Wybór odpowiedniego obuwia

kunghan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć.

Mam zamiar zacząć biegać i potrzebowałbym pomocy przy doborze odpowiedniego obuwia.
Ogólnie trenuję 2 razy w tygodniu na sali 2 godzinny dziennie gra w koszykówkę + dodatkowo w weekendy mecze w lidze amatorskiej. Wiem jakie obuwie mam wybrać do koszykówki, co do biegania nie mam zielonego pojęcia :D

Bieganie ma być uzupełnieniem w/w treningów i nie ukrywam wzmocnieniem nóg :)

Będę biegał po szosie i ubitych ścieżkach więc raczej będą to buty treningowe - szosowe, a patrząc po podeszwie butów do koszykówki ścieram je (zgodnie z waszym przykładem) neutralnie, z lekkim ale niewielkim przejściem na supinację ?!.

Ważę obecnie 95kg - 191cm wzrostu.

Doradźcie proszę w kierunku jakich butów uderzać, może jakieś konkretne modele?

Z góry dziękuję.
Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy Twojej wadze - dobrze amortyzowane buty byłyby wskazane. Najpierw zorientuj się czy pronator czy supinator :) - a jak nie ma wielkich odjazdów w tych kierunkach, można kupować buty dla stopu neutralnej. Ja mam nieco inne zdanie w tej kwestii jak wielu to doradzających. Zaraz padnie - "kup w Decathlonie najtańsze Kalenii za 69 zł, a jak pokochasz bieganie, poznasz co chcesz, to wtedy... itp..."

Ja uważam, że jak jestem dorosły to wiem na co mam ochotę, i co mam robić zamiar. Jak chcę biegać - to będę biegał. Jak nie cztery razy w tygodniu to raz - ale to nie znaczy że mam biegać w kapciach, jak wolę w Nike czy Adidasach. Toteż poleciłbym Nike Pegasus 31, Adidas Ultra Boost, Adidas Supernova 7, czy Adidas Energy Boost 2 ESM, Asics Nimbus 17. Do Twojej wagi - to każdy z tych modeli jest OK.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
kunghan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za doradzenie.

Z racji tego, że ufam obuwiu Nike byłem przymierzyć Pegasusy, ale nie leżały mi na nodze - dziwnie się w nich czułem. Przymierzyłem za to Nike Elite 7 i od razu wiedziałem, że to buty dla mnie.

Po tygodniu mogę powiedzieć, że buciki na razie sprawują się znakomicie i fajnie amortyzują stopę pomimo faktu, że są pomiędzy treningowymi a startowymi.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ