Wkładki do butów

andrzejg
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 0:48:45
Życiówka w maratonie: 4:12:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potrzebuję porady doświadczonych kolegów.

Lekko ponad rok temu kupiłem buty Nike Flyknit Lunar 2 i jestem z nich bardzo zadowolony. Od tego czasu przebiegłem w nich około 1000 km.
Wizualny stan butów jest można powiedzieć idealny - żadnych przetarć, pekniętych szwów itp. Jedyny objaw, który mi przeszkadza to to, że od jakiegoś czasu robi mi się odcisk na czubku środkowego u lewej nogi. Na początku takie coś mi się nie robiło.

Teraz zastanawiam się czy:
Wymiana wkładek może pomóc i wyeliminuje mój problem ?
Jeżeli wymiana wkładek to na normalne czy może zrobić wkładki na zamówienie, dopasowane do stopy ?

Od razu dodam, że buty są większe niż rozmiar, który noszę na codzień i nie obcierają mnie wogóle. Nacisk na czubek palca odczuwam w trakcie biegu, tak jakby stopa przesuwała się do przodu, a buta nie da się zawiązać mocniej.
Moje wyniki:
10km - 48:57
21km - 01:47:37
42km - 4:12:25

Mój blog: http://www.zbiegiem.pl
PKO
fido83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:55
Życiówka w maratonie: 4:09:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W pewnym momencie trenowania miałem podobnie. Mimo że nie zmieniłem obuwia nagle na czubku drugiego palca stopy (u mnie najdłuższym) pojawił się pęcherz. Problemem okazał się syndrom tzw palca młotkowatego. Podczas biegu palec nienaturalnie podkulał się dociskając czubkiem do podeszwy. Upewnij się, że na tym nie polega Twój problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ