Buty poraz pierwszy

mati8201
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakiś czas już biegam i przyszedł czas na zakup butów
jakie były by najlepsze dla mnie tzn
1. wzrost 182 cm - waga 88 kg
2. biegam 3-4 razy w tygodniu po ok 5km w czasie 4,3 min na km
3 stopa naturalna
4. biegam wyłącznie po asfalcie
5. cena do 250 zł jakby było niewiel wiecej tez bedzie

myslałem o asics nawet mierzyłem ale prosze o pomoc jaki model byscie polecili
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Sprzedawca o wzrost raczej nie będzie pytał. Za to z pewnością zapyta o rozmiar stopy.

Np. Asics Gel Pulse. Przyzwoicie amortyzowane, w miarę trwałe. Starszy model kupiłem ostatnio za jakieś dwie stówy.
Aktualnie trzeci miesiąc męczę Asics DS Trainer 18. Też nieźle się trzymają, szacuję że do dwóch tysięcy kilometrów powinny spokojnie dotrwać.

Niewiele biegasz, więc jeśli prawidłowo dobierzesz rozmiar (zarówno na długość jak i szerokość) i odpowiednio zasznurujesz buty, to zdecydowana większość modeli dostępnych na rynku może cię usatysfakcjonować.

Na forum ludzie często polecają taniutkie buty Ekiden (Kalenji). Nigdy w nich nie biegałem, ale to też jakaś opcja.

Jeśli nie jesteś bardzo zdesperowany na zakupy w sieci, to proponuję żebyś kupił w sklepie stacjonarnym. I nie oszczędzaj czasu na przymierzanie. Jeśli na początku coś uwiera, to z dużym prawdopodobieństwem później może być gorzej. Jeśli kiedyś zachce Ci się biegać nieco więcej, to pamiętaj że stopa podczas biegu puchnie. Warto uwzględnić ten fakt wybierając rozmiar.
Awatar użytkownika
Grzes_PL
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Poczytaj sobie artykuł na blogu Pawła Matysiaka http://www.pawelbiega.pl/asics-czyli-ru ... lad-butow/
mati8201
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje troszkę mi sie wyjaśniło i chyba pójdę w strone PULSE
rufuz

Nieprzeczytany post

a najlepiej idź do jakiegoś sklepu gdzie maja stacjonarna bieżnie. Założysz buty potruchtasz trochę i zobaczysz .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ