Wybór butów. :)

arikos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hejże ho !

Czy mógłby mi ktoś doradzić w wyborze butów ? Wiem, wiem, przewijało się mnóstwo tematów dotyczących wyboru butów, ale po przeczytaniu niektórych wątków, nadal mam mieszane uczucia. Zaznaczę, iż dopiero jestem początkującym biegaczem. Jak do tej pory biegałem w normalnych butach, ale jednak zbyt ciężkie są, zero amortyzacji, a to przekładało się na to, iż bolały mnie mięśnie w łydkach. Dużo grałem w piłkę, tak więc forma jaka taka jest, ale teraz chce się przerzucić na bieganie, no i pojawił się problem z wyborem butów. Ba, jeszcze jak zacząłem czytać, iż są różne rodzaje stóp, jak zobaczyłem, że jest masa butów na rynku tak złapałem się za głowię, bo jak tu wybrać dobrego buta. Głowię się i głowię. Pojechałem do sklepu przymierzyłem nike lunarglide 6. Babeczka mówi, że do lekkiej pronacji będą ok. Fajne buciki, miękkie, dobrze siedzą na nodze, no ale czy to dobry wybór, tego nie wiem. :lalala: Czy faktycznie, należy kierować się tą pronacją itd. czy jest to chwyt marketingowych ? Koleżanka poleciła mi nike free run 5.0. Hmm, co do biegania to ustaliłem sobie poprzeczkę, iż będzie to z 5 razy w tygodniu po jakieś 6 km na początek. Ważę ok 62 kg, wzrost 168 cm, biegać mam zamiar po asfalcie. Do wydania mam 250 zł. Doradzicie coś ? :)
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Daj sobie spokój z pronacją, supinacją itd. Kup sobie buty takie żeby były dla Ciebie wygodne i miały jak najmniej systemów i wszelakich stabilizatorów w sobie. Jeśli odpowiadają Ci free to śmiało je bierz.Przy Twojej wadzę amortyzacja jest praktycznie zbędna.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja bym nie brał Nike Free na początek jako głównych butów, żeby się ew. problemami z rozcięgnami nie zniechęcać ;)
Go Hard Or Go Home
arikos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oki. A jakie buty warto przymierzyć. ? :)
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Popieram WojtekM, Nike Free są genialne aaaale chyba nie jako pierwsze buty ani nie jako jedyne w stajni.

To już może będzie nudne z mojej strony ale skoro jesteś lekki to zobacz sobie Puma Faas 300v1, ewentualnie v2. Stary model i owszem ale w tej branży nowsze niestety nie oznacza lepsze:/ Są tanie, bez żadnego wsparcia dla pronatorów, supinatorów czy innych wynalazków. Świetne buty z genialnym stosunkiem cena/jakość.

viewtopic.php?f=38&t=48168&p=802756#p802756
arikos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tylko z tego co czytam, to buty do biegania na śródstopie, a moje nogi póki co padają na pięty. Hmm, może faktycznie wezmę te Lunarglide 6 i będzie ok. :) Póki co jeszcze szukam po forach opinii na temat różnych butów, może znajdę coś jeszcze lepsze w podobnej cenie. :) Dzięki za dotychczasowe informacje, chłopaki.
tom_80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50 min

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:ja bym nie brał Nike Free na początek jako głównych butów, żeby się ew. problemami z rozcięgnami nie zniechęcać ;)
Faktycznie się zgadzam. Na początek chyba w sam raz... Jak pierwszy raz wyszedłem biegać to pamiętam, że w zwykłych sportowych po prostu. Po 2 tygodniach niestety to odczułem... Polecam się zaopatrzyć. Buty to podstawa na początek, nie ma co... :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ