Garmin Epix
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
"No i wreszcie stało się.
Pierwsza partia zegarków Epix jest w drodze i dotrze do nas w ciągu 2-3 dni, dlatego można je już u nas zamawiać. Zegarki będą dostępne w dwóch wersjach: z mapą i bez mapy."
Czas na rozpoczęcie dyskusji o dokładności GPS.
Pierwsza partia zegarków Epix jest w drodze i dotrze do nas w ciągu 2-3 dni, dlatego można je już u nas zamawiać. Zegarki będą dostępne w dwóch wersjach: z mapą i bez mapy."
Czas na rozpoczęcie dyskusji o dokładności GPS.
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
AAAAAAleluja :D Teraz pytanie, kupowac teraz czy czekac na drugi batch :D
Info z Azymutu?
edit: ok widze ze dostepne 2-3 dni nie tylko tam.
Info z Azymutu?
edit: ok widze ze dostepne 2-3 dni nie tylko tam.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przy okazji rozmowy z serwisem Garmina dotyczącej innych spraw podpytałem sympatycznego Pana o następujące kwestie,...
1. Mam Garmina 62s oraz Garmina 920. obok biegania trekking-uje tak w kraju jak i po za Polską. Czy mając to co mam jest mi potrzebny Epix. W opinii Pana raczej niczego nowego nie wniesie do sprawy.
2. Jak z funkcjonalnością pomiędzy 62s a Epix. Tu funkcjonalność w modelu 62s zdecydowanie na plus. W Epix jest malutki ekranik i życzę powodzenia tym którzy w terenie będą musieli korzystać z map zaimplementowanych do Epix. W modelu ze znacznie większym ekranem, gdy przyświeci słońce, jest kłopot.
3. Na czym polega różnica użytkowa pomiędzy Garmin 920 a Epix.
W zasadzie, po za wgranymi mapami różnice są nie wielkie. Większa pojemność, większa waga, dłuższy czas pracy zegarka. Solidna konstrukcja obudowy. Jeżeli ktoś tylko biega, jeżeli ktoś biega do 50 km, jeżeli ktoś ma inne turystyczne urządzenie nawigacyjne, zakup jest średnio trafiony. Co więcej, koszt prawie 2300 za tego typu gadżet to przesada,...
Zapoznam się dokładnie z zegarkiem i nie wykluczam że go kupie lecz nie u nas lecz w Livigno.
Kupując w Polsce 920 za 2199 przepłaciłem o dokładnie 660 pln. Kupowałem dwie sztuki, dla siebie i dla syna tak więc 660x2,..
Ach i jeszcze przy okazji jedna sprawa. Nie znam się na technice ale wydaje mi się, że w modułach GPS jest spora rezerwa. GPS w IPHON 6 łapie bez problemu, natychmiast sygnał na piątym piętrze, gdzieś w kącie pokoju. 920 wymięka w takich warunkach. Tak więc, producent zegarków biegowych ma jeszcze możliwości. Jeżeli w GARMINIE 920 i w EPIX moduł GPS jest identyczny to bóg z nim.Biegałem ostatnio sporo w górach. Po wbiegnięciu z lasek zegarek pokazuje głupoty. Według niego biegałem z drugiej strony rzeki a nie biegałem, według niego biegałem po rzec a pomimo tego, że chciał bym posiadać taką umiejętność to nie posiadam,...
1. Mam Garmina 62s oraz Garmina 920. obok biegania trekking-uje tak w kraju jak i po za Polską. Czy mając to co mam jest mi potrzebny Epix. W opinii Pana raczej niczego nowego nie wniesie do sprawy.
2. Jak z funkcjonalnością pomiędzy 62s a Epix. Tu funkcjonalność w modelu 62s zdecydowanie na plus. W Epix jest malutki ekranik i życzę powodzenia tym którzy w terenie będą musieli korzystać z map zaimplementowanych do Epix. W modelu ze znacznie większym ekranem, gdy przyświeci słońce, jest kłopot.
3. Na czym polega różnica użytkowa pomiędzy Garmin 920 a Epix.
W zasadzie, po za wgranymi mapami różnice są nie wielkie. Większa pojemność, większa waga, dłuższy czas pracy zegarka. Solidna konstrukcja obudowy. Jeżeli ktoś tylko biega, jeżeli ktoś biega do 50 km, jeżeli ktoś ma inne turystyczne urządzenie nawigacyjne, zakup jest średnio trafiony. Co więcej, koszt prawie 2300 za tego typu gadżet to przesada,...
Zapoznam się dokładnie z zegarkiem i nie wykluczam że go kupie lecz nie u nas lecz w Livigno.
Kupując w Polsce 920 za 2199 przepłaciłem o dokładnie 660 pln. Kupowałem dwie sztuki, dla siebie i dla syna tak więc 660x2,..
Ach i jeszcze przy okazji jedna sprawa. Nie znam się na technice ale wydaje mi się, że w modułach GPS jest spora rezerwa. GPS w IPHON 6 łapie bez problemu, natychmiast sygnał na piątym piętrze, gdzieś w kącie pokoju. 920 wymięka w takich warunkach. Tak więc, producent zegarków biegowych ma jeszcze możliwości. Jeżeli w GARMINIE 920 i w EPIX moduł GPS jest identyczny to bóg z nim.Biegałem ostatnio sporo w górach. Po wbiegnięciu z lasek zegarek pokazuje głupoty. Według niego biegałem z drugiej strony rzeki a nie biegałem, według niego biegałem po rzec a pomimo tego, że chciał bym posiadać taką umiejętność to nie posiadam,...
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
Żadnej "rezerwy" raczej nie ma - mogą co najwyżej doszlifować wskazania przez jakieś dodatkowe algorytmy eliminujące jakieś nagłe odskoki, zaokrąglające zakręty i inne bajery.
GPS w telefonie działa szybciej i dokładniej (nie każdy model, ale podobno jabłuszka mają to bardzo dobrze rozwiązane) z tego powodu, że nie korzysta tylko ze wskazań GPS ale też z nadajników sieci komórkowej i siatki połączeń Wi-Fi. Ma więc kilka wskazań więcej, i uśredniając je jest w stanie inaczej pracować z pozycją niż sam GPS.
GPS w telefonie działa szybciej i dokładniej (nie każdy model, ale podobno jabłuszka mają to bardzo dobrze rozwiązane) z tego powodu, że nie korzysta tylko ze wskazań GPS ale też z nadajników sieci komórkowej i siatki połączeń Wi-Fi. Ma więc kilka wskazań więcej, i uśredniając je jest w stanie inaczej pracować z pozycją niż sam GPS.
5km - 19:46 (atest)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Komorka dziala _zazwyczaj_ lepiej na GPSie nie z powodu jakiejś siatki(?) WiFi (ktorej w lesie nie ma, w miescie nie ma, ba nawet w komorce moge miec wylaczony modul WiFi), nie z powodu tez nadajnikow GSM bo w polu czy gorach czesto jestem w zasiegu _tylko jednego_ BTSa, a wiec dokladnosc namierzania jest z dokladnoscia bardzo, bardzo kiepska, ale dlatego, ze komorka ma WIEKSZA antene oraz dodatkowo zdecydowanie lepszy hardware (np. procesor nieporownywalnie mocniejszy niz w zegarkach) dla ktorego dodatkowo kompensacja bledow jest pomijalnie malo obciazajaca i pradozerna. Ale tu znow - jak porownuje mojego Ambita 3 z Sirf Star 5 w stosunku do Sirfa 3 w mojej komorce to Ambit3 jest... dokladniejszyLukeDNB pisze:Żadnej "rezerwy" raczej nie ma - mogą co najwyżej doszlifować wskazania przez jakieś dodatkowe algorytmy eliminujące jakieś nagłe odskoki, zaokrąglające zakręty i inne bajery.

- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Epix juz u mnie lezy. Kawal klocka. Bieganie dopiero w srode. Dzis jeszcze zdazylem obleciec 50K z fenixem2
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Na razie walcze z BaseCampem. Dzis nie moge ani do fenixa 2 ani do epixa wgrac zadnych map ani waypointow na 3 komputerach i 2 wersjach basecampa. Wskazuje mi ze jest problem z urzdzeniem garmin ""there was a problem communicating with the Garmin Device GARMIN" Jak by ktos mial Fenixa 2 to moglby sprawdzic. Z etrexem20 wszystko ok...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ludzie nie piszcie o przepłacaniu bo w Livigno to tyle i tyle taniej - ale Livignio to jedna wielka strefa bezcłowa więc co tu porównywać - dodatkowo nikt specjalnie po zegarek ponad 1000 km nie będzie jechał.
Co do gps-a mi 920-tka zawsze chwyta po wyjściu z domu po 2-3 sekundach ... więc w czym problem ??
Co do gps-a mi 920-tka zawsze chwyta po wyjściu z domu po 2-3 sekundach ... więc w czym problem ??
-
- Zaprawiony W Bojach
Oprócz tego, ze łapie Ci po dwóch-trzech sekundach, ważny jest wynik pomiaru,... Jak to mówił klasyk, nie rzecz w tym jak zaczął, życz w tym jak skończył.FNW pisze:Ludzie nie piszcie o przepłacaniu bo w Livigno to tyle i tyle taniej - ale Livignio to jedna wielka strefa bezcłowa więc co tu porównywać - dodatkowo nikt specjalnie po zegarek ponad 1000 km nie będzie jechał.
Co więcej, jestem w Livigno dwa razy w roku i coś tam kupuję. Absolutnie, nikogo tam nie wysyłam,...
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Jestem po pierwszym rannym lekkim biegu i juz bym cos pozmieniał.
Odpalona nawigacja do punktu (wyznaczonego z mapy i z zapisanego wczesniej punktu) w danej aplikacji (w moim przypadku trail run) dodaje sie do niej. Nie znika kadencja jak w fenixie 2. Brak wskazania na brzegach tarczy gdzie mamy biec co bylo bardzo bardzo przydatne w F2. Na mapie nie widac gdzie mamy biec, brakuje strzalki lub lini do punktu. Jedyny kierunek wskazuje osobny ekran ze strzalka do miejsca. Dokładnosc wydaje sie byc bardzo ok. Fix w ciągu 3 sekund do "zielonego" (innych wskazan dokladnosci brak). Wiecej wyjdzie pewnie w ciągu kolejnych 100km.
Pare zdjęc:
http://imgur.com/a/be5hh
Odpalona nawigacja do punktu (wyznaczonego z mapy i z zapisanego wczesniej punktu) w danej aplikacji (w moim przypadku trail run) dodaje sie do niej. Nie znika kadencja jak w fenixie 2. Brak wskazania na brzegach tarczy gdzie mamy biec co bylo bardzo bardzo przydatne w F2. Na mapie nie widac gdzie mamy biec, brakuje strzalki lub lini do punktu. Jedyny kierunek wskazuje osobny ekran ze strzalka do miejsca. Dokładnosc wydaje sie byc bardzo ok. Fix w ciągu 3 sekund do "zielonego" (innych wskazan dokladnosci brak). Wiecej wyjdzie pewnie w ciągu kolejnych 100km.
Pare zdjęc:
http://imgur.com/a/be5hh
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Jestem po ponad 100km z epixem z czego 70km w kompletnie nieznanym mi terenie (w jednej sesji prawie 40km).
Jak na razie jest to najlepszy sprzet do biegania jaki mialem. Kazdemu garminowi cos brakowalo, ale Epix bardzo dobry choc wymagania dopracowania. Dzisiejsza 38 km (4606punktów) sesja byla testem który epix przeszedł z oceną dla mnie 8/10. Wyrysowałem dwie trasy w basecampie po 20km które których widoczność przełączyłem po połowie. Druga trase musialem skrocic i do tego przydaly sie widoczne drogi (uzywalem mapy openfiestmap lite). w 70% czasu mialem mape na ekranie oraz cały czas aktywny jeden czujnik (tętno), polaczenie przez bluetooth z telefonem oraz livetrack coby zona mogla kontrolowac gdzie jestem
Faktem jest, ze Epix zaczyna nieogarnianie obrobki mapy juz po 1h zapisu. Lag jest niemilosierny a juz po 3h aktywnosci zoom czy przesuniecie mapy wymaga 30 sekundowej cierpliwosci. Jednak podglad mapy jest wystarczajacy przy predkosci ktora sie poruszalem (o 6-7 min/km). Slad wydaje sie byc calkiem dokladny (zdazaly mi sie nawroty kiedy zapomnialem skrecic w sciezke lub pomylilem ktoras bo byly trzy na rozstaju drog a ja na mapie mialem jedna) a teren dla gps okreslam jako trudny (momentami bylo tak gesto ze przez ciemnosc ledwo widzialem cos na ekranie bez podswietlenia. Soft mimo wczesnej wersji, jest dosc stabilny. Ani razu sie nie zawiesil a zmiana ekranow nastepowala dosc szybko. Na koniec miałem 80% baterii (4h20min, 70% ekran mapy, bluetooth, pare powiadomien, livetracking, zapis gps standardowy, glonass/egnoss off, autolap 1km wibracje i dzwiek).
http://www.mygpsfiles.com/app/#tszah5UC
Jak na razie jest to najlepszy sprzet do biegania jaki mialem. Kazdemu garminowi cos brakowalo, ale Epix bardzo dobry choc wymagania dopracowania. Dzisiejsza 38 km (4606punktów) sesja byla testem który epix przeszedł z oceną dla mnie 8/10. Wyrysowałem dwie trasy w basecampie po 20km które których widoczność przełączyłem po połowie. Druga trase musialem skrocic i do tego przydaly sie widoczne drogi (uzywalem mapy openfiestmap lite). w 70% czasu mialem mape na ekranie oraz cały czas aktywny jeden czujnik (tętno), polaczenie przez bluetooth z telefonem oraz livetrack coby zona mogla kontrolowac gdzie jestem

http://www.mygpsfiles.com/app/#tszah5UC
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam dwa pytania do użytkowników,...
1. Mam problem z synchronizowaniem zegarka z telefonem. Ani telefon nie widzi zegarka ani zegarek telefonu,...
2. Czy w zegarku, wzorem modelu 910 jest możliwość podglądania dokładności GPS,...
3. I na koniec, pytanie o charakterze ogólnym,... Czy wiarygodność rysowania śladu jest wyznacznikiem dokładności pomiaru czy nie do końca. Jeżeli pomiar i rysowanie śladu pozostają w ścisłym związku to to wszystko jest G warte,...
1. Mam problem z synchronizowaniem zegarka z telefonem. Ani telefon nie widzi zegarka ani zegarek telefonu,...

2. Czy w zegarku, wzorem modelu 910 jest możliwość podglądania dokładności GPS,...
3. I na koniec, pytanie o charakterze ogólnym,... Czy wiarygodność rysowania śladu jest wyznacznikiem dokładności pomiaru czy nie do końca. Jeżeli pomiar i rysowanie śladu pozostają w ścisłym związku to to wszystko jest G warte,...
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
ad 1. Jaki model telefonu i jaka wersja androida? U mnie przy z3 compact i 5.0.2 wszystko w miare ok (czasami ma czkawke)
ad 2. Nie. Przynajmniej w tej chwili.
ad 3. Nie do konca rozumiem.
ad 2. Nie. Przynajmniej w tej chwili.
ad 3. Nie do konca rozumiem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tel IPON6.
Pytałem czy ślad, jego rysowanie, jest ściśle powiązane z wiarygodnością pomiaru. Biegam po dachach na drugiej stronie ulicy.
Możliwość obserwacji dokładności GPS była niezwykle pożyteczną funkcją. Czekałem do wskazania 6-7 i ruszałem w drogę,...
Pytałem czy ślad, jego rysowanie, jest ściśle powiązane z wiarygodnością pomiaru. Biegam po dachach na drugiej stronie ulicy.
Możliwość obserwacji dokładności GPS była niezwykle pożyteczną funkcją. Czekałem do wskazania 6-7 i ruszałem w drogę,...