Nowy Garmin FR225 - pomiar tętna z nadgarstka

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Garmin przedstawił nowy model zegarka FR225, którego na tle wszystkich wcześniejszych zegarków z tej serii wyróżnia pomiar tętna z nadgarstka.
http://garmin.blogs.com/my_weblog/2015/ ... VHeEpPB3Jk

Obrazek

Więcej na temat zegarka jak zwykle u DCR:
http://www.dcrainmaker.com/2015/05/garm ... al-hr.html

Obrazek
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Coraz więcej zegarów proponuje taki pomair tętna, ciekawe jak to się rozwinie
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam zasadniczą wątpliwość - czy będzie czytał tętno przez rękaw koszulki termicznej na przykład...? obawiam się, że nie, więc jest to zegarek na lato albo całoroczny do innej strefy klimatycznej :spoko:
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

vox populi....
Coraz więcej użytkowników szuka takiego rozwiązania jeśli chodzi o pomiar tętna. Abstrahując już od tego czy to najlepszy i najbardziej dokładny sposób pomiaru widać po ruchu Garmina (który bardzo długo bronił się przed wdrożeniem tego rozwiązania), że wszyscy producenci prędzej czy później pójdą w tym kierunku.
Przez koszulkę nie będzie czytał bo i jak? Jeśli Mio nic nie zmieniło w swojej technologii to nie ma na to szans. Rozwiązaniem na zimę w takim przypadku może być albo schowanie zegarka pod rękaw albo sparowanie go z tradycyjnym paskiem HRM.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Piechu, wrzucilismy info w tej samej sekundzie ;) Jako ze u mnie nie bylo postow = wywalilem :)

Generalnie rowniez nie jestem fanem takiego rozwiazania z przyczyn jakie przedstawili przedmowcy. Dodatkowo, czujnik mio czasami lepiej dziala w innym miejscu niz gora nadgarstka. W moim przypadku najlepiej dziala troche blizej srodka przedramienia od dołu. Ale jesli sa na to kupcy...
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No pacz :) ale żeby od razu wywalać? :)
Mnie pomiar z nadgarstka w ogóle nie jara, powiem więcej pomiar tętna jako taki mógłby dla mnie też nie istnieć.
Widać jednak co raz mocniejszy hype na pomiar z nadgarstka, szczególnie u kobiet co akurat jestem w stanie zrozumieć. Żona ma z powodów fizjonomicznych i ogólnie pojętej niewygody nie korzysta z paska HRM, od momentu kupna po pierwszym użyciu leży w szufladzie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja od pińciu lat biegam całą zimę z zegarkiem na nadgarstku... czy robię to źle? ;)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

E tam. Jesli nie bede musial to nigdy nie wroce juz do paska na klate. Roznica w wygodzie jest zbyt ogromna.
Jedyny sens wbudowanego czujnika ktory widze to tak jak w zegarkach typu Basis, gdzie procz pomiaru krokow codziennych zapisuje co jakis czas puls. Do tego inteligentny budzik ktory dzieki pomiarowi pulsu moze obudzic cie w odpowiedniej fazie, zebys czul sie lepiej wyspany :) No i latwiej tak znalezc swoje spoczynkowe tętno.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ja od pińciu lat biegam całą zimę z zegarkiem na nadgarstku... czy robię to źle? ;)
tak, robisz to źle - jak zwykle wykazujesz się totalną ignorancją w temacie ;)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdzieś już widziałem koszulkę z długim rękawem lub bluzę do biegania która miała specjalną zakładkę na mankiecie dzięki której można było podejrzeć zegarek nie podwijając rękawa :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wsio możliwe :) Nie takie cuda się produkuje byleby wyciągnąć kasę od Janusza biegacza ;)
Ostatnio Decathlon wypuścił coś dla tych, którym pasek HRM wadzi. Coś co już jakiś czas temu widziałem u innego producenta tym razem można kupić w cenie dla ludzi :)
http://www.decathlon.pl/koszulka-kiprun ... 28859.html

Obrazek
Awatar użytkownika
Pandarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponad 300 złotych za pomiar z nadgarstka i liczenie kroków. Niemało.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uebq pisze:mam zasadniczą wątpliwość - czy będzie czytał tętno przez rękaw koszulki termicznej na przykład...? obawiam się, że nie, więc jest to zegarek na lato albo całoroczny do innej strefy klimatycznej :spoko:
skoro masz (tylko) wątpliwość, to może jeszcze nie wszystko stracone :)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
FNW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I będzie tak jak w zegarkach z ogryzkiem w logi za kilka tysięcy złotych sztuka - gdzie się okazało, że w przypadku posiadania tatuażu na nadgarstku pomiar jest niemożliwy ... a producent wówczas zaleca stosowanie zewnętrznego czujnika :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ