Buty do półmaratonu

xmacx3
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim!
Mam zamiar zadebiutować w półmaratonie (BMW Półmaraton Praski) na koniec sierpnia.
Chciałbym wymienić swoje zużyte już trochę buty (Kalenji Ekiden 200) na coś innego, mam na oku Kalenji Kiprun MD i Asics Stormhawk. Jeżeli jakieś inne to wolę trzymać się oferty z Decathlonu. Które z tych byście polecili? Jakie są Wasze opinie na temat tych butów?
Biegam 2-3 razy w tygodniu z naciskiem na 3. Ważę 78kg. Stopa neutralna.
Proszę o rady :)
PKO
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W butach marki Kalenji biega mi się dobrze. Do tej pory miałem Ekiden 100 (2 razy) i Ekiden 200 (1 raz) i nie miałem do nich zastrzeżeń. Asicsy z kolei nie są butami marketowymi tylko rozprowadzane są także przez markety typu Decathlon. Z Asicsami jednak nie miałem do czynienia jeszcze nigdy. Jakby ktoś mógł wypowiedzieć się konkretnie o tych modelach butów byłbym wdzięczny :)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asics stormhawk to taki model na markety produkowany, generalnie rewelacji nie ma. Jeśli chodzi o Kalenji Kiprun MD - but ma dobre opinie, z forumowych blogerów sosik w nim biega jeśli dobrze pamiętam. I to biega całkiem dużo i szybko :)
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przecież wiadomo - im droższe kupisz , tym szybciej połówkę polecisz!

A jeżeli jednak w to nie wierzysz , a dobrze Ci się biega w tym modelu co masz, to po co nowego szukać?
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

Hiacynt1 pisze:Zgadzam się, lepsze buty do biegania znajdziesz w bardziej profesjonalnych sklepach z butami sportowymi, nie kupuj marketowych czy w jakiś przypadkowych sklepach, ja mam z Newbalance i uważam że jakościowo są najlepsze, np model 1080 czy 1980 sa naprawde dobrze wyprofilowane.
Po takich wpisach odrzuca mnie od njubalansów. Nachalna reklama.
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rzeczywiście, straszna skucha, aż dziw, że ktoś to faktycznie zlecił... New Balance, robisz to źle.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W ogóle zajrzałem w historię postów użyszkodnika Hiacynt1 i na 8 postów wszystkie 8 wychwala njubalans.

Czekamy na odpowiedź Lidla :)
biegam ultra i w górach :)
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

KurdeBalans :sss:
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio wystawilem njubalansy na śmietniku. zabrał je starszy pan, który żyje z tego śmietnika. Były słabo wyprofilowane po tym co z nimi zrobiłem....

A ten BMW jest słaby
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Przecież wiadomo - im droższe kupisz , tym szybciej połówkę polecisz!

A jeżeli jednak w to nie wierzysz , a dobrze Ci się biega w tym modelu co masz, to po co now
Z tego względu, że zwiększam dystans na półmaraton, Ekiden 200 są przeznaczone na 2-3 razy w tygodniu po 60 minut (dane z Decathlonu), a ja przestaję się w tym mieścić, a na pewno będę więcej biegał za jakiś miesiąc, albo dwa. Kiprun MD za to przeznaczone są na dystanse 10 i 21km, więc wg opisu pasują i myślę, że się na nie skuszę :)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Nawet nie zdawałem sobie sprawy, ze tak można opisywać buty. A co się stanie gdy wyjątkowo wyszedłbys 4 razy w danym tygodniu? Zawał buta :-)
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

xmacx3 pisze:
jabbur pisze:Przecież wiadomo - im droższe kupisz , tym szybciej połówkę polecisz!

A jeżeli jednak w to nie wierzysz , a dobrze Ci się biega w tym modelu co masz, to po co now
Z tego względu, że zwiększam dystans na półmaraton, Ekiden 200 są przeznaczone na 2-3 razy w tygodniu po 60 minut (dane z Decathlonu), a ja przestaję się w tym mieścić, a na pewno będę więcej biegał za jakiś miesiąc, albo dwa. Kiprun MD za to przeznaczone są na dystanse 10 i 21km, więc wg opisu pasują i myślę, że się na nie skuszę :)
a nie pomyślałeś , że to może chodzi o trwałość vs czas gwarancji..? :lalala: nie dajmy się zwariować.
Biegnij w sprawdzonych butach po prostu.
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

uebq pisze:
xmacx3 pisze:

a nie pomyślałeś , że to może chodzi o trwałość vs czas gwarancji..? :lalala: nie dajmy się zwariować.
Biegnij w sprawdzonych butach po prostu.
Te Kipruny są bardzo wygodne (biorąc pod uwagę testowanie w sklepie), a moje Ekideny i tak mam zamiar wymienić, bo już się zużyły trochę. Gdybym miał zamiar biegać kasą, to bym się szarpnął na jakieś za 500zł minimum.
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

xmacx3 pisze:Te Kipruny są bardzo wygodne (biorąc pod uwagę testowanie w sklepie), a moje Ekideny i tak mam zamiar wymienić, bo już się zużyły trochę.
Też kiedyś to przerabiałem. Koniecznie chciałem kupić nowe buty, więc wymyślałem, że stare się zużyły. Kupiłem - a jakże - takie, co to były wygodne i do tego ładnie wyglądały. Po 200 km przeprosiłem się ze starymi butami a nowe używam do ogródka :)
xmacx3 pisze:Ekiden 200 są przeznaczone na 2-3 razy w tygodniu po 60 minut (dane z Decathlonu), a ja przestaję się w tym mieścić, a na pewno będę więcej biegał za jakiś miesiąc, albo dwa. Kiprun MD za to przeznaczone są na dystanse 10 i 21km, więc wg opisu pasują i myślę, że się na nie skuszę :)
Absurd marketingowy, ale wygląda na to, że działa...
Obrazek
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

embe pisze: Też kiedyś to przerabiałem. Koniecznie chciałem kupić nowe buty, więc wymyślałem, że stare się zużyły. Kupiłem - a jakże - takie, co to były wygodne i do tego ładnie wyglądały. Po 200 km przeprosiłem się ze starymi butami a nowe używam do ogródka :)
Nie chcę "koniecznie" nowych butów, po prostu moje są już zużyte, komfort biegania znacznie się obniżył, amortyzacja wysiada i zaczynają się siepać od środka pod językiem co powoduje obtarcia itp.
embe pisze: Absurd marketingowy, ale wygląda na to, że działa...
To może być chwyt marketingowy, ale nie znam się na tyle na butach, żeby po wzięciu go do ręki stwierdzić czy nadaje się na takie treningi czy nie, więc kieruję się tym co mam podane. W razie reklamacji przynajmniej nie powiedzą mi, że były użytkowane w nieodpowiedni sposób użytkowane.

A wracając do tematu: Zapytałem o opinię o podanych modelach butów, a nie czy wymieniać. Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ