Docierać sieciówki, czy kupować nowe?

Sverc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na forum

Jestem dość świeżym adeptem biegania (biegam regularnie od miesiąca), jednak z racji niezłej pozycji wyjściowej (byłem ogólnie w dość dobrej formie) w miare szybko łamałem swoje kolejne limity. Zaczynałem od 3km, potem 5,7, a ostatnio już ponad 10km.

Biegam w zwykłych decathlonowskich kalenji za 40zł pt."Będą dobre na początek", które kiedyś zakupiłem :]

No i tu pytanie, czy je docierać (wszak nie biegam długo), czy jednak rozglądać się za czymś porządniejszym, aby z racji dystansów nie nabawić się jakichś kontuzji stawów.

Biegam (albo raczej planuję) 3/4 w tygodniu po twardej nawierzchni (bruk, asfalt) dystanse 8-10km i od czasu do czasu trochę więcej w celu poznawania własnych limitów. Jakimś tam celem, w bliżej nieokreślonej przyszłości, byłby również pół-maraton :)

Waga 79kg przy naturalnej budowie ciała.

Cenowo raczej nie chciałbym szaleć, ale mógłbym sobie pozwolić na wydatek rzędu koło 200zł-250zł (studencka bida:D).

Słyszałem, że niezłym butem jest Puma Faas 500 v2, a je można już dostać za 200zł na allegro.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Puma Faas 500 to fajne buty.
2. Kalenji, które teraz masz to tez fajne buty.
3. Za stawy, kontuzje itd. odpowiedzialna jest sprawność aparatu ruchu.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

A moze Diadora , przypadkiem kuplem Diadora N21001 SnrC53 za nieco 120zl , i dawno nie mialem tak fajnego buta na nodze , powinny wystarczyc na poczatek mozna je kupic w sieci sklepow SportsDirect.
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

to się nazywa: włożyć kij w mrowisko :echech:
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sverc pisze:... (biegam regularnie od miesiąca)... Zaczynałem od 3km, potem 5,7, a ostatnio już ponad 10km. ...
Biegam w zwykłych decathlonowskich kalenji za 40zł pt."Będą dobre na początek", które kiedyś zakupiłem :] ...
No i tu pytanie, czy je docierać (wszak nie biegam długo), czy jednak rozglądać się za czymś porządniejszym, aby z racji dystansów nie nabawić się jakichś kontuzji stawów.
Z tego co piszesz, to wychodzi, ze jeszcze chyba nawet 100 km w tych butach nie przebiegles, i niczego dluzszego - jednak skoro nie masz z aktualnymi butami zadnych problemow, to zdecydowanie uzywaj ich dalej.

Ale jesli Cie stac, to kup druga pare - moim zdaniem, bieganie w 2 parach nie ma zadnych wad, za to wiele zalet. M.in. buty "zuzyja" Ci sie znacznie pozniej, jesli biegalbys dzien po dniu, to w przypadku deszczu zdaza wyschnac, nogi nie przyzwyczaja Ci za bardzo do konkretnej pary, nowe buty latwiej wdrozysz.
Sverc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:22

Nieprzeczytany post

mariuszuk pisze:A moze Diadora , przypadkiem kuplem Diadora N21001 SnrC53 za nieco 120zl , i dawno nie mialem tak fajnego buta na nodze , powinny wystarczyc na poczatek mozna je kupic w sieci sklepow SportsDirect.
Akurat SportsDirecta nie ma w mojej okolicy żadnego, a wolałbym jednak buta najpierw przymierzyć.
uebq pisze:to się nazywa: włożyć kij w mrowisko :echech:
Można jaśniej? :)
Robert pisze: Z tego co piszesz, to wychodzi, ze jeszcze chyba nawet 100 km w tych butach nie przebiegles, i niczego dluzszego - jednak skoro nie masz z aktualnymi butami zadnych problemow, to zdecydowanie uzywaj ich dalej.

Ale jesli Cie stac, to kup druga pare - moim zdaniem, bieganie w 2 parach nie ma zadnych wad, za to wiele zalet. M.in. buty "zuzyja" Ci sie znacznie pozniej, jesli biegalbys dzien po dniu, to w przypadku deszczu zdaza wyschnac, nogi nie przyzwyczaja Ci za bardzo do konkretnej pary, nowe buty latwiej wdrozysz.
Przebiegłem dokładnie jakieś 120km :D więc faktycznie to prawie tyle co nic. W sumie nie biega mi się w nich tak źle, z tym że po dostansie 10km już "czuję" stopę, ale zapewne taka sytuacja mogłaby mieć miejsce i w przypadku innych butów.

Do szybszego zakupu bardziej skłaniała mnie kwestia zdrowotna, ale skoro buty nie mają w tym aż takiego znaczenia to spróbuję się jeszcze chwilkę wstrzymać. Może po drodze trafi się jakaś promocja :]

Dzięki za odpowiedzi.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sverc pisze:Można jaśniej?
można , pewnie: Odwieczny temat rzeka, wałkowany wielokrotnie : jakie buty kupić. I zawsze tak samo, czyli ilu użytkowników, tyle opinii.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najlepiej żeby w nazwie miały dużo działających na wyobraźnię oznaczeń:)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Jeszcze dobrze, nie zacząłeś biegać... Pobiegaj sobie w butach jakie masz. Poczytaj sobie różnie wątki na forum. Zerknij również do tematu o butach minimalistycznych tam tez się sporo dowiesz i nie tylko o obuwiu minimalistycznym. Najlepiej jak sam będziesz wiedział czego potrzebujesz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ