Buty dla początkującego biegacza

kacperq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć. Jestem dość początkującym biegaczem (biegam prawie codziennie od dwóch tygodni, po 6-7km), w związku z czym poszukuje odpowiednich dla siebie butów. Póki co korzystam z jakiegoś szajsu za 50zł i mam tego serdecznie dosyć ;) Mogę wydać maksymalnie 200zł, ale jeśli w tej cenie nie ma nic wartego uwagi to proszę o poinformowanie mnie o tym ;) Od butów oczekuje przede wszystkim wygody oraz dobrej amortyzacji, bo w obecnych butach po prostu bolą mnie nogi. Z góry dzięki!

A teraz coś o mnie:
85kg
175cm wzrostu

Nie da się ukryć że biegam głównie po to by zrzucić kilka kilogramów.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nogi Cię bolą może nie od butów a od "biegam prawie codziennie"?
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przejdz na 3 razy w tygodniu na poczatku , a prawie codziennie zostaw na później. Buty za 200 / 250 zł przy wyprzedażach mozna wyrwac naprawde dobre.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Przychylam się do tego co napisali poprzednicy. Buty nie rozwiążą problemu a może stać się taka sytuacja, że nasilą się bóle po wymianie butów.

A jeśli chodzi o wymianę butów to za 200 zł jest spory wybór. Ja od siebie polecałbym kupić coś taniego. Następnie pobiegać, zobaczyć czy spodoba Ci się zabawa z bieganiem, poczytać na temat obuwia biegowego i samemu zaobserwować czego potrzebujesz.
kacperq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tzn. biegłem wczoraj i strasznie zaczęła mnie boleć lewa noga, ale w dzisiejszym biegu już wszystko było ok. Co nie zmienia faktu że obecne buty są strasznie niewygodne, także muszę kupić nowe "na gwałt".

@krzys1001
Jakby nie było biegam już te 2 tygodnie i póki co mi się to podoba ;) Przestać nie przestanę, bo za cel postawiłem sobie zrzucić kilka kg także te buty są naprawdę niezbędne.

//
Co myślicie o Adidas Performance Revenge Boost 2? Mogę je dostać poniżej 200zł, akurat jest fajna promocja, niby przecena z 450 :)
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przymierz i zobacz jak leza na nogach , ten sam but dwoch biegaczy i różne odczucia. Najwazniejsze żebyś poczuł sie w nich wygodnie, nic na siłę , jeżeli sprzedawca bedzie wciskać tłumacząc ze sie do pasują, potrzeba czasu na ułożenie die stopy to tskie dobie daruj. Ja biegam w adidas response boost i jestem zadowolony.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Martinez_H pisze:Polecam buty nike, jak narazie najlepiej biega mi się w butach z tej firmy. W outletach można zaleźć w przystępnej cenie dobre modele.
Cenna rada :oczko:
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Martinez_H:
Mnie od czasu do czasu w wyniku biegania długich dystansów w "butach Nike" złaziły paznokcie. Dlatego ich nie polecam.

Pazury nie złażą mi natomiast od:
- "butów Asics"
- "butów Salomon"
- "butów Merrell"
- "butów Vibram"
W związku z tym powyższe mogę polecić.
Jussi24
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

polecam buty pumy spokojnie do 200 zł coś znajdziesz. Właśnie do biegania. Ostatnio sobie kupiłam i są bardzo fajne.
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzisz musisz sam przymierzyc bo takie polecanie butow jest bez sensu ,ilu biegaczy tyle opini. Poprzedniczka poleca pumy ja natomiast po przygodzie z faasami 500 nigdy wiecej nie zainteresuję sie pumami , kazda stopa jest inna.
kacperq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam za późną odpowiedź, zapomniałem o tym temacie.

Więc tak: buty będę zamawiać na pewno przez internet, bo w moim mieście nie ma żadnych sklepów w których mógłbym kupić takowe obuwie (co prawda jest jeden, ale ceny w nim zaczynają się od 400zł wzwyż).

Mam trzy typy: Adidas Performance Revenge Boost 2, Adidas Performance ADIZERO FEATHER oraz Adidas Performance QUESTAR BOOST - co myślicie o tych butach? Pierwsze są z amortyzacją, a trzecie zapewniają "lekkość", jakkolwiek to brzmi, trzecie również amortyzacja. Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za ciężki jesteś na adizero, pierwsze i trzecie mają mało boosta w podeszwie, nie zamawiaj butów bez przymierzania.
SuperBari1168
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkim błędem jest rozpoczynanie biegania w starych butach albo w butach zupełnie do tego nie przystosowanych (jak tzw. tenisówki, trampki itp.). Bieganie w nieodpowiednich butach często powoduje bóle i przemęczenie stóp. Może tez być główną przyczyną urazów (nie tylko samych stóp, ale także kręgosłupa i stawów).
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SuperBari1168 pisze:Wielkim błędem jest rozpoczynanie biegania w starych butach albo w butach zupełnie do tego nie przystosowanych (jak tzw. tenisówki, trampki itp.). Bieganie w nieodpowiednich butach często powoduje bóle i przemęczenie stóp. Może tez być główną przyczyną urazów (nie tylko samych stóp, ale także kręgosłupa i stawów).
Czemu nie można w starych butach albo w trampkach?
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Martinez_H:
Mnie od czasu do czasu w wyniku biegania długich dystansów w "butach Nike" złaziły paznokcie. Dlatego ich nie polecam.

.
niebywała teoria... :) godna popularyzacji i rozpropagowania.

Jedyny problem jest w tym, że mnie w Nike nic ne złazi, a w Asics tak - i jaki z tego wniosek?

Może źle dobrany rozmiar?.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ