Garmin -310XT...same problemy

songo_ua
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim!
Mam 310XT od kilku miesięcy i nie mogę powiedzieć że jestem całkowicie zadowolony z niego, za każdym razem coś się dzieje.

Ostatnio jak biegałem pokazywał zdecydowanie złe tętno. Biegłem ten sam teren, dystans, tempo – a Garmin pokazał mi średnie tętno o 18 uderzeń niżej niż tydzień temu. Zauważyłem że coś jest nie tak i spróbowałem przyśpieszyć – i nie mogłem przekroczyć 177, a zwykle jestem w stanie dojść do 190 a nawet trochę więcej, pod czas biegu lub roweru. Mierzone również na Suunto.

Nie pojmuje co to może być – kilka miesięcy temu również był taki problem a potem nagle zniknął. (Garmin był naładowany – to nie wina baterii).

Wygląda na to że dostałem wadliwy produkt.
1. Jak dostałem nowy to już były jakieś dane w nim (w profilu)…czy nie powinien być zupełnie pusty?
2. Jakoś długo się włącza...około 10-12sekund, chyba powinno być krócej.
3. GPS szuka zbyt długo satelity, startuje z domu w większości wypadków i owszem są budynki dookoła ale czy nie powinien zapamiętać satelity a nie szukać/gubić nowych po 5-10minut za każdym razem.
4. Łączenie z Garmin Express to jakaś loteria. Nie działał prawidłowo z miesiąc później się poprawiło…teraz znowu nie działa.
5. No i to tętno

Czy ktoś ma podobne problemy?
Chyba powinienem odesłać go z powrotem do Garmin…

PS: Firmware jest najnowszy -4,5.
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgłosić to na infolinię Garmina.
songo_ua pisze:1. Jak dostałem nowy to już były jakieś dane w nim (w profilu)…czy nie powinien być zupełnie pusty?
Co to znaczy "zupełnie pusty"? Nie powinno być aktywności, kilka rzeczy się definiuje po włączeniu i cośtam się może wyliczać - nie pamiętam teraz, ale jeśli wpisałeś datę urodzenia albo hr max to strefy się pewnie policzyły. Nie powinno być aktywności/treningów itp. Jeśli były - to ktoś Ci sprzedał używany zegarek i powinieneś to zgłosić sprzedawcy.
songo_ua pisze:2. Jakoś długo się włącza...około 10-12sekund, chyba powinno być krócej.
U mnie tak samo się włącza, ale rozwiązuję to tak, że włączam na klatce schodowej lub przed wyjściem z samochodu etc - 10 sekund to nie jest niewiadomo jak długo.
songo_ua pisze:3. GPS szuka zbyt długo satelity, startuje z domu w większości wypadków i owszem są budynki dookoła ale czy nie powinien zapamiętać satelity a nie szukać/gubić nowych po 5-10minut za każdym razem.
Pierwszy raz łapał mi z 10 minut. Od tego czasu chyba nigdy nie trwało to więcej niż minutę, średnio ok 30 sekund przy ładnym niebie krócej. Minutę to jak się przemieściłem o 600km od domu i włączyłem w lesie :)
songo_ua pisze:4. Łączenie z Garmin Express to jakaś loteria. Nie działał prawidłowo z miesiąc później się poprawiło…teraz znowu nie działa.
U mnie działa. Robię tak: po wejściu do domu kładę zegarek obok kompa z włączonym garmin express i idę pod prysznic. Jak wychodzę z łazienki to wszystko już jest w garmin connect. Wywaliło się to tylko przy zmianie czasu i zgrywały się aktywności hcyba 2 godziny, poza tym zawsze działa.
songo_ua pisze:5. No i to tętno
A zwilżasz pasek przed wyjściem? Zakładasz w dobrą stronę (a nie do góry nogami)? Jeśli wszystko ok -> dzwoń na infolinię, wymienią Ci pasek.
biegam ultra i w górach :)
songo_ua
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1. Aktywności nie było, ale w profilu było zapisane, kobieta, wiek 27lat, waga 60kg...wydaje mi się że profil powienien był być pusty.
2. 12 sekund to przesadziłem - właśnie sprawdziłem i włącza się równe 20 sekund.
3. Kiedyś wcześniej też dzwoniłem o to na infolinie garmin, ale Pan nie był mi w stanie powiedzieć ile to ma trwać tylko ogólnie że pierwszy raz dłużej a potem krócej..ale jak piszesz 30sekund to bajeczka jest...ja to czasami zdąże zmarznąć zanim mój się raczy połączyć z satelitami.
4. Chyba każdy tak robi i ja też...prycho, wracam i jest trening..ale od 3dni za cholerę nie chce się synchronizować...piszę transfer danych parę sekund i potem nic a czasami w trakcie transferu potrafi się wogóle wyłączyć sam.
5. Zwilżać specjalnie nie zwilżam ale to by mi pokazywał źle przez pierwsze 10minut dalej to już i tak jest cały mokry. W każdym bądź razie robie to samo co zwykle i są jest rozjazd z danymi.

Chyba wyśle cały komplet do Garminu niech go sprawdzą porządnie.

Powoli zaczynam żałować że pożałowałem kasy na 910xt lub Fenix2. :echech:
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

songo_ua pisze:Powoli zaczynam żałować że pożałowałem kasy na 910xt lub Fenix2. :echech:
Jak by nie spojrzeć to też są Garminy
Obrazek
Rayden91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do długiego czasu włączania się i lokalizacji satelit. Zrób mu master reset i zobacz czy się poprawiło.
Ja wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas jak urządzenie dostanie refresh w postaci resetu, to zadziała to tylko na korzyść.
A kwestia pomiaru HR- wypierz pasek i wymień baterię w kostce. Jeżeli to nie pomoże, to być może pasek odmawia już posłuszeństwa ? to akcesorium akurat stosunkowo często "się zużywa"
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jeśli miałeś ustawioną kobietę lat 27 to znaczy że ktoś się tym zegarkiem bawił. Być moze sprzedawca z nudów. też mam 310. Włączenie trwa ok 12 sek i póżniej pokazuje się pasek szukania GPS. Potrafi mi szukać sygnał kilka minut, potrafi też w pół minuty.

pasek też wariował mi kilkukrotnie ale w mojej ocenie było to efektem nie zwilżenia go. Mi wariował tylko na początku nigdy pózniej ale mam go raptem kilka miesięcy i wybiegałem do tej pory ok. 1 tys. Co będzie później - to się okaże.

garmin connect i garmin express do najszczęśliwszych programów nie należą. Co jakiś czas się coś tam krzaczy, bynajmniej nie z winy zegarka.

zrestartuj jak nie pomoze reklamuj.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

satelity - czy zawsze w tym samym miejscy startujesz? Bo jeśli nie, to tu może być problem, parę kilosów dalej i potrafi szukać kilka minut.

Połączenia - odinstaluj soft, zainstaluj jeszcze GC raz i sparuj zegarek - u mnie problem był raz i to pomogło. Czasem pomaga wejście w historię i kliknięcie "prześlij wszystko"
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sochers pisze:satelity - czy zawsze w tym samym miejscy startujesz? Bo jeśli nie, to tu może być problem, parę kilosów dalej i potrafi szukać kilka minut.
Satelity GPS nie są geostacjonarne, więc włączanie zegarka w Nowym Jorku i w Koluszkach nie ma wpływu na czas łapania sygnału. Za to budynki w pobliżu czy aktualna pogoda już tak.
Obrazek
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

embe pisze:Satelity GPS nie są geostacjonarne, więc włączanie zegarka w Nowym Jorku i w Koluszkach nie ma wpływu na czas łapania sygnału. Za to budynki w pobliżu czy aktualna pogoda już tak.
Nie wiem, co sobie ten zegarek zapamiętuje, ale z mojego doświadczenia ma to wpływ. Jak uruchamiam zegarek w nowym miejscu (zakładając przemieszenie się o ileś set kilometrów) to pierwszego dnia pierwsze odnajdywanie satelit trwa wyraźnie dłużej.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

songo_ua pisze:Cześć wszystkim!
Jak dostałem nowy to już były jakieś dane w nim (w profilu)…czy nie powinien być zupełnie pusty?
Kopiłeś fabrycznie nowy? Na rynku jest sporo tzw "refurbished" - zwłaszcza na eBay.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

embe pisze:
sochers pisze:satelity - czy zawsze w tym samym miejscy startujesz? Bo jeśli nie, to tu może być problem, parę kilosów dalej i potrafi szukać kilka minut.
Satelity GPS nie są geostacjonarne, więc włączanie zegarka w Nowym Jorku i w Koluszkach nie ma wpływu na czas łapania sygnału. Za to budynki w pobliżu czy aktualna pogoda już tak.
Przypuścimy że pobieram dane a-gps do mojego samsunga galaxy s6 w Krakowie, a jutro jadę do Buenos Aires, i myślisz, że sygnał gps by złapał tak samo szybko na innym kontynencie, bez pobierania nowych danych a-gps ? Nie sądze. Nowy kontynent nowe położenie satelit.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
embe pisze:Satelity GPS nie są geostacjonarne, więc włączanie zegarka w Nowym Jorku i w Koluszkach nie ma wpływu na czas łapania sygnału. Za to budynki w pobliżu czy aktualna pogoda już tak.
Nie wiem, co sobie ten zegarek zapamiętuje, ale z mojego doświadczenia ma to wpływ. Jak uruchamiam zegarek w nowym miejscu (zakładając przemieszenie się o ileś set kilometrów) to pierwszego dnia pierwsze odnajdywanie satelit trwa wyraźnie dłużej.
Bo ziemia się obraca według własnej osi i słońca, a satelity nie. I temu trzeba pobierać co jakiś czas nowe dane a-gps aby zaktualizować nowe położenie satelit. Najwyżej co 2-3dni i potym czasie jest dłuższe łapanie fix'a

I satelity działają na technologi iniercyjnej takiej gdzie działają footpody.
MMaciek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja dzisiaj też doświadczyłem fixowania garmina 310. Pokazywał tempo wyższe niż zawsze biegnę na danym terenie. Zacząłem się bawić, przyśpieszać i zwalniać. Tempo w porównaniu do innych treningów znacznie szybsze, a średnie tętno identyczne jak ostatnio.
Dodatkowo w treningach interwałowych pokazuje się problem co do tempa max, ostatni wynik zaskoczył mnie bardzo, 0:20 min/km
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Przypuścimy że pobieram dane a-gps do mojego samsunga galaxy s6 w Krakowie, a jutro jadę do Buenos Aires, i myślisz, że sygnał gps by złapał tak samo szybko na innym kontynencie, bez pobierania nowych danych a-gps ? Nie sądze. Nowy kontynent nowe położenie satelit.
Sacre pisze:Bo ziemia się obraca według własnej osi i słońca, a satelity nie. I temu trzeba pobierać co jakiś czas nowe dane a-gps aby zaktualizować nowe położenie satelit. Najwyżej co 2-3dni i potym czasie jest dłuższe łapanie fix'a

I satelity działają na technologi iniercyjnej takiej gdzie działają footpody.
@Sacre: jesteś pewien, że wiesz, o czym piszesz?
Obrazek
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

@embe - właśnie o to chodzi, że czas i miejsce w którym łapiesz fixa ma znaczenie. Mimo że nie polemizuję z tym, że satelity nie są geostacjonarne

Przykład:
1. Wybiegam z domu - włączam GPS, wracam do domu, wyłączam GPS. Następne włączenie po wyjściu z domu - fix złapany po 10 sekundach
2. Wybiegam z domu - włączam GPS, wracam do domu, wyłączam GPS. Jadę autobusem do pracy, następne włączenie po wyjściu z pracy (wyłączenie było pod domem) - czas łapania fixa - 30s (czasem dłużej)
3. Wybiegam z domu - włączam GPS, wracam do domu, wyłączam GPS. Jadę w delegację do Warszawy. Następne włączenie w delegacji (wyłączenie było pod domem) - czas łapania fixa - 60s (czasem dłużej)

Czasem jak 310 ma problem z fixem (przez rok kilka razy mi się zdarzyło) pyta "czy przebyłeś ostatnio z urządzeniem setki kilometrów?" - więc tak, rto gdzie włączasz i wyłączasz zegarek ma znaczenie
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ