz. Nie mam potrzeby wyznaczania codziennej trasy bieganej w kolko GPSem, chce znac predkosc i dystans (krokomierz mi wystarcza).
Na boga zrobcie pulsometr dla normalnych biegaczy. Z wymienna bateria i paskiem. Nic wiecej.
Niby mam inny rewelacyjny Sunnto T6c, ale tam krokomierz jest wielkosc buta i nie dziala z nowymi pasami, a stary jest niewygodny.
Zabrzmi to jak narzekanie emeryta, ale ja uwazam ze dzisiejsze nowosci sa dla gadzeciarzy nie dla biegaczy.
Mam juz drugiego Garmina. Pierwszy FR60 (rozlecial sie pasek na gwarancji) po 2 wymianach na ten sam model (nie dzialal ant+) Dostalem fr70. Fajnie
Pulsometr dziala, krokomierz dziala, wszystko fajnie tyle, ze nie moge zalozyc zegarka na reke. Paska nie mozna wymienic, trzeba kupic nowy zegarek. Szczerze, nie chce juz pulsometru Garmina. Z kolei jak widze te pulsometry z GPSem (moze i fajnie) ale ja chce krokomierz. Nie mam potrzeby wyznaczania codziennej trasy bieganej w kolko GPSem, chce znac predkosc i dystans (krokomierz mi wystarcza).
Na boga zrobcie pulsometr dla normalnych biegaczy. Z wymienna bateria i paskiem. Nic wiecej.
Niby mam inny rewelacyjny Sunnto T6c, ale tam krokomierz jest wielkosc buta i nie dziala z nowymi pasami, a stary jest niewygodny.
Zabrzmi to jak narzekanie emeryta, ale ja uwazam ze dzisiejsze nowosci sa dla gadzeciarzy nie dla biegaczy.
-
bjj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:46
Mam Garmina 210 i nie polecam. Po 2,5 roku używania tylko na treningach pękł pasek w kilku miejscach. Wymiana paska z obudową w serwisie Garmina 450zł
Czyli jakiś skandal bo dopłacając 49 zł kupiłem Polara M400 i w razie czego w serwisie wymiana paska to 60zł. Różnica kolosalna. Garmina już nigdy nie kupię. Ktoś może powiedzieć ,że widziałem ,że pasek jest niewymienialny w Garminie ,ale przecież nie spodziewałem się ,że jest z tak tandetnego materiału ,że może popękać bez powodu. W zwykłych zegarkach elektronicznych np. Casio paski wytrzymują bez problemu 10 lat i więcej ciągłego noszenia więc nie spodziewałem się ,że Garmin może wypuścić takie g..... Jeżeli zdecydowali się wyprodukować zegarek z paskiem zespolonym z obudową to powinno być to wykonane z porządnego materiału. Jeżeli tak nie jest to przynajmniej cena wymiany paska powinna być normalna a nie prawie taka jak cena Polara M400. W tej sytuacji mam w pełni sprawnego Garmina 210 którego nie mogę nosić
Podziękowania dla firmy Garmin
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46